Rusia a demarat marți verificări după o scăpare de oxigen, săptămâna trecută, pe naveta Soyuz care era cuplată la Stația Spațială Internațională (ISS), și care ar putea să fi fost provocată de o manevră intenționată, scrie AFP.

Statia Spatiala InternationalaFoto: Wikipedia

"Studiem versiunea (unei probleme provocate) pe Terra. Dar există și o altă versiune pe care nu o excludem: o interferență deliberată în spațiu", a spus Dmitri Rogozin, directorul agenției spațiale rusești Roskosmos.

"Au existat mai multe tentative de a fora" o gaură în Soyuz MS-09 cuplată la segmentul rusesc al ISS, a continuat Rogozin, care a adăugat că gaura pare să fi fost făcută de o "mână ezitantă".

"Despre ce e vorba: un defect de fabricație sau un act premeditat?", a susținut Rogozin, citat de agenția publică Ria Novosti.

Rogozin afirmase anterior că microfisura, care a provocat joi o scurgere de oxigen și o scădere a presiunii pe ISS, fără să prezinte un pericol pentru echipaj, este datorată cel mai probabil impactului cu un micrometeorit.

"Am exclus deja versiunea meteoritului", și-a schimbat acesta declarația, luni.

Fisura, situată pe o parte a navetei Soyuz care nu va fi folosită pentru revenirea pe Terra, a fost sigilată inițial cu un material termorezistent, potrivit NASA.

O comisie rusă a fpst creată pentru a identifica responsabilii, în timp ce toate navetele Soyuz și Progress vor fi verificate, potrivit unei surse din cadrul sectorului spațial rusesc citată de Ria Novosti.

Problemele tehnice și disfuncționalitățile nu sunt rare la bordul ISS dar în marea lor parte nu prezintă un pericol real pentru echipaj.

Sectorul spațial rusesc a cunoscut mai multe eșecuri răsunătoare între 2015 și 2017, precum pierderea unei nave cargo Progress, defectarea unui lansator Proton sau descoperirea de defecte la majoritatea motoarelor produse pentru rachete care plasează sateliții pe orbite.

Stația Spațială este unul dintre rarele exemple de cooperare între Rusia și SUA, într-un context de tensiuni fără precedent de la Războiul Rece.