O nava cargo rusească a ajuns marți la Stația Spațială Internațională (ISS) într-un timp record de 3 ore și 40 de minute față de două zile, pe traiectoria clasică, sau precedentul record de 5 ore și 39 de minute, a anunțat agenția spațială a Rusiei, Roskosmos, citată de AFP.

Progress, fixat pe o racheta SoyuzFoto: Agerpres

După ce a decolat luni la ora 21,51 GMT de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, naveta Progress MS-09 purtată de o rachetă Soyuz 2.1a a ajuns la ISS marți la ora 01,31 GMT.

"Durata zborului, între plecarea navei până la amararea cu stația orbitală, a fost de 3 ore și 40 de minute", a precizat agenția spațială, care subliniază că este vorba de o "premieră în istoria navelor cargo Progress".

Acest record este permis de un nou sistem de navigare prin satelit. Naveta Progress rămâne însă dependentă, pentru a ajunge la ISS, de poziția stației orbitale în raport cu Pământul la momentul lansării, care determină un număr mai mare sau mai mic de orbite înainte de a amara.

Traiectoria clasică durează astfel doua zile, respectiv 34 de orbite, față de doar două pentru zborul de marți. Precedentul record, în patru orbite, a fost de 5 ore și 39de minute.

Progress MS-09 a adus astronauților de pe ISS peste două tone de materiale, în special combustibil dar și oxigen, apă și materiale pentru experimente științifice.