Oamenii de știință de la Universitatea din Chile au ajuns la concluzia că rata variației de lumină emisă de găurile negre este dependentă de materia consumată de acestea. Rata de creștere a găurilor negre poate depinde, astfel, de cantitatea de materie care intră într-o gaură neagă, scriu cei de latechexplorist.com.

Gaura neagraFoto: NASA

Paula Sánchez-Sáez, doctorandă a Departamentului de Astronomie, spune că ,,lumina emisă de materia aflată în cădere se schimbă foarte mult în timp, fără a urma un tipar anume, așa că se poate spune că suferă variații. Știm că luminozitatea variază, dar nu știm cu certitudine care este cauza pentru care se întâmplă asta. Dacă ne uităm la alte obiecte, precum stelele sau galaxiile fără nucleu activ, observăm că luminozitatea acestora este constantă. În schimb, dacă analizăm galaxiile cu nuclee active, putem observa cum luminozitatea acestora crește și scade complet imprevizibil.”

Rezultatele studiului arată că singura proprietate fizică relevantă în explicarea amplitudinii variației luminii este rata de depozitare (câtă materie este consumată de o gaură neagră, respectiv de alte obiecte cerești cu nuclee active).

Studiul a fost publicat înRevista de Astrofizică.