Misteriosul Oumuamua, un obiect in forma de trabuc venit dintr-un alt sistem stelar si recent detectat, nu emite "semnale artificiale", arata primele observatii ale cercetatorilor care cautau semnele ale unei inteligente extraterestre, scrie AFP.

OumuamuaFoto: NASA

Obiectul stancos, al carui nume inseamna mesager in hawaiana, a fost reperat in 19 octombrie de catre telescopul Pan-STARRS1 situat in Hawai care urmareste obiectele ce trec in apropierea Pamantului.

De atunci, o serie de spirite s-au incins, intrebandu-se daca am putea avea de-a face cu obiectul unei civilizatii extraterestre.

Intr-un studiu publicat in revista stiintifica Nature in 21 noiembrie, o echipa de cercetatori a apreciat ca e vorba de un asteroid, cu o lungime de 400 de metri si o latime de doar 40.

Aceasta forma neobisnuita este fara precedent in randul asteroizilor si cometelor observate pana in prezent si care erau formate in sistemul nostru solar, potrivit cercetatorilor, care au concluzionat ca acest asteroid este de natura interstelara.

Astronomii cred ca acest obiect neobisnuit a calatorit singur prin Calea Lactee de sute de milioane de ani, inainte de a intra in sistemul nostru solar.

Programul Breakthrough Listen, care este dedicat cautarii vietii extraterestre in Univers, a indreptat miercuri puternicul radiotelescop Green Bank spre Oumuamua.

"Nu au fost puse in evidenta semnale artificiale provenite de la acest obiect pana in prezent (...) dar supravegherea si analiza datelor continua", a anuntat Breakthrough Listen, intr-un comunicat.

"Nu vedem nimic care sa emita de maniera continua de pe Oumuamua", a declarat Andrew Siemion, responsabil al laboratorului Breakthrough Listen la Universitatea California din Berkeley.

"Cel mai probabil, Oumuamua este un asteroid, ejectat de steaua sa in timpul unor evenimente haotice in urma cu miliarde de ani si care se afla din intamplare in sistemul nostru solar. Dar celelalte ipoteze sunt atat de excitante incat merita sa le privim indeaproape", a adaugat el.

Sustinut de astrofizicianul Stephen Hawking si antreprenorul rus Iuri Milner, programul Breakthrough Listen, lansat in 2015, este dedicat cautarii unor semne de viata extraterestra. El are un buget de 100 de milioane de dolari.