"Deformarea" unui senzor în timpul operațiunilor de asamblare a rachetei Soyuz la Baikonur a stat la originea eșecului ultimei lansări spre Stația Spațială Internațională, a concluzionat joi comisia de anchetă, care a promis că vinovații vor fi pedepsiți, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Problema care a cauzat accidentul este generată de "deformarea tijei unui senzor" în timpul "asamblării sale pe cosmodromul din Baikonur", a anunțat într-o conferință de presă Oleg Skorobatov, membru al comisiei formate după accidentul care a constrâns în octombrie doi astronauți să revină pe Terra, imediat după decolare.

"Baikonur este unicul loc unde acest lucru s-a putut produce", a susținut Oleg Skorobatov, care spune că "îndepărtează" ipoteza că aceste probleme ar putea proveni de la uzina unde au fost fabricate.

În 11 octombrie, zborul lui Nick Hague și Alexei Ovcinin a fost întrerupt la două minute după decolare, declanșând catapultarea automată a turnului de salvare, în care se afla capsula cu cei doi bărbați.

"Există un nume și un prenume pentru orice accident"

Această lansare ratată ilustrează dificultățile constante ale industriei spațiale rusești - una dintre mândriile țării.

În prim plan se află corupția, în special la construcția noului cosmodrom rusesc din Vostotnâi. Dar problemele legate de fabricare și concepție sunt și ele avansate, cum a fost cazul pierderii unei nave cargo Progres în decembrie 2016 în urma căreia autoritățile au rechemat pentru analizare toate motoarele lansatoarelor Proton.

Vezi și

"Recomandăm reefectuarea testelor de calificare pentru angajații de la Baikonur, chiar și cei experimentați, organizând ședințe suplimentare de informare", a spus Dmitri Baranov, de la compania RKK Energia, care concepe și produce navetele spațiale Soyuz, care rămân "cele mai fiabile".

Un al membru al comisiei de anchetă, Alexandr Lopatin, a precizat că rezultatele anchetei vor fi transmise "forțelor de ordine": "Există un nume și un prenume pentru orice accident."

Accidentul rachetei Soyuz din 11 octombrie este primul eșec al unui zbor cu echipaj real al lansatorului de peste 35 de ani. În plus, sistemul de salvare a funcționat perfect.

Miercuri, directorul executiv al Roskosmos Serghei Krikaliov a explicat că proasta funcționare a senzorului însărcinat să controleze separarea primului etaj al rachete de cel de-al doilea a provocat accidentul.

"Unul dintre pereții laterali nu s-a îndepărtat suficient și a lovit un rezervor de carburant al celui de-al doilea etaj, ceea ce a provocat o explozie", a spus acesta.