Sonda Parker, lansată în august de agenția spațială americană, a devenit aparatul care s-a apropiat cel mai mult de Soare în istoria umanității, a anunțat NASA, citată de AFP.

Sonda Parker (reprezentare artistic)Foto: NASA

Parker a fost lansată în 12 august și se îndreaptă cu toată viteza spre Soare.

Luni, ea se afla la 42,73 milioane de kilometri de astru, doborând precedentul record al sondei germano-americane Helios 2, în aprilie 1976.

Călătoria este departe de a fi terminată. În 2024, sonda urmează să se afle la o distanță de 6 milioane de km.

"Sunt 78 de zile de când sonda Parker a fost lansată și ne aflăm deja mai aproape de steaua noastră decât am fost vreodată în istorie", a declarat șeful proiectului Andy Driesman.

Aparatul urmează să doboare și recordul celei mai rapide nave spațiale din istorie, în viteză relativă în raport cu Soarele, potrivit calculelor NASA. Precedentul record, de 246.960 km pe oră, a fost stabilit de Helios 2.

De mărimea unei mașini și cu un cost de 1,5 miliarde de dolari, protejată de un scut foarte dens, sonda Parker va fi prima care va înfrunta condițiile extreme ale coroanei solare, o parte a atmosferei Soarelui care este de 300 de ori mai caldă decât suprafața stelei. Sonda ar urma să traverseze de 24 de ori această coroană, în timpul celor 7 ani cât va dura misiunea.