Un vast lac subteran a fost descoperit pentru prima oară pe Marte, unde niciodată un asemenea volum de apă lichidă - o condiție indispensabilă pentru dezvoltarea vieții - nu a fost găsit până acum, a anunțat miercuri o echipă internațională de astronomi, scrie AFP.

Lacul subteran de pe MarteFoto: ESA

Situat sub un strat de gheață la Polul Sud, lacul are circa 20 de km lățime și deschide posibilitățile existenței vieții pe Planeta Roșie, potrivit unui articol publicat în revista americană Science.

"Este un rezultat stupefiant care lasă să se creadă că prezența apei pe Marte nu e doar scurgere temporară dovedită de precedentele descoperiri, ci o masă de apă permanentă care creează condiții pentru viață pentru o perioadă prelungită de timp", a comentat Alan Duffy, profesor la universitatea din Swinburne (Australia), care nu a participat la acest studiu.

Planeta Marte este în prezent rece, deșertică și aridă. Dar înainte a fost caldă și umedă și adăpostea mari cantități de apă lichidă și lacuri, în urmă cu 3,6 miliarde de ani.

Cercetătorii încearcă acum să găsească urme contemporane de apă lichidă, astfel de descoperiri fiind esențiale pentru pătrunderea misterului unor eventuale forme de viață într-un trecut îndepărtat sau chiar în prezent.

Astfel de rezerve ar putea ajuta oamenii să stabilească viitoare misiuni de explorare a Planetei Roșii.

Apa descoperită în lac ar putea să nu fie însă potabilă. Ea se află la o adâncime de 1,5 km sub Polul Sud, într-un mediu glacial.

Prezenta unor eventuale forme de viață microbiană în lac este un subiect de dezbatere.

Unii experți se arată sceptici, afirmând că lacul este prea rece și conține o doză mare de săruri și minerale marțiene dizolvate.

Temperatura este probabil sub punctului de congelare dar lacul rămâne lichid probabil din cauza prezenței magneziului, a calciului și a sodiului.

"Este o descoperire de o amploare extraordinară, susceptibilă să întărească ipotezele privind prezența unor organisme vii pe Planeta Roșie", spune Fred Watson, de la Observatorul astronomic australian.

"Trebuie însă să rămânem prudenți deoarece concentrarea de săruri necesară menținerii apei în stare lichidă ar putea fi fatală pentru orice viață microbiană similară celei de pe Terra", a adăugat el.