Biroul care monitorizeaza deseurile spatiale pentru Agentia Spatiala Europeana ESA, a facut publica pe 21 februarie ultima sa predictie in ceea ce priveste reintrarea in atmosfera a statiei chineze Tiangong 1. Vorbim totusi despre o chestiune statistica, lucrurile sunt in permanenta schimbare datorita naturii lor (activitatea solara, schimbarea de orientare a statiei etc) si deci siguranta predictiei va creste pe masura ce ne vom apropia de data limita.

Asadar, conform datelor actuale, reintrarea lui Tiangong 1 se va produce intre 24 martie si 19 aprilie, intre 43 de grade latitudine nordica si 43 de grade latitudine sudica.

Lansata in septembrie 2011 de o racheta CZ 2F/G, de la baza Jiuquan, Tiangong 1 a zburat controlat pana in decembrie 2015 intre 300 si 400 km altitudine pe o traiectorie cu inclinatie 42.8 grade.

In martie 2016 statia a devenit incontrolabila si planul initial de a o deorbita controlat in sudul Pacificului (prin manevrarea cu ajutorul motoarelor de la bord) a trebuit anulat de inginerii chinezi care s-au rezumat doar in a-si informa partenerii internationali asupra situatiei.

De atunci inaltimea a scazut permanent, astazi Tiangong 1 fiind pe o traiectorie cu apogeul la 271 km altitudine si perigeul la 250 km, potrivit Space Alliance.