Stephen Hawking si vorbele sale memorabile - Existenta lui Dumnezeu, handicapul care poate fi util, dezastrul ce ar urma daca luam legatura cu extraterestrii

de Vlad Barza     HotNews.ro
Miercuri, 14 martie 2018, 12:07 Science - Spatiul


Stephen Hawking
Foto: AGERPRES
​"Scopul meu este sa inteleg complet universul: de ce este asa si de ce exista", spunea Stephen Hawking, una dintre cele mai stralucitoare minti ale timpurilor noastre. Opiniile sale au starnit un interes urias, fie ca a fost vorba de nevoia oamenilor de a intemeia colonii pe alte Planete sau de faptul ca nu ar fi fost nevoie de o fiinta divina pentru creatia Universului. Hawking a spus ca trebuie sa evitam cu orice pret contactul cu extraterestrii si tot el a spus ca filozofia nu a mai tinut in ultimul timp pasul cu avansul stiintific si nu mai este in stare sa raspunda la intrebari fundamentale. Hawking a murit miercuri dimineata, la resedinta sa din Cambridge.


Universul nu a fost creat de Dumnezeu, ci a luat nastere datorita legilor fizicii

Universul a luat nastere datorita actiunii spontane si inevitabile a legilor fizicii, iar Divinitatea nu a avut niciun rol in acest proces de creatie, sustinea intr-o noua carte, Hawking. In cea mai cunoscuta carte a sa, "O scurta istorie a timpului", acum doua decenii, savantul nu excludea implicarea Divinitatii in nasterea Universului si vorbea de conceptul de "minte a lui Dumnezeu".

Teoria era prezentata intr-o noua carte a lui Hawking, The Grand Design, volum care s-a lansat in septembrie 2010. Cartea, scrisa impreuna cu fizicianul american Leonard Mlodinow sustinea teoria conform careia pentru crearea universului nu a fost nevoie de interventia unei forte divine, iar Big Bang-ul a fost rezultatul "inevitabil" al legilor fizicii.

Practic, Universul a fost o creatie spontana guvernata de legile fizicii, teorie ce contrazice vechiul model newtonian care sustine ca Universul a fost plamadit de un Creator pentru ca altfel nu ar fi putut lua nastere din haos.

"Pentru ca exista o lege precum cea a gravitatiei, Universul poate lua nastere chiar si din nimic (...) Creatia spontana este motivul pentru care exista Ceva, in loc Nimic si motivul care face ca si Universul sa existe si noi sa existam", spunea Hawking.

"Faptul ca noi oamenii - care suntem practic colectii de particule fundamentale din natura - am ajuns atat de departe in intelegerea legilor care ne guverneaza pe noi si Universul din jurul nostru - reprezinta un triumf"

"Cred ca cea mai simpla explicatie este ca nu exista Dumnezeu. Nimeni nu a creat Universul si nimeni nu ne dicteaza soarta. Aceste lucruri ma determina sa imi dau seama ca, probabil, nu exista nici rai, dar nici viata dupa moarte. Avem o singura viata sa apreciem minunatul design al Universului si pentru asta sunt foarte recunoscator"
.

Ar fi riscant sa incercam sa comunicam cu o civilizatie extraterestra


Daca am gasi fiinte inteligente pe alte planete am face fara indoiala cea mai mare descoperire stiintifica din istorie, insa trebuie sa fim prudenti daca vrem sa comunicam cu aceste forme de viata, fiindca am putea avea soarta crunta a bastinasilor din Americi dupa sosirea europenilor, spunea pentru BBC Stephen celebrul astrofizician, la inceput de 2012, cand implinea 70 de ani.

"Daca am gasi forme inteligente de viata in Univers am fi in fata celei mai mari descoperiri stiintifice", a spus Hawking, raspunzand unei intrebari venite din partea unui utilizator Twitter. "Ar fi insa riscant sa incercam sa comunicam cu o civilizatie extraterestra", avertiza savantul britanic.

"Daca extraterestrii ar decide sa ne viziteze, finalitatea ar fi similara cu ce s-a intamplat cand europenii au sosit in America. Lucrurile nu s-au sfarsit bine pentru amerindieni"
, spune Hawking, care face referire la efectele dezastruoase pe care sosirea europenilor la final de secol XV le-a avut asupra populatiilor din cele doua Americi. Atunci, multe orase au fost distruse de spanioli, un numar mare de indigeni au fost ucisi, iar bolile aduse de europeni au decimat populatii lipsite de imunitate.

Spatiul cosmic poate fi nu doar sursa unui dezastru pentru rasa umana, ci trebuie sa ajunga sa reprezinte salvarea speciei umane. "Este esential sa colonizam spatiul cosmic. Cred ca pana la urma vom intemeia colonii care se pot sustine singure pe Marte si pe alte corpuri ceresti din Sistemul Solar, chiar daca probabil acest lucru nu se va intampla in urmatoarea suta de ani", a raspuns Hawking intrebarii unui cititor din Tara Galilor.

Oamenii trebuie sa intemeieze colonii in spatiu din cauza ca in cel mult o mie de ani un dezastru poate afecta grav viata pe Terra, iar solutia este sa profitam de progresele stiintei pentru a ne extinde in lumi mai sigure.

Filozofia este un domeniu mort

Filozofia nu a mai tinut in ultimul timp pasul cu avansul stiintific si nu mai este in stare sa raspunda la intrebari fundamentale precum De ce suntem aici? si Unde ne indreptam?, spunea Hawking in mai 2011, la conferinta Google Zeitgeist. El a conchis ca filozofia este un domeniu mort, iar stiinta este cea care ne poate ajuta sa aflam raspunsul la aceste intrebari care ne macina de mii de ani.

El a spus ca la intrebarile fundamentale despre univers vom gasi raspunsuri pornind de la acceleratorul de particule LHC si de la cercetarile spatiale.

"Cei mai multi nu se gandesc des la aceste intrebari, insa aproape toti ne intrebam cateodata de ce suntem aici, de unde am venit?. In trecut, filozofia trebuia sa raspunda la ele, insa filozofia este moarta. (...) Filozofii nu au tinut pasul cu dezvoltarile moderne aparute in stiinta, in special in fizica", spune cunoscutul savant britanic.

"Oamenii de stiinta au devenit purtatorii tortei descoperirilor in cautarea cunoasterii".

Actiunile lui Trump pot impinge Terra dincolo de limite

In iulie 2017 spunea ca actiunile lui Donald Trump, care a scos Statele Unite din acordul climatic de la Paris, vor cauza mult rau mediului inconjurator, iar Terra risca sa devina precum planeta Venus unde sunt 250 de grade si multe ploi acide.

"Suntem aproape de punctul in care schimbarile climatice sunt ireversibile. Actiunile lui Trump pot impinge Terra dincolo de limite si poate deveni precum Venus, cu temperaturi de 250 de grade si ploi de acid sulfuric", spune Hawking.

"Schimbarile climatice se numara printre marile provocari ce ne stau in fata si putem sa le contracaram daca actionam acum. Negand dovezile legate de incalzirea globala si retragand Statele Unite din acordul de la Paris, Donald Trump va cauza pagube mediului natural, pagube ce ar fi putut fi evitate"
, mai spune celebrul fizician.

Nu vor exista colonii pe alte planete mai repede de 100 de ani

In ianuarie 2016 Hawking spunea ca majoritatea pericolelor la adresa rasei umane vin exact din progresele inregistrate de stiinta si tehnologie. El estima ca mai repede de 100 de ani nu vom reusi sa stabilim colonii care sa se autosustina pe alte planete. "Trebuie sa fim foarte atenti in aceasta perioada", spune Hawking care adauga insa ca nu ar trebui sa incetinim progresul tehnologic. "Nu vom inceta sa facem progrese si nici nu vom da inapoi, asa ca trebuie sa detectam pericolele si sa invatam sa le controlam. Sunt optimist si cred ca putem face asta".

Hawking spunea ca razboiul nuclear, incalzirea globala si virusii creati pe cale genetica sunt scenarii ce ar putea pune in pericol existenta rasei umane. El considera ca un dezastru la nivel planetar s-ar putea intampla undeva in intervalul cuprins intre o mie si zece mii de ani de acum inainte.

"Pana atunci ne vom fi raspandit prin spatiu si pe alte stele, asa ca un urias dezastru pe Terra nu ar insemna si sfarsitul rasei umane".

Insa exista o problema. "Nu vom putea instala colonii care sa se sustina pe alte planete mai repede de 100 de ani, asa ca trebuie sa fim foarte atenti in aceasta perioada".

Putem sfarsi in saracie daca detinatorii robotiior vor refuza sa distribuie bogatia comuna

In octombrie 2015 Hawking spunea ca umanitatea ar trebui sa se teama mai degraba de capitalism, decat de roboti si de dezvoltarea inteligentei artificiale.

El spunea ca inegalitatea economica va exploda pe masura ce robotii vor inlocui muncitorii, iar persoanele bogate, care detin tehnologia, vor refuza sa-si imparta averea.
 
”Daca robotii vor produce tot ce avem nevoie, atunci viitorul va depinde de modul cum distribuim bogatia. Cu totii ne putem bucura de o viata relaxanta si plina de lux daca bogatia produsa de roboti este distribuita in mod egal, ori cei mai multi putem sfarsi in saracie daca detinatorii robotiior vor refuza sa distribuie bogatia comuna. Pana acum, se pare ca se mizeaza pe cea de-a doua optiune, iar tehnologia conduce la o inegalitate economica din ce in ce mai pronuntata”.

Rasa umana este in pericol daca inteligenta artificiala merge prea departe


Una dintre cele mai controversate opinii a fost enuntata la final de 2014 cand celebrul fizician spunea intr-un interviu pentru BBC ca formele primitive de inteligenta artificiala pe care oamenii le-au dezvoltat sunt utile, insa a avertizat ca, daca vom dezvolta unele mult mai inteligente, acestea ne-ar putea depasi, iar rasa umana ar ajunge in pragul extinctiei. El spunea ca formele de inteligenta artificiala create pana acum de oameni sunt primitive, dar utile, insa in viitor unele ne-ar putea egala sau chiar depasi "Ar putea avansa pe cont propriu si s-ar putea replica intr-un mod accelerat (...) Oamenii, limitati fiind de evolutia lor biologica lenta, nu ar putea concura cu aceste masini si ar fi coplesiti".

Handicapul m-a ajutat intr-un fel fiindca m-a scutit de nevoia de a sta in comisii plictisitoare


In toamna lui 2013 Hawking a fost intrebat si daca handicapul sau i-a fost de folos in cariera de fizician, el explicand ca l-a ajutat. "Trebuie sa recunosc ca imi fuge mintea la gaurile negre sau la alte lucruri din fizica daca nu mai pot urmari o conversatie. Handicapul m-a ajutat intr-un fel fiindca m-a scutit de nevoia de a sta in comisii plictisitoare si mi-a dat mai mult timp pentru gandire si cercetari. Fizica teoretica e unul dintre putinele domenii unde nu esti dezavantajat daca ai o dizabilitate. Totul e in minte".

Nu exista rai sau viata dupa moarte. Sunt doar povesti pentru cei care se tem de "intuneric"

Una dintre cele mai controversate ziceri ale sale a venit in primavara lui 2011. "Creierul este un computer care inceteaza sa functioneze cand componentele sale se strica", spunea el, intr-un interviu pentru The Guardian. "Pentru computere stricate nu exista nici rai, si nici viata dupa moarte", mai spunea cunoscutul savant care adauga ca aceste concepte sunt doar menite sa aduca alinare celor care se tem de moarte.

"Am trait cu spectrul unei morti timpurii in ultimii 49 de ani si nu imi este frica de moarte, dar nici nu ma grabesc sa mor fiindca mai am atat de multe de facut. Privesc creierul ca fiind un computer care nu va mai functiona atunci cand componentele sale se vor strica. Insa nu exista rai sau viata de dupa moarte pentru computere stricate, acestea sunt doar basme pentru oamenii care se tem de intuneric"

"Stiinta este frumoasa cand ofera explicatii simple despre fenomene si vine cu legaturi intre diverse observatii"
, spune celebrul om de stiinta, intrebat de ce stiinta i se pare atat de frumoasa.

Oamenii ar trebui sa faca tot posibilul sa evite contactul cu extraterestrii

Existenta extraterestrilor este aproape sigura, dar omenirea ar trebui sa faca tot posibilul sa evite contactul cu alte forme de viata, avertiza celebrul astrofizician in aprilie 2010.

Intr-un serial realizat pentru Discovery Channel, una dintre cele mai stralucite minti ale planetei afirma ca este "perfect rational" sa credem ca viata inteligenta exista in afara Terrei. In opinia sa, insa, daca ar descoperi Pamantul, extraterestrii nu ar face decat sa extraga resursele de aici pentru a se muta ulterior pe alta planeta.

Stephen Hawking credea ca, in loc sa incerce in continuu sa comunice cu viata extraterestra, oamenii ar trebui sa faca tot posibilul sa evite contactul.

"Este suficient sa ne privim pe noi insine pentru a vedea cum viata inteligenta se poate transforma in ceva ce nu am dori sa intalnim", explica el.

Declaratii simapatice: Viata ar fi tragica, daca nu ar fi amuzanta

Hawking stia de gluma si a facut si declaratii simpatice. De exemplu a declarat ca femeia este cel mai mare mister al Universului,
Cand reporterul de la revista New Scientist l-a intrebat la ce se gandeste cel mai mult in timpul zilei, profesorul de la Universitatea Cambridge a declarat: "Femeile. Ele sunt un mister complet".

A glumit si pe seama vocii sale sintetice care a devenit celebra in toata lumea.
"Britanicii spun ca vocea are accent american, insa americanii spun ca accentul este scandinav sau irlandez"

Hawking a amintit in ultimii ani ca desi in urma cu 55 de ani, cand i s-a pus diagnosticul, i s-a spus ca mai avea doi-trei ani de trait, a reusit sa ajunga la varsta de peste 70 de ani si inca sa mai scrie.

Stephen Hawking, care se deplasa cu ajutorul unui scaun cu rotile si comunica prin intermediul unui computer si a unui sintetizator vocal, a fost diagnosticat cu o maladie neuronala degenerativa (scleroza laterala amiotrofica) la varsta de 21 de ani.


Citeste mai multe despre   


16241 vizualizari

 • -26 (54 voturi)    
  Creatia spontana (Miercuri, 14 martie 2018, 12:11)

  Wildschwein_007 [utilizator]

  Ha ha ha ha ha....
  • +20 (40 voturi)    
   si tu esti? (Miercuri, 14 martie 2018, 12:52)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

   S. Hawking stiu cine este si ce a facut. De tine n-am auzit. Inca.
   • -15 (23 voturi)    
    probabil (Miercuri, 14 martie 2018, 16:31)

    Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

    ca nici n-o s-auzi. Io-s unu care incerc zi de zi sa gandesc cu capu meu, si sa nu ma iau dupa multiplele iluzii care ne asalteaza zi de zi. Apropo de stiinta. stiai de exemplu ca lumina alba are spectrul compus din 6 culori si nu din 7 cum se invata in scoala? Nu? Hmmm. Verdele din mijlocul spectrului apare din cauza ca fanta din experimentul lui Newton era ingusta. Daca o largesti, albastrul si galbenul nu se mai suprapun la iesirea din prisma si verdele nu mai apare pe ecran. Cool huh?
    • +9 (19 voturi)    
     Nu prea ai dat pe la scoala (Miercuri, 14 martie 2018, 18:54)

     AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

     Lumina alba nu e compusa din 6 culori si nici din 7, mai studiaza.
     • -8 (16 voturi)    
      . (Miercuri, 14 martie 2018, 19:49)

      Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

      Argumenteaza afirmatia ta. Ma refer bineinteles la radiatia vizibila ochiului uman; daca te referi la infrarosu si la ce este peste spectrul luminii vizibile, asta e cu totul alta discutie.
      Da' am impresia ca vrei numai sa te dai destept, asa ca orice continuare a "discutiei" e pointless din punctul meu de vedere. :-)
     • -1 (3 voturi)    
      ia citeste aici ... (Joi, 15 martie 2018, 10:33)

      luleasca [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

      http://www.scientia.ro/fizica/fizica/138-lumina-alba.html
      • +7 (9 voturi)    
       Un rezumat bun pentru școala primară (Joi, 15 martie 2018, 12:30)

       trotuar [utilizator] i-a raspuns lui luleasca

       Dacă te duceai la articolul legat de rezumat vei vedea că lucrurile sunt mai complexe.

       Chiar și articolul acela destul de sumar (cam pentru liceu) spune că: "lucrurile nu au culoare în sine, ci doar felul de construcţie al ochiului uman şi specificitatea interacţiunii dintre materie şi lumină face ca noi să spunem că un obiect are o culoare sau alta"

       Pe scurt culorile sunt o interpretare a creierului a celor 4 tipuri de celule fotosenzitive din creier un tip de bastonașe si trei tipuri de conuri (la cele mai multe persoane).
  • +12 (22 voturi)    
   Cata ratiune... (Miercuri, 14 martie 2018, 13:24)

   Zmache a lu' Rastagan [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

   Dar nu esti unic. Bucura-te.
   • -26 (38 voturi)    
    ratiune (Miercuri, 14 martie 2018, 13:54)

    cristi8691 [utilizator] i-a raspuns lui Zmache a lu' Rastagan

    unde este ratiune ? ...unde este stiinta ? O bila de energie face poc si instant apare universul ...si legii fizicii .Serios ? si viul apare din neviu ! ...din nimic...la fel ca ISIS care a aparut din neant !!!! Asta este stiinta ???!!!!.... .marx , stalin ,mao si iliescu ar fi foarte mandrii de tine ...cat si urmasii lor progresisti , umanisti , liber cugetatori .... ....... despre Hawking ...daca nu ar fi fost ateu si , mai ales , anti-crestin astazi ar fi fost un ilustru necunoscut .
    • +17 (27 voturi)    
     :) (Miercuri, 14 martie 2018, 15:19)

     inmono [utilizator] i-a raspuns lui cristi8691

     A fi ateu nu inseamna a fi anti-crestin. La fel de bine poti spune ca un ateu e anti-musulman, anti-budhist etc. Cauta ce inseamna ateu sau agnostic, poate te mai luminezi putin ;)
    • +6 (28 voturi)    
     cine o fi creat gravitatia? si de ce? (Miercuri, 14 martie 2018, 15:26)

     kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui cristi8691

     il voi intreba maine pe preot.
     • -16 (26 voturi)    
      o idee buna! (Miercuri, 14 martie 2018, 16:46)

      Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

      Preotul stie Cine. Oamenii de stiinta isi vor mai da cu presupusul inca o gramada de timp de-acu incolo. Sa citesti si Biblia, o sa gasesti foarte multe lucruri folositoare acolo.
     • -11 (17 voturi)    
      stiu eu : (Miercuri, 14 martie 2018, 18:58)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

      Stephen Hawking, el a facut gravitatia.
      Bine, era cat pe ce sa abroge legea gravitatiei, una leana a lu zapacitu din capul statului, cel care acuma e idol pentru seful tau, dragnea.
    • +11 (19 voturi)    
     felicitari (Miercuri, 14 martie 2018, 17:10)

     decretelu [utilizator] i-a raspuns lui cristi8691

     in primul rand pentru punctele de suspensie. folosirea in exces confera, cu adevarat, greutate oratorica textului dvs.
     in al doilea rand, poate explicati si ignorantilor ca noi ce diferenta este intre big bang, aparitia din nimic a universului, si creatorul aparut... de unde? din nimic? din... cuvant? in fine, detalii, cred, pentru adevaratii credinciosi. ca cei din isis care ne cred "infideli" (necredinciosi) si urmaresc starpirea noastra. precum, nu demult in istorie, credinta nestramutata a cruciatilor, inchizitorilor, etc.
     in ultimul rand, caci nu am de gand sa va zdruncin prea tare cu probleme existentiale, va spun ca "eu cred" ca fiecare dintre noi are dreptul sa cerceteze adevarul. dar nimeni nu are dreptul sa impuna adevarul propriu. nici dvs, nici isis, nici einstein, mao sau aiurea. daca ati primit dreptul la liber arbitru eu va incurajez sa profitati de acest lucru. nu sa acuzati una dintre cele mai sclipitoare minti ale omenirii ca a incercat macar sa caute raspunsuri. stiu ca va e mai simplu sa credeti ca pamantul e plat, dar lucrurile s-au complicat teribil o data ce niste "atei anticrestini necunoscuti" au demonstrat inversul. ramane doar sa judecam cu propriul cap tot ceea ce divinul sau stiinta ne ofera.
     • -8 (10 voturi)    
      punctele de suspensie..... (Joi, 15 martie 2018, 4:48)

      cristi8691 [utilizator] i-a raspuns lui decretelu

      ....le-am folosit ca sa ma dau , un pic , interesant
      2.care este legatura intre big bang si aparitia din nimic a universului ? din punctul de vedere al materialismului dialectic si istoric
      3.cruciatii dupa asaltul primordial al islamului au dus mingea in terenul lor Iar Inchizitia , dupa studii mai noi , a ucis intre 5000 si 10000 de oameni in vreo 800 de ani, Daca ne raportam la revolutia franceza sau pasiunile lui Stalin si Mao ....
      3.Eu nu am negat stiinta , poate doar stiinta fara Dumnezeu
   • -16 (26 voturi)    
    mai omule (Miercuri, 14 martie 2018, 16:24)

    Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui Zmache a lu' Rastagan

    in caz ca nu ai observat, "stiinta" se bazeaza exclusiv pe ipoteze. Tu mergi probabil pe ideea ca numai ce poate fi vazut este demn de crezare. Ei bine, treaba asta este o iluzie totala. Nu a vazut nimeni niciodata un atom cu ochii lui, daramite un electron. Ii treaba aia din fizica cuantica: cand incerci sa masori ceva in lumea atomica, deja ai deranjat sistemul pe care vrei sa-l masori si guess what? Nu mai ai ce masura. E o piedica naturala in calea cunoasterii.
    De ce nu a lamurit nimeni pana acuma de ce particulele se comporta ca undele in anumite conditii si ca particule in altele? bla bla, nimeni nu stie si nu va sti vreodata. A! Ca se fac modele matematice din ce in ce mai precise si care sunt din ce in ce mai plauzibile, e alta treaba, dar aceste modele nu vor duce la cunoasterea adevarului, ca atunci cand il vom fi vazut cu ochii nostri. De-aia se cheama si modele: aproximeaza ceva. Deci: stiinta == dat cu zaru.
    • +8 (12 voturi)    
     Si uite asa (Joi, 15 martie 2018, 11:48)

     Zmache a lu' Rastagan [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

     a ajuns bietul Stephen un barbugiu sarlatan. Desfiintezi cercetarea stinntifica din taste. La fel de rational ca la primul comentariu. Fii consecvent.
  • -4 (6 voturi)    
   Citez din articol (Vineri, 16 martie 2018, 10:20)

   cititor hotnews [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

   Universul nu a fost creat de Dumnezeu, ci a luat nastere datorita legilor fizicii -Normal ca orice Lege sa aiba un Legiuitor.Legile de aceea sunt legi ,sunt formulate de cineva,exprima Vointa cuiva, ori nu poate fi vorba decat de DUMNEZEU.Mai exista si legi ale chimiei,ale biologiei etc.Toate au avut un UNIC LEGIUITOR=DUMNEZEU.Altfel ar fifost un haos complet daca nu o Inteligenta Suprema=DUMNEZEU nu ar fi stabilit Legile.Legile morale transmise lui Moise in Biblie fac parte tot din Legile lui DUMNEZEU.
 • -20 (48 voturi)    
  stiinta nu exclude existenta lui Dumnezeu, (Miercuri, 14 martie 2018, 12:59)

  bancher [utilizator]

  cum cred multi.
  A fost odata un student german, pe care profesorul de la Universitate l-a intrebat cum coopereaza fizica cu existenta lui Dumnezeu; in conceptia profesorului fizica combatand existenta lui Dumnezeu.
  Studentul l-a intrebat pe profesor: Domnule profesor, exista intuneric? Nu exista, pentru ca el este de fapt lipsa luminii. Pai vedeti? Intunericul nu combate existenta luminii, ci o certifica.
  La fel este si cu stiinta, domnule profesor: ea nu combate existenta lui Dumnezeu, ci o certifica.
  Numele studentului era Albert Einstein.
  • +17 (33 voturi)    
   mit urban povestea ta (Miercuri, 14 martie 2018, 13:39)

   TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   In this Internet anecdote of unknown origin, a young university student by the name of Albert Einstein humiliates his atheist professor by proving that God exists. Given the anecdotal nature of the tale and Einstein's stated opinions about religion, there is no reason to believe it's authentic. Not only that, but the logical fallacies of the argument are unlikely to have been made by either Einstein or the professor.

   If you receive a copy of this tale, don't pass it on.
   Description: Urban legend
   Circulating since: 2004
   Status: False
   • -15 (19 voturi)    
    si (Miercuri, 14 martie 2018, 15:24)

    Victor Micea [utilizator] i-a raspuns lui TheBorg

    se non è vero, è ben trovato
   • -13 (23 voturi)    
    legende urbane (Miercuri, 14 martie 2018, 15:32)

    cristi8691 [utilizator] i-a raspuns lui TheBorg

    Da,povestea este o legenda urbana . ....la fel ca cea care spune ca Einstein a fost un geniu si ca a elaborat teoria relativitatii . In realitate a beneficiarul luptei intre scolile germane si franceze , de fizica , la inceputul secolului trecut .In realitate , teoria relativitatii, a fost elaborata de Henri Poincaré dar germanii au avut un PR mai bun si au impus un savant mediocru in fata pentru a nu compromite un savant de renume in cazul in care s-ar fi aflat adevarul . La acel moment Einstein era asimilat de germani . Ulterior , dupa plecarea in America , a fost util evreilor care l-au impus in proiectul Manhattan .Departe de geniul celorlalti Oppenheimer il numea ''ucenicul impus'' ( echivalentul in germana ) ....un fel de Hawking , util in anumite privinte , umflat de media aservita
   • -11 (25 voturi)    
    tu esti (Miercuri, 14 martie 2018, 16:10)

    Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui TheBorg

    din generatia care CHIAR crede ca daca scrie pe vreun site, e si adevarat. Incredibil... Incercati sa mai ganditi si cu creierii capurilor voastre bre, ca-i nasoala trebaba...
    • +11 (15 voturi)    
     Daca zici ca gandesti cu capul tau (Miercuri, 14 martie 2018, 22:03)

     treos [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

     atunci demonstreaza ca afirmatia ii apartine lui Einstein.
  • +17 (25 voturi)    
   well (Miercuri, 14 martie 2018, 14:26)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   povestea e fake
   • -16 (18 voturi)    
    se poate sa fie fake.. (Miercuri, 14 martie 2018, 16:29)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

    dar circula, e cunoscuta, discutata
 • -15 (37 voturi)    
  Omul simplu si omul de stiinta (Miercuri, 14 martie 2018, 13:14)

  luciannn [utilizator]

  Omul simplu vede becul cum se arde si soarele cum straluceste si incalzeste si se minuneaza, mai vede cum toata materia asculta fara sa carteasca de niste legi foarte bine puse la punct intr-o armonie cum geniile umanitatii pot doar sa incerce sa o imite prin culori pe o panza. Iar omul de stiinta spune ca totul e o intamplare...

  Sa-i spui inginerului de la Sony sa faca la intamplare un senzor sau o camera foto, sau un obiectiv foto, sau unui arhitect sa faca la intamplare o constructie, sau unui sculptor sa sculpteze la intamplare ceva... Si mai toti avem ochi aparuti intamplator, si privim la atatea creatii si sculpturi vii, aparute 'intamplator'...

  Dumnezeu sa-l odihneasca.
  • +12 (22 voturi)    
   Inutil (Miercuri, 14 martie 2018, 15:30)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui luciannn

   E inutil si de prost gust sa-i urezi unui ateu ceva legat de dumnezeu. Dar esti liber sa-ti manifesti ignoranta.
   • -10 (12 voturi)    
    in momentul mortii (Joi, 15 martie 2018, 16:56)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

    cam toti ateii devin credinciosi.
    Pana si Elena Ceusescu avea o iconita in geanta, in timpul procesului de la Targoviste.
 • +15 (27 voturi)    
  poti rade cat vrei... (Miercuri, 14 martie 2018, 13:16)

  Zilias [utilizator]

  dar asta nu te scuteste de a fi complet ignorant. Hawking a fost primul care a scris carti de popularizare a stiintei accesibile tuturor (deci si tie) si are dreptate in afimatiile lui. Poate ai vrea sa te documentezi inainte de "a da cu parul".
  • -15 (23 voturi)    
   problema (Miercuri, 14 martie 2018, 16:13)

   Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui Zilias

   este ce efecte au unele concluzii trase de stiintzomani. Ei nu-si pun niciodata problema ce efecte are popularizarea unor concluzii incomplete pe post de adevar absolut.
   • +3 (11 voturi)    
    nici o problema (Miercuri, 14 martie 2018, 21:21)

    Zilias [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

    Fizicienilor, chimistilor si altor oameni de stiinta nu le pasa catusi de putin de "efectele" produse de rezultatele stiintei. Ei iti expun tie rezultatele stiintei exact asa cum sunt ele, Treaba ta ce faci cu ele. Si nu in ultimul rand, ceea ce inveti tu la scoala nu este sub nici o forma ceva gresit, poate fi ceva incomplet in sensul ca teoriile viitoare vor extinde cele actuale, deci mai usor cu luarea in deradere a lui Hawking si a altora.
  • +4 (4 voturi)    
   "Hawking a fost primul.."l (Miercuri, 14 martie 2018, 16:58)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Zilias

   Afirmație falsă.
 • -24 (38 voturi)    
  oamenii astia de stiinta (Miercuri, 14 martie 2018, 13:20)

  AndJorj [utilizator]

  care promoveaza ideologii in numele unei asa zise stiinte, care de fapt nu prea are legatura cu stiinta.
  • +14 (20 voturi)    
   (pseudo)stiinta (Miercuri, 14 martie 2018, 15:26)

   inmono [utilizator] i-a raspuns lui AndJorj

   Stiinta opereaza cu teorii care sunt confirmate sau nu prin observatie si/sau experiment. Pseudostiinta lipsita de argumente logice si bazata pe fantezii promoveaza ideologiile la care te referi ... suprematia rasei ariene e o ideologie promovata de o asa zisa stiinta.
 • -18 (34 voturi)    
  Vei avea o surpriza mare.. (Miercuri, 14 martie 2018, 13:24)

  accen7 [utilizator]

  Ca ai ratat esentialul..in ciuda tuturor lucrurilor bune pe care le-ai facut pentru oameni..

  Ai neglijat sufletul..oo, de-ai putea vb acum, sa te auda toti..daca ti-ai mai sustine teoria cu Creatorul Universului..


  Pacat..pacat...
 • -5 (25 voturi)    
  mare atentie.. (Miercuri, 14 martie 2018, 14:26)

  zicsio [utilizator]

  pt ca va dezvalui aici si acum, in premiera, adevarul despre existenta si Dumnezeu:

  NIMENI NU STIE

  nici sh, nici oamenii de stiinta, nici bor, nici profetii, nici papa, nici bigotii de diferite confesiuni sau forumistii cu certitudini de pe hn.

  e un mister - iar pt sanatatea noastra mintala, ca sa ne putem bucura pana on inchide ochii de aceasta minunata creatie, spontana sau nu, ar fi bine sa ramana asa, in vecii vecilor, amin!
  • -11 (15 voturi)    
   breakingnews (Miercuri, 14 martie 2018, 15:27)

   Victor Micea [utilizator] i-a raspuns lui zicsio

   zicsio zicesiel.
  • +7 (13 voturi)    
   prea prost pentru stiinta (Joi, 15 martie 2018, 11:22)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui zicsio

   Du-te ba si traieste in pestera daca vrei sa nu stii, eu vreau sa stiu. Esti prea prost pentru stiinta, foloseste religia.
   • -8 (14 voturi)    
    ti s-a urcat stiinta la cap (Joi, 15 martie 2018, 11:51)

    zicsio [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

    dupa cum comentezi pe aici si dai cu indarjire si marlanie in oricine nu e cu tine, esti unul din cei cu certitudini de care ziceam. vorba unui maestru zen, ti s-a umplut ceasca, nu mai intra nimic; normal, din moment ce tu stii.

    lasa loc si indoielii pt ca stiinta de maine va contrazice de multe ori stiinta de azi, cum s-a intamplat si pana acum.
 • -13 (25 voturi)    
  Fie-i particule fundamentale usoare ! (Miercuri, 14 martie 2018, 14:36)

  Victor Micea [utilizator]

  Ce bine ca ati precizat ca dl. Hawking a fost cel mai inteligent din lume, altfel nu mi-as fi dat seama numai dupa ce spune. O fi si vina traducerii... Cica filozofia este un domeniu mort, iar stiinta este cea care ne poate ajuta sa aflam raspunsul la intrebari care ne macina insa de vreo suta-doua de ani cea care a mizat masiv pe stiinta ca inlocuitor al filozofiei a fost Ideologia. Dl. Hawking proclama faptul ca Universul a fost o creatie intamplatoare insa guvernata de legile fizicii. Caracterul asta intamplator si accidental al creatiei Universului este insa total opus regularitatii exprimabile rational care constituie substanta legilor fizicii. O fi oare posibil ca Hawking sa nu fi fost atat de inteligent cat se spune ?
  • +12 (26 voturi)    
   rationament gresit (Miercuri, 14 martie 2018, 15:25)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui Victor Micea

   Problema adevarat este ca tu nu esti suficient de inzestrat sa-ti dai seama ca fac un rationament circular. Tu spui ca si alti "credinciosi " de pe aici ca " ochiul este prea complicat sa apara intamplator" si ca asta necesita un creator inteligent. Numai ca acest rationament nu se termina aici. la fel si creatorul inteligent este prea complicat ca sa apara spontan si el avea nevoie de un creator super inteligent. care la randul lui avea nevoie de un creator uber inteligent si asa mai departe pana ajuconstati ca de fapt exista un infinit de creatori infinit de complexi si imposibil de explicat. Explicatia data de stiinta este simpla. Universul a aparut din nimic si a evoluat de la foarte mic la mare cum il vedem noi acum. Din pacate Hawking are dreptate filozofia nu are raspunsuri. sau mai precis religia nu are raspunsuri. de mult de cand am descoperit ca pamantul se roteste religia s-a aflat intotdeauna de partea pierzatoare a adevarului. Esti liber sa te minti dar adevarul nu mai este detinut de mult de religie. de nici o religie. Nu exista bau bau.
   • -14 (22 voturi)    
    "credinciosi " care nu stiu ca sunt "credinciosi (Miercuri, 14 martie 2018, 16:26)

    Victor Micea [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

    Tu ai credinta ta si ai dreptul la ea. Singura mea obiectie este ca tu crezi ca sti, nu sti ca crezi. Daca adevarul nu e detinut de catre filozofie sau religie, cu atat mai putin e detinut de ideologie. "Rationamentul" tau este alunecos si sofistic.
    • +10 (18 voturi)    
     Stiinta nu e ideologie (Miercuri, 14 martie 2018, 22:06)

     treos [utilizator] i-a raspuns lui Victor Micea

     stiinta se bazeaza pe dovezi si experimente care probeaza ipoteze. Religia se bazeaza doar pe credinte subiective care nu pot fi demonstrate.
     • -11 (15 voturi)    
      Stiinta nu e ideologie dar ideologia mimeaza stiin (Joi, 15 martie 2018, 0:25)

      Victor Micea [utilizator] i-a raspuns lui treos

      Nu poti crede in stiinta ca un inlocuitor al religiei pentru ca stiinta acumuleaza cunostinte despre lucruri concrete si nu se preocupa de intrebarile la care raspunde religia. Cea care prelucreaza datele oferite de stiinta intr-un sistem care imita religia este ideologia. Tu crezi ca crezi in stiinta dar de fapt crezi in ideologie.
      • +9 (13 voturi)    
       ma repet (Joi, 15 martie 2018, 11:26)

       feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui Victor Micea

       Ti-am spus ca nu esti suficient de dotat intelectual sa intelegi despre ce este vorba. este la fel ca si diferenta dintre timp si infinit. Eu as avea timp sa-ti explic dar tie ti-ar trebui infinit ca sa intelegi. Religia nu raspunde de fapt la nici o intrebare. decat "ai dat bani la popa"
      • +6 (8 voturi)    
       Ideologia mimeaza stiinta (Joi, 15 martie 2018, 21:41)

       treos [utilizator] i-a raspuns lui Victor Micea

       care ideologie ? si ce treaba are stiinta cu asta ?

       Stiinta nu inlocuieste religia. Stiinta se preocupa de natura si de fenomenele si legile ei. Stiinta lucreaza cu ipoteze si demonstratii, religia vorbeste de lucruri nedemonstrabile, dumnezeu, suflet, rai, iad, ingeri, demoni etc.

       Eu cred in ceea ce exista si poate fi dovedit, nu cred in speculatii si fantezii.
 • +20 (24 voturi)    
  O lanterna in intuneric (Miercuri, 14 martie 2018, 14:41)

  feroviarul123 [utilizator]

  Stephen Hawking a murit. Dar el va ramane in istorie si in memoria noastra pentru ce a realizat. Pentru cineva care a lucrat cu gauri negre toata viata a produs foarte multa lumina.
  • -2 (20 voturi)    
   spre deosebire de cei ce au lumina domnului.. (Miercuri, 14 martie 2018, 15:28)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

   eehe....si care sunt inchisi la minte.
  • +3 (7 voturi)    
   A dovedit că și găurile negre strălucesc (Miercuri, 14 martie 2018, 21:53)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

   Deoarece emană radiație Hawking.
 • +8 (16 voturi)    
  Simpatici prin prostiile debitate (Miercuri, 14 martie 2018, 21:12)

  telox [utilizator]

  acesti habotnici gogomani care-l injura pe Hawkins. Nu-si dau seama cat de ridicoli sunt. Devin amuzanti prin ridicolul celor afirmate.
 • -10 (16 voturi)    
  O sa vada... (Miercuri, 14 martie 2018, 21:46)

  traian_mari [utilizator]

  Ca exista Dumnezeu si atunci o sa fie prea tarziu!
 • -9 (17 voturi)    
  Creat de legile fizicii? (Joi, 15 martie 2018, 8:38)

  BEDE [utilizator]

  De cand oare o lege creeaza ceva?
  Legile date de oameni reglementeaza ceea ce exista in societatea oamenilor, dar nu creeaza ele societatea. Intai trebuie sa existe oameni carora sa li se dea legi...
  Dar universul? Adica, cumva, ar fi existat unde? - aceste legi ale fizicii ca niste concepte - in mintea cui? - si ele ar fi creat universul.
  Zicea odata cum ca legea gravitatiei este suficienta ca universul sa se ceeze pe sine insusi. Dar, logic, nu merge ca ceva/cineva sa se creeze pe sine, ci acela care creeaza trebuie sa existe anterior la ceea ce este creat. Iar legea gravitatiei presupune niste corpuri intre care sa se manifeste atractia gravitationala...
  Este cumva o fractura logica majora.
  Ori sustinem ca universul nu este creat, ci este etern si, cumva, legile fizicii sunt niste proprietati inerente ale spatiu-timpului si materiei. Ori, daca a fost creat, trebuie sa fi fost creat de Cineva care este etern si care a dat si mentine in vigoare si legile fizicii.
  • +8 (16 voturi)    
   greu cu termodinamica asta (Joi, 15 martie 2018, 9:18)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   si cum se impaca existenta si continuitatea legilor fizicii cu cel de-al doilea principiu al termodinamicii?
   stai ca si asta e tot o lege,
   hmmmm
   • -9 (13 voturi)    
    principiul al doilea (Joi, 15 martie 2018, 11:04)

    Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui spy

    al termodinamicii este valabil numai pentru materia inanimata, dar tu stii asta, nu?
    Viata este cea care lupta permanent impotriva entropiei, vezi plantele de exemplu care creeaza structuri ordonate din pamantul amorf. Viata de ce nu-s in stare stiintomanii s-o explice? Pentru ca nu-i duce capu, cred.
    • +10 (14 voturi)    
     Nimeni nu știe asta (Joi, 15 martie 2018, 13:29)

     trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

     în afară de tine. Principiul al doilea al termodinamicii se aplică și la materia "vie".

     Exemplul tău cu plantele este irelevant. Pământul nu este un sistem închis, primește constant energie de la soare.

     Dacă vrei să demonstrezi ceva cu viață încearcă un experiment în care bagi niște plante, eventual un ecosistem într-o cutie închisă pe care cauți să o izolezi cât mai bine de exterior.

     Eu aș paria că în cutia aia totul va fi mort după o anumită perioadă de timp.
    • +8 (14 voturi)    
     fixzica este universal valabila (Joi, 15 martie 2018, 13:37)

     feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

     Tu spui ca si alti "credinciosi " de pe aici ca " ochiul este prea complicat sa apara intamplator" si ca asta necesita un creator inteligent. Numai ca acest rationament nu se termina aici. la fel si creatorul inteligent este prea complicat ca sa apara spontan si el avea nevoie de un creator super inteligent. care la randul lui avea nevoie de un creator uber inteligent si asa mai departe pana ajuconstati ca de fapt exista un infinit de creatori infinit de complexi si imposibil de explicat. Explicatia data de stiinta este simpla. Universul a aparut din nimic si a evoluat de la foarte mic la mare cum il vedem noi acum. tu nu poti sa explici cum a aparut creatorul . spui ca exista mare si atotputernic dintotdeauna. Nu crezi ca un univers e mai simplu de creat din nimic la complicat?
    • +5 (5 voturi)    
     au aparut (Vineri, 16 martie 2018, 14:39)

     spy [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

     doctoranzii de la Spiru Haret sectia seral prin corespondenta si frecventa redusa
 • -7 (11 voturi)    
  Filozofi domeniu mort? (Joi, 15 martie 2018, 8:42)

  BEDE [utilizator]

  Dar ceea ce a scris Hawking in cartile lui care au fost si mai sunt citite de publicul larg este in buna masura filozofie. Sigur, o filozofie amesecata cu stiinta, dar tot filozofie.
  Adica a facut filozofie fara a recunoaste aceasta...
  Stiinta raspunde sau cauta sa raspunda la intrebari de genul "cum...?". Filozofia cauta sa raspunda la intrebari de genul: "De ce...?" "Cu ce scop...?"
 • -11 (11 voturi)    
  Oare e de crezut omul asta? (Joi, 15 martie 2018, 11:03)

  Cippi [utilizator]

  Ieremia 17:5
  Asa zice Domnul: "Blestemat fie omul care se încrede în om si îsi face sprijin din trup omenesc si a carui inima se departeaza de Domnul.

  Deuteronom 5:8-10
  „Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo înfatisare a lucrurilor cari sînt sus în ceruri, sau jos pe pamînt, sau în ape supt pamînt. Sa nu te închini înaintea lor, si sa nu le slujesti; caci Eu, Domnul, Dumnezeul tau, sînt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc faradelegea parintilor în copii pîna la al treilea si la al patrulea neam al celor ce Ma urasc; si Ma îndur pîna la al miilea neam de ceice Ma iubesc si pazesc poruncile Mele”.

  Deuteronom 4:15-19
  „Fiindca n’ati vazut nici un chip în ziua cînd v’a vorbit Domnul din mijlocul focului, la Horeb, vegheati cu luare aminte asupra sufletelor voastre, ca nu cumva sa va stricati, si sa va faceti un chip cioplit, sau o înfatisare a vreunui idol, sau chipul vreunui om sau chipul vreunei femei, sau chipul vreunui dobitoc de pe pamînt, sau chipul vreunei pasari care sboara în ceruri, sau chipul vreunui dobitoc care se tîraste pe pamînt, sau chipul vreunui peste care traieste în apele dedesubtul pamîntului. Vegheaza asupra sufletului tau, ca nu cumva, ridicîndu-ti ochii spre cer, si vazînd soarele, luna si stelele, toata ostirea cerurilor, sa fii tîrît sa te închini înaintea lor si sa le slujesti: caci acestea sînt lucruri pe cari Domnul, Dumnezeul tau, le-a facut si le-a împartit ca sa slujeasca tuturor popoarelor, subt cerul întreg”.
  • +10 (14 voturi)    
   Oare zboara credinciosii cu avionul? (Joi, 15 martie 2018, 11:47)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui Cippi

   Sunt curios cum zboara ultra ortodocsii cu avionul ca "nu scrie" in scriptura ca omul poate zbura. Ma distreaza sa vad ca toti papagalii critica stiinta da dau din zor la clapele unui calculator "fabricat de stiinta cea rea si hulitoarea. Bajeti, de ce nu sunteti in pesteri ?
   • -10 (12 voturi)    
    Nu critica nimeni stiinta (Joi, 15 martie 2018, 12:22)

    Cippi [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

    Stiinta e buna doar ca omul e prost ca nu stie cum sa o foloseasca. Eu nu judec stiinta ci pe ace ioameni care se cred peste Dumnezeu, sau IL ignora casa face prostii si sa nu fie nimeni sa-i judece.
    • +8 (14 voturi)    
     despre sarlatani (Joi, 15 martie 2018, 13:31)

     feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui Cippi

     Nu e foarte greu sa fii peste ceva care nu exista. Toti care isi declara credinta intr-un zeu sunt fie niste prosti fie niste sarlatani. tu ce esti?
     • -10 (10 voturi)    
      io m-as (Joi, 15 martie 2018, 14:07)

      Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

      ingrijora in locul tau. Tu postulezi pur si simulu ca nu exista Divinitatea. DEMONSTREAZA! Nu mai afirma pur si simplu; tu chiar NU AI de unde sa stii daca da sau nu. Habar n-ai ce se va intampla maine, dar esti foarte sigur pe tine. Esti sigur pe tine absolut degeaba, nu realizezi? Da' bine ca te crezi destept. :-)
      • -12 (14 voturi)    
       Biblia demonstreaza (Joi, 15 martie 2018, 15:11)

       Cippi [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

       Biblia demonstreaza ca exista Dumnezeu impreuna cu universul.
       Insa repet daca nu citesti Biblia nu ai drept sa vorbesti si sunt sigur ca nu ai citit-o caci nu vrei, deci .....gura mica
       • -6 (8 voturi)    
        esti sigur (Joi, 15 martie 2018, 15:54)

        Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui Cippi

        ca mie voiai sa-mi replici? :-)
       • -8 (12 voturi)    
        Demonstratie? (Joi, 15 martie 2018, 17:04)

        BEDE [utilizator] i-a raspuns lui Cippi

        Demonstratii complete exista doar in matematica, care este pur abstracta.
        Acum, orice teorie stiintifica se probeaza prin experimente care arata ca est valida. Dar se poate sa se intample sa apara ai alte fenomene care sa arate apoi ca nu este tocmai valida...
        In Biblie as zice ca poti multe, multe, multe informatii despre Dumnezeu care se verifica a fi adevarate. Dar nu este o demonstratie completa, ca niic nu poate fi. Cand va veni demonstratia completa, atunci, daca El exista, cei care au sustinut ca nu exista vor fi cat se poate de nenorociti pentru eternitate. Iar daca Dumnezeu nu exista, este imposibil sa demonstrezi complet ca ceva nu exista deoarece aceasta ar cere sa stii tot ce exista, adica, in ceea ce priveste cunoasterea, sa fii asa cum se defineste Dumnezeu si atunci ...
       • +5 (11 voturi)    
        Biblia nu demonstreaza nimic (Joi, 15 martie 2018, 23:06)

        leopol [utilizator] i-a raspuns lui Cippi

        e doar o insiruire de afirmatii deseori contradictorii, neverosimile si fanteziste.
      • +11 (15 voturi)    
       Monstrul zburator din spaghetti. (Joi, 15 martie 2018, 15:39)

       feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

       Trebuie sama crezi prost sau retardat ca sa pun botul la asa ceva. Demonstreaza tu ca exista ceva in care tu crezi. Asa functioneaza justitia si viata reala. Cine acuza sau sutine ceva trebuie sa dovedeasca afirmatia. Trebuie fii pur si simplu rezultatul a multor generatii de incest ca sa crezi ca poti sa emiti ce vrei si altii sa demonstreze ca nu exista. E ca si cum m-as duce eu la politie si as zice arestati-l pe porcul salbatic ca e pedofil, rapeste copii si le bea sangele si ar venii politia la tine si te-ar aresta si ti-ar zice demonstreaza ca ca nu esti pedofil. Deci ia vino tu cu dovada si dupa aia mai vorbim. Eu intre timp imi fac o nou religie cu un nou zeu monstrul zburator din spaghetti . Demonstrati ca nu exista.
       • -5 (11 voturi)    
        Gogonel (Joi, 15 martie 2018, 21:54)

        Baiazid [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

        Ti-am demonstrat mai jos tata, dar pentru cei ca tine nici o demonstratie nu "tine". Iar Dumnezeu nu are nevoie de tine ca sa existe fii linistit. Asa ca fapt divers (foloseste google sa te convingi) multi fizicieni atei, care au studiat in extenso fizica cuantica au inceput sa creada in Dumnezeu. De ce? Pentru ca una din primele concluzii ale fizicii cuantice e ca la acel nivel constiinta observatorului afecteaza in mod direct evenimentul observat (si astfel e o dovada clara ca ea exista samd) iar a doua concluzie sustine clar ceea ce spre exemplu indienii stiu de mii de ani: totul e doar energie si spatiu vid, absolut tot ce vezi simti, etc e doar o iluzie. Iar tu ai cazut ca o musca in plasa ei.
        • 0 (4 voturi)    
         Absolut gresit (Sâmbătă, 17 martie 2018, 19:17)

         ping_pong [utilizator] i-a raspuns lui Baiazid

         fizica cuantica nu are nevoie de Dumnezeu ca sa explice universul. Nu constiinta observatorului influenteaza evenimentul observat, ci actul masurarii. Masurarea este facuta de aparate electronice fara interventie umana. Ai o intelegere precara a mecanicii cuantice, bazata pe interpretari populare, dar false.
    • +4 (6 voturi)    
     Consecventa :) (Joi, 15 martie 2018, 23:03)

     leopol [utilizator] i-a raspuns lui Cippi

     Cippi [utilizator]: Nu critica nimeni stiinta (Joi, 15 martie 2018, 12:22)

     Cippi [utilizator]: Stiinta e varza (Joi, 15 martie 2018, 11:16)
 • -12 (14 voturi)    
  Stiinta e varza (Joi, 15 martie 2018, 11:16)

  Cippi [utilizator]

  Stiinta e varza, acum spune ceva si peste ceva timp infirma ce a spus inainte sau vine cu alta eorie care contrazice ce a spus inainte.
  S-a tot gandit MR. hawking la gaurile negre si nu a ajuns la niciun rezultat sau concluzie viabila, dealtfel si despre energia neagra stiinta nu stie nimic doar ca exista. Cum sa avem inceredere in stiinta care spune nu este un Creator daca ea nu imi explica cum s-a creat univerul (si nu poate sa explice) ????!!!!!
  Stiinta e cu mult in urma Bibliei. (stiu ca unii nu sunt deacord cu afirmatia asta, dar sunt sigur ca ei nu au citit Biblia si nu au dreptul de a contrazice asta)
  • +7 (15 voturi)    
   Eu am citit biblia de mai multe ori deci am dreptu (Joi, 15 martie 2018, 11:58)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui Cippi

   Sunt curios cum zboara ultra ortodocsii cu avionul ca "nu scrie" in scriptura ca omul poate zbura. Ma distreaza sa vad ca toti papagalii critica stiinta da dau din zor la clapele unui calculator "fabricat de stiinta cea rea si hulitoarea. Bajeti, de ce nu sunteti in pesteri ?
   de ce folositi inventiile stiintei da ca e varza. luati biblia si faceti ce scrie acolo:
   1. Şi a zis Domnul către mine: "Du-te iarăşi şi iubeşte o femeie îndrăgită de un prieten, şi totuşi desfrânată, aşa precum Domnul iubeşte pe fiii lui Israel, deşi ei se întorc spre dumnezei străini şi iubesc turtele de struguri".
   2. Şi am cumpărat-o pe preţ de cincisprezece sicli de argint, un homer de orz şi un letec de orz;
   Ia zi gulie, ti-ai luat nevasta cu 15 arginti?
   • -8 (14 voturi)    
    intelegi gresit (Joi, 15 martie 2018, 12:18)

    Cippi [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

    GULIE - Nu sunt ortodox, si nu are face zburatul.
    Daca si stiinta o intelegi precum ai citit tu Biblie. Ai cautat mult Gulie textul?
    Cred ca ai citit sa cauti bube nu sa citesti cu sinceritate.
    Nu ai cum sa intelegi niciodata Biblia in felul cum esti tu. Esti fara speranta.
    • +7 (17 voturi)    
     Citit cu sinceritate (Joi, 15 martie 2018, 13:27)

     feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui Cippi

     Ha , ha, ha, am auzit de multe feluri de citit dar sa citesti cu sinceritate inca nu. Nu stiu cum sa-ti spun dar eu citesc doar cu ochii, si ocazional cu degetele. Dar esti liber sa te minti ca doar tu stii sa citesti cum trebuie. Ca sa fiu " sincer" am luat la intamplare ca biblia ta e plina de gogomanii.
     8. Avem o mică surioară, care sâni nu are încă. Ce-am face cu sora noastră, când ea ar fi peţită?
     E scris adanc , gulie. Ia baga o interpretare cu sinceritate.
     Si nu stiu cum sa-ti spun , dar incearca si tu sa vii cu materialul tau, nu te mai lua dupa altii, cititul bibliei te-a lobotomiat, nu poti sa ma faci gulie fara sa-mi platesti drept de autor. Incearca sa gandesti singur, daca poti. sau tu te duci si la baie cu biblia in mana?
     • -9 (13 voturi)    
      Atitudinea (Joi, 15 martie 2018, 15:09)

      Cippi [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

      Esti exact cum gandesti, te caracterizeaza prostia
      • +3 (7 voturi)    
       Argumente (Vineri, 16 martie 2018, 12:27)

       feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui Cippi

       Mda, bag de seama ca esti prea prost sa ma contrazici. Mergi cu biblia ta , pe drumul tau.
  • +1 (3 voturi)    
   Bazaconii (Sâmbătă, 17 martie 2018, 13:29)

   ping_pong [utilizator] i-a raspuns lui Cippi

   Stiinta a adus benefice imense umanitatii, a redus mortalitatea, a vindecat boli, a crescut longevitatea. Toate astea se datoreaza descoperirilor stiintifice, a inventarii medicamentelor, a dezinfectantelor, a vaccinurilor.

   Stiinta nu se contrazice, religia se contrazice, stiinta evolueaza si aduce noi informatii despre lumea inconjuratoare. Stiinta se corecteaza atunci cand se fac noi descoperiri, religia pleaca de la ideea ca e perfecta si nu greseste niciodata.

   Religia a fost creata de oameni care si-au imaginat lucruri din cauza ca nu puteau sa le inteleaga, stiinta a fost creata de oameni tocmai pentru a explica acele lucruri si a intelege cum functioneaza.

   Apogeul ignorantei e sa spui ca stiinta, care e bazata pe dovezi palpabile, e mult in urma Bibliei, care este o carte cu povesti imaginate de oameni care nu intelegeau fenomenele naturale.
 • -9 (17 voturi)    
  Inca un ignorant (Joi, 15 martie 2018, 16:47)

  Baiazid [utilizator]

  s-a dus pe lumea cealalta problema e ca a facut mult mult rau prin declaratiile lui cretine. In primul rand chiar si el stie ca stiinta nu a demonstrat niciodata ca nu exista Dumnezeu, dar na, de ce sa demonstrezi ceva incomod. De altfel Dumnezeu nu are si nici nu va avea nevoie ca ignorantii sa ii demonstreze existenta, relatia cu El este si trebuie sa fie eminamente directa si personala. Cateva fun facts pe care ignorel le stia sigur da cand vine vorba de Dumnezeu imediat le "uita":
  1. daca teoria big bang e corecta, la momentul 0 trebuiau sa fie "create" cantitati egale de materie si anti materie... cumva anti materia "plecat" undeva misterios. Deci sa o lasam mai moale cu accidentul. In plus fizica nu are cum sa explice ce a fost "inainte" de creatie, deci cum sa il explice pe Creator care e in afara oricaror concepte?
  2. Daca unele din constantele fizice ar fi fost si cu 0.0001 mai mari/mici, universul nu ar fi existat. Sa fie atatea potriviri doar o intamplare?
  3. Legea a 2-a a termodinamicii spune ca orice tinde spre haos. Sa zici ca Universul si omul au aparut accidental e ca si cum ai zice ca iei o roaba de pamant si o tot arunci pana iese din ea un om....Se poate? Poate da, dar nici intr-un caz in numarul de ani care reprezinta varsta curenta a Universului.
  4. Frumusetea naturii nu are nici un motiv "fizic" sa existe. De altfel daca ar fi sa o luam strict rational, unele aspecte care fac planeta pamant extrem de frumoasa nu sunt "utile" la nimic deci conform teoriei evloutiei nu ar trebui sa existe. Dar totusi cineva a creat ADN-ul si a pus in el frumusetea...
  5. Sunt sute de mii de marturii ale oamenilor care L-au simtit direct/indirect pe Dumnezeu. Si atentie nu ma refer neaparat la crestini pentru ca sunt de acord ca religiile in sine sunt extrem de nocive prin fanatism/dogmatism. Oare chiar toti se inseala?

  Mai sunt mai multe dar arunc margaritare la purcei. Cine are ochi de vazut sa vada!
  • +4 (12 voturi)    
   Tu esti dovada vie ca Dumnezeu nu exista (Joi, 15 martie 2018, 23:09)

   leopol [utilizator] i-a raspuns lui Baiazid

   In infinita lui intelepciune nu ar fi putut crea o fiinta atat de ignoranta ca tine. Sau poate Dumnezeu are un bizar simt al umorului.
  • +2 (8 voturi)    
   Fumuri si oglinzi (Vineri, 16 martie 2018, 13:32)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui Baiazid

   N-ai demonstrat nimic mosule. Doar ai dat-o la intors, Gulie nu are nevoie de demonstratie. Repet, cine face afirmatia ala trebuie sa o si dovedeasca, daca Baiazid este un pedofil chemati politia.
   Si ma repet din nou : tu spu ca trebuie sa existe un creator care sa ceeze ADN ca este prea minunata si prea fumoasa, ok folsind acelasi rationament creatorul trebuie sa aiba un creator mult mai complicat si mult mai minunat si asa mai departe pan ajungem la un infnit de gulii infinit de complicate, ar trebui tot universul sa geama de gulli atotputernice.
   Referitor la marturii ma faci sa rad, sunt la fel de multi care au vazut UFO-uri , Yeti si alte chestii la fel de reale. O sa-mi spui ca sunt minuni etc.
   hai sa-ti spun un banc :
   stii cate minuni au fost realizate la cel mai mare mall crestin din univers? Adica la Lourdes? 67 de minuni certificate de Vatican, Stii cate milioane de prosti vin anual la Lourdes? 6 000 000 . Asta da afacere. Prima vindecare e una avea doua degete paralizate si miraculos si-au reventi. Nu vreau sa zic ca e foarte usor de masluit dar iti dai sema ce minune s-a produs? un nimeni care n-a realizat nimic niciodata si-a recapatat destele. sutn curios cate milioane au murit in urma efortului si cate miliarde au castigat bastinasii in urma fraierilor.
   As vrea sa vad si eu o minune adevarata , o chestie care nu poate fi trucata sau realizata cu antibioatice. Vreau si eu sa vad ca-i creste unui ciung mana, sau macar un deget. Ideea voastra despre minuni sau puterea unui zeu este prea limitata si prea lipsita de imaginatie. Va multumiti cu firimituri pentru ca de fapt va mintit ca daca si-a recapatat un nimeni mobilitatea la doua deste este o minune.
   • -5 (5 voturi)    
    Hehe (Vineri, 16 martie 2018, 18:36)

    Baiazid [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

    Inca gandesti foarte infantil. Dar pentru ca vad ca totusi ai o anume preocupare o sa iti raspund poate mai prinzi ceva. Cu foarte mici exceptii, Dumnezeu nu face niciodata minuni pentru cei care cred. De ce? Pentru ca atunci ei ar fi fortati sa creada si asta e o incalcare a liberului arbitru. Toata lumea asta asa cum e cu suferinte etc exista pentru ca noi sa putem fi 100% liberi. Asa ca degeaba tot ceri tu minuni ca dovezi ele nu vor veni pentru ca iti e tie lene sa descoperi adevarul pe calea un pic mai grea.

    Iar ce ai zis tu cu rationamentul e complet gresit. Problema e ca tu nu iti poti imagina ca exista o "fiinta" complet deasupra oricarui concept. La nivelul lui Dumnezeu nici macar nu exista NOTIUNEA de a putea fi creat. De ce? Pentru ca Dumnezeu a creat inclusiv acest concept de creatie precum si actiunea de a crea. Deci e un non-sens sa te intrebi cine L-a creat pe Dumnezeu pentru ca la alcel nivel nici nu exista acest concept. Dar pentru a patrunde misterele astea, trebuie cu mult mai mult decat ratiunea obisnuita.
    • +1 (3 voturi)    
     Logica ? (Sâmbătă, 17 martie 2018, 13:19)

     ping_pong [utilizator] i-a raspuns lui Baiazid

     Faci afirmatii fara logica, de exemplu spui ca prezumtivul Dumnezeu nu se arata celor care cred pentru ca i-ar forta sa creada incalcandu-le liberul arbitru. Absurd. Daca cred deja cum ii forteaza sa creada ? Si in ce consta fortarea, ii obliga, ii constrange ? Sunt liberi sa nu creada.

     Si viceversa, daca nu se arata nu inseamna ca ii obliga sa nu creada incalcandu-le liberul arbitru ? Nonsens total.

     Inainte sa demonstrezi ceva despre Dimnezeu trebuie sa-i dovedesti existenta. A spune ca este dincolo de concepte nu rezolva nimic pentru ca pornesti de la ideea apriorica ca el exista, dar tu nu ai demonstrat asta. Te invarti in cerc.
  • 0 (4 voturi)    
   Paradoxul internetului (Sâmbătă, 17 martie 2018, 13:09)

   ping_pong [utilizator] i-a raspuns lui Baiazid

   Desi exista o abundenta de informatii pe internet in zilele noastre prolifereaza ignoranta. Orice neica nimeni cu o tastatura in fata crede ca poate obraznici nume mari din stiinta. Defapt isi etaleaza nestiinta.

   1. Doar pentru ca fizica nu a gasit inca explicatia pentru o importanta problema cosmologica nu inseamna ca Dumnezeu exista. Si inainte de Darwin se invoca Dumnezeu ca explicatie pentru aparitia omului, insa evolutia stiintei a explicat concret cum s-a intamplat. Dumnezeu nu e necesar pentru a explica aparitia omului sau a universului.

   2. Constantele din fizica sunt rezultatul a nenumarate incercari care au avut ca finalitate universul actual. Alte incercari au esuat in a concepe conditii favorabile, insa fiindca noi observam doar acest univers suntem inclinati sa credem ca este singurul posibil. De asemenea pot fi imaginate si universuri cu alte constante care au dat nastere unor forme de viata care functioneaza dupa o biochimie diferita de cea actuala.

   3. Fiintele vii nu contrazic legea a 2-a a termodinamicii. Fiintele vii sunt sisteme deschise care isi iau energia din mediul extern pentru a se opune entropiei, insa cu pretul cresterii entropiei acestuia. Iar in final toate fiintele vii se degradeaza si mor, deci se supun ele insele leglor fizicii.

   4. Frumosul este o notiune cu puternice valente subiective, ceea ce pentru unii este frumos pentru altii este urat. Nu exista notiunea obiectiva de frumos, iar ideea ca ar fi codificata genetic este o aiureala. In nici un caz acest rationament absurd nu probeaza in vreun fel existenta unui Dumnezeu.

   5. Milioane de oameni au declarat ca au vazut fantome, strigoi si spiridusi. Asta nu demonstreaza existenta lui Dumnezeu, ci ignoranta oamenilor.
 • +4 (8 voturi)    
  dA (Joi, 15 martie 2018, 20:35)

  Babilou [utilizator]

  OK, Biblia zice ca lumea a fost creata din haos...dar haosul cine l-a creat ?
  • -1 (5 voturi)    
   Gresit (Vineri, 16 martie 2018, 9:51)

   Cippi [utilizator] i-a raspuns lui Babilou

   Gresit, Biblia nu zice ca lumea a fost creata din haos.
   Spune ca a fost creata din nimic, e cu totul altceva.
   se vede clar ca cei care neaga existenta Lui dumnezeu nu au informatii corecte si clare despre subiect.
 • 0 (0 voturi)    
  dA (Joi, 15 martie 2018, 20:39)

  Babilou [utilizator]

  Interesant si simbolic: fizicianul britanic si cosmologul Stephen Hawking a decedat in data de 14 martie 2018 la 76 de ani, 14 martie fiind ziua de nastere a lui Einstein (139 de ani)
  Interesan de asemenea: 1+3+9 = 7 + 6 = 13. Desigur doar coincidenta... randuri scrise avand in fata pagina din Wikipedia....
  De asemenea, pe 14 martie e si ziua internationala a numarului Pi. (3.14).
  Desigur, doar alta coincidenta....


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version