​​Cea mai lungă eclipsă totală de Lună a secolului 21 va fi vizibilă în această noapte și din România, dacă va fi senin, informează Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", care va fi deschis publicului în intervalul orar 21.00 - 03.00, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dacă va fi senin, fenomenul va putea fi observat de oriunde din România, în afară de primele minute, când Luna încă nu a răsărit, se arată pe site-ul instituției bucureștene. Cea mai spectaculoasă parte a eclipsei, intrarea în umbră și traversarea ei, va putea fi văzută în totalitate din România. Luna va răsări la apusul Soarelui, dar în partea opusă de cer, punctul cardinal est-sud-est.

În momentul răsăritului, Luna se va afla în penumbra Terrei, însă mai mult ca sigur nu se va putea vedea ceva schimbat pe discul selenar, potrivit Observatorului Astronomic. Intrarea în penumbră, momentul care este considerat începutul eclipsei, se va produce vineri, la ora 20.14, când Luna se va afla sub orizont.

Pentru București, Luna va răsări la ora 20.37. După răsăritul Lunii, intrarea în umbră a acesteia va începe la 21.24, oră de la care se va putea vedea cum marginea stângă a satelitului va deveni mai puțin strălucitoare decât restul discului. După numai o oră, Luna se va afla în totalitate în umbra Terrei, moment care se produce la ora 22.29.

De atunci, tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nuanțe de la portocaliu la cărămiziu (motiv pentru care fenomenul a căpătat numele de Lună "sângerie"), acesta fiind și momentul în care începe totalitatea. Maxima eclipsei, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, se va produce la ora 23.22.

Totalitatea durează 103 minute, eclipsa fiind cea mai lungă din secolul 21, însă la diferență mică de eclipsele din 26 iunie 2029 și 7 iulie 2047, care vor avea totalități de 102 minute. La ora 00.13, Luna va începe să iasă din umbră, totalitatea luând sfârșit, iar, la 01.19, satelitul va ieși complet din umbră, fiind mai deschis la culoare, probabil gălbui în partea din dreapta jos a discului. Eclipsa se va încheia la ora 02.29, cu ieșirea Lunii din penumbra Pământului.

Eclipsa de lună din 27 iulie 2018 este a doua eclipsă totală din acest an și a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între 2017 și 2019. În total, fenomenul durează 374 de minute, iar faza de totalitate 103 minute. Fenomenul va putea fi văzut din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia. Nu va putea fi văzut din America de N și S, Japonia și o parte din Rusia.

Pentru România, înălțimea Lunii în momentul de maxim nu va depăși 24 de grade deasupra orizontului. Următoarea eclipsă vizibilă din țara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019. Pentru a observa aceasta eclipsă nu aveţi nevoie de instrument astronomic, folosirea unui instrument astronomic nefiind necesara. Trebuie să priviți Luna din când în când pentru a vedea fazele importante ale fenomenului. În cazul în care aveţi un instrument astronomic îndreptaţi-l spre Lună. Veţi vedea mai îndeaproape suprafaţa lunară, cu toate că din cauza lipsei umbrelor, craterele nu se vor vedea în relief. Dacă priviți Luna printr-un binoclu veți putea distinge mai ușor nuanțele din timpul totalității. Cei ce doresc să facă fotografii pot ataşa aparatul foto pe un trepied. Asta pentru că în timpul totalităţii, trebuie folosiţi timpi de expunere de 0,5-2 secunde, în funcţie de gradul de întunecare a discului lunar. ​

Eclipsa totală de lună va putea fi observată din toată ţara, doar în cazul în care cerul este senin. Sub Lună se va afla planeta Marte, vizibilă ca un astru punctiform foarte strălucitor. În timpul eclipsei pot fi observate alte trei planete: Venus (până în ora 22), Jupiter (până la miezul nopții) și Saturn (toată noaptea). Observatorul astronomic va fi deschis pe 27 iulie, între orele 21-03, perioada ​eclipsa totală de lună.