Ar trebui să fim îngrijorați de dezintegrarea stației spațiale chineze deasupra Pământului, în zilele următoare? China ne asigură că nu și promite chiar un spectacol "splendid", asemănător cu o ploaie de meteoriți, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Laboratorul Tiangong-1 ar urma sa reintre în atmosferă între sâmbătă și luni, potrivit agenției spațiale chineze. Agenția spațială europeană (ESA) evocă o fereastră mai redusă, între sâmbătă 12,00 GMT și duminică după-amiază.

"Oamenii nu au niciun motiv de îngrijorare", a afirmat pe o rețea socială CMSEO, biroul chinezesc însărcinat cu zborurile spațiale.

Acest gen de stație spațială "nu se zdrobește violent de Pământ ca în filmele SF, ci se dezintegrează într-o splendidă (ploaie de meteoriți) în frumosul cer înstelat, pe măsură ce deșeurile progresează spre Pământ", potrivit sursei citate.

Laboratorul a fost plasat pe orbită în septembrie 2011 și ar fi trebuit să aibă o coborâre controlată în atmosfera terestră, dar a încetat să funcționeze în martie 2016, generând îngrijorări legate de căderea sa.

Cu toate acestea, riscul pentru o ființă umană să fie atins de o rămășiță spațială de peste 200 de grame este de unul la 700 de milioane, potrivit CMSEO.

„Mingi de foc”

În 60 de ani de zboruri spațiale, au existat circa 6.000 de intrări necontrolate de obiecte mari fabricate de om și doar unul dintre acestea a atins o persoană, fără a o răni, spune Stijn Lemmens, un expert de la ESA.

La o altitudine de circa 100 km, frecarea cu atmosfera va smulge panourile solare, antenele și alte elemente externe ale Tiangong-1, spune agenția spațială chineză.

Căldura în creștere și frecarea vor antrena apoi arderea sau explozia structurii principale, la circa 80 km deasupra Terrei, potrivit aceleiași surse.

Majoritatea fragmentelor se va dispersa în aer și doar un mic număr va cadea relativ lent, înainte de a ajunge pe Pământ, probabil în mare. Oceanele ocupă peste 70% din suprafața terestră.

Stația Tiangong-1 este al 50-lea cel mai mare obiect care efectuează o revenire necontrolată începând cu 1957, afirmă Jonathan McDowell, un astronom de la Centrul de astrofizică Harvard-Smithsonian din Statele Unite.

"Lucruri mult mai voluminoase au căzut și nu au făcut victime", a explicat el. "Va fi echivalent cu căderea unui mic avion".

Potrivit acestuia, rămășițele se vor împrăștia pe o rază de câteva sute de kilometri.

La o altitudine cuprinsă între 60 și 70 km, rămășițele se vor transforma întro „serie de mingi de foc” iar oamenii vor putea „asista la un spectacol senzațional", arată McDowell.

Obiectivul, Luna

China va întări coordonarea cu Biroul de Afaceri Spațiale al Națiunilor Unite odată cu apropierea Tiangong-1, a declarat vineri Lu Kang, un purtător de cuvânt al ministerului chinez al Afacerilor Externe.

"Urmărim cu atenție acest dosar și îl tratăm cu responsabilitate, în conformitate cu legile și reglementările în vigoare”, a spus acesta, într-o conferință de presă.

"Riscul ca o mare cantitate de deșeuri să cadă pe Pământ este foarte slab, din câte știu".

China a investit miliarde de euro în cucerirea spațiului în încercarea de a prinde din urmă Europa și SUA. Coordonat de armată, acest program este perceput drept un simbol al forței regăsite a țării.

Beijingul are ambiția de a trimite o stație spațială pe orbita lui Marte în jurul anului 2020, înainte de a trimite un vehicul teleghidat pe planeta roșie.

Gigantul asiatic vizează de asemenea amplasarea până în 2022 a unei stații spațiale, în momentul în care Stația Spațială Internațională (ISS) va fi încetat să existe. China are și ambiția de a trimite un om pe Lună.