Compania americană Virgin Galactic a testat cu succes noul său „avion” spațial, vehiculul cu care speră să poată trimite turiști în spațiu. VSS Unity, prezentat în urmă cu doi ani, a fost lansat la peste 15 km altitudine de pe un alt avion special de unde a pornit timp de 30 de secunde motorul său hibrid, ajungând la o viteză de 1,87 Mach și o altitudine de peste 25 km. Testul vine la patru ani după ce prima variantă a vehiculului - SpaceShipTwo - s-a prăbușit în cursul unui zbor de test, iar un pilot și-a pierdut viața.

Test cu succes pentru vehiculul spatial VSS Unity al Virgin GalacticFoto: Captura YouTube

VSS Unity a fost lansată de pe avionul special WhiteKnightTwo la o altitudine de aproximativ 15.000 de metri, într-o zonă aflată la aproximativ 32 de kilometri nord de portul aero-spațial din Mojave , California, scrie Space.com.

Piloții David Mackay și Mark "Forger" Stucky au pornit motorul hibrid al vehiculului Unity timp de 30 de secunde, ducând „avionul” la o viteză maximă de 1,87 Mach și o altitudine maximă de 25.686 m înainte de a reveni spre pista de aterizare.

Reprezentanții Virgin Galactic susțin că vor efectua mai multe zboruri de test pe parcursul anului 2018, cu perioade de arderi ale motorului din ce în ce mai lungi. Se așteaptă ca nava spațială să ajungă la cel puțin 80 km atitudine undeva mai târziu în acest an.

Testul finalizat cu succes este primul după ce pe 31 octombrie 2014 un vehicul similar - SpaceShipTwo - s-a prabușit. Incident s-a soldat cu moartea unui pilot și rănirea gravă a celui de-al doilea.

În februarie 2016 Virgin Galactic a prezentat noul vehicul ce ar urma să ducă turiștii în spațiu suborbital - Virgin Space Ship Unity (VSS Unity), o var

antă a SpaceShipTwo.

La o zi după prezentarea noului vehicul spațial, celebrul fizician și cosmolog britanic Stephen Hawking declara că intenționează să accepte invitația de a călători cu noul avion spațial prezentat de compania Virgin Galactic.