India a trimis săptămâna trecută pe orbită Pământului un nou satelit din seria IRNSS, sistemul indian de navigație. Practic, IRNSS 1I este un înlocuitor pentru IRNSS 1H, care, în urmă unei lansări cu probleme, fusese pierdut de ISRO anul trecut. Acesta este unul din rarele cazuri de sateliți rămași captivi pe orbită - în cazul lui IRNSS 1H capsulă protectoare a rămas atașată treptei a treia a rachetei și nu s-a mai deschis, iar satelitul, chiar dacă s-a separat de adaptor, se află în continuare în interiorul capsulei, potrivit Space Alliance.

IRNSS 1IFoto: SpaceAlliance

Chiar dacă perigeul orbitei în care a rămas ansamblul este scăzut, profilul balistic ajută la traversarea straturilor superioare ale atmosferei fără a pierde semnificativ din altitudine. Îîn pofida trecerii a jumătate de an, ansamblul se încăpățânează să reintre și probabil o va mai face încă multă vreme de acum încolo.

Revenind la lansarea de săptămâna trecută, s-a folosit că și până acum varianta XL a rachetei PSLV, zborul purtând indicativul C41. Un zbor aparent fără probleme, în urmă căruia satelitul a fost plasat într-o orbită intermediară 284 km x 20650 km x 19.2 grade înclinație, e unde va manevră cu un delta v cumulate de 1890 m/s pentru a putea atinge orbită IGSO dorită (altitudine geostaționară, înclinație 29 de grade, oscilație în jurul logitudinii 55 de grade est). Dacă manevrele decurg bine, ne putem aștepta că IRNSS 1I să își ocupe poziția în flota Indiana în scurt timp.

Și pentru că tot am amintit de manevre, trebuie să spunem că ISRO nu traversează tocmai cea mai fastă perioada, zilele trecute, cel mai nou satelit de telecomunicație al țării fiind pierdut (temporar) de sub control, în timpul unor manevre orbitale... (mai multe pe Space Alliance)