13 iulie a fost ziua în care a avut loc CubeSat Deployment 14. Una din activitățile devenite clasice la bordul ISS: nanosateliți încărcați în structuri speciale sunt transportați de pe Pământ pe stație, acolo de unde sunt ulterior lansați în spațiu, în trena lui ISS, cu ajutorul tuburilor presurizate și a brațelor robotice manevrate de unul din membrii echipajului, relateazăSpace Alliance.

EnduroSat OneFoto: Captura YouTube

Zborurile de acest fel sunt mult mai controlate decât o lansare clasică direct de pe rachetă, inducând mult mai puține perturbații pentru niște sisteme oricum destul de fragile.

Misiunea 14 a durat ceva mai mult de 6 ore (de la 08:05 la 14:20 GMT) și a inclus 9 sateliți Cubesat încărcați în tuburi NanoRack, ridicând numărul platformelor lansate de companie la 217 (dintre care 185 au fost lansate de pe ISS).

Cei 9 (CubeRRT, EQUiSat, HaloSat, MemSat, RadSat-g, RainCube, TEMPEST-D, Radix și EnduroSat One ajunseseră pe ISS la zborul unui cargo Cygnus al celor de la Orbital ATK, lansat în mai.

Un alt lot de 6 nanosateliti (4 Lemurs pentru Spire Global, AeroCube 12A și AeroCube 12B pentru Aerospace Corporation), ce nu fuseseră transportați în interiorul cargoului, ci rămăseseră montați pe exterior au fost lansați și ei două zile mai târziu, pe 15 iulie în a cincea misiune de tip External Cygnus Deployment.

EnduroSat One, primul Cubesat construit și lansat de o entitate din Bulgaria și subiectul acestui articol, a ajuns așadar cu bine în spațiu. Satelitul a început deja să transmită date, comunitatea de radioamatori răspunzând favorabil apelului făcut de cei de la EnduroSat, de a urmări transponderele.

Vorbim despre o platformă experimentală de tip ‘technology demonstrator’ pentru micul startup din Sofia EnduroSat, care, printr-o finanțare de la Uniunea Europeană, în cadrul programului Horizon 2020, a reușit să transforme o idee într-o afacere, intrând cu succes pe piața componentelor pentru sateliți din clasa Cubesat. https://www.endurosat.com/

Reamintim că anul trecut o altă companie din țara vecină a trimis în spațiu primul satelit bulgar de după 1990. Este vorba despre BulgariaSat One, primul satelit telecom de la sud de Dunăre, un satelit construit de SS/L și lansat de SpaceX.

Bulgaria nu este însă străină de domeniul spațial, în timpul Uniunii Sovietice existând o cooperare destul de bună în acest sector, concretizată printre altele cu lansarea primului satelit al țării și colaborarea la un al doilea.