Sonda spațială InSight care a aterizat pe Marte acum aproape două săptămâni oferă oamenilor, pentru prima dată, șansa de a asculta ”sunetele” pe care le scoate vântul de pe Planeta Roșie, scrie

InSight si panourile saleFoto: NASA

NASA.

Senzorii sondei au captat un huruit cauzat de vibrarațiile produse de vânt, despre care se estimează că ar fi suflat cu o putere de 5 până la 7 metri pe secundă pe 1 decembrie, de la nord-vest la sud-est.

Doi senzori de pe sondă au detectat vibrațiile vântului: un senzor pentru presiunea aerului și un seismometru. Cele două instrumente au înregistrat în moduri diferite sunetul, astfel încât primul a înregistrat în mod direct vibrațiile aerului, iar seismometrul a înregistrat vibrațiile cauzate de vântul care se deplasa peste panourile solare ale InSight, care au 2, 2 metri în diametru și care sunt ca o pereche mare de urechi.

NASA a confirmat că InSight a aterizat cu succes pe planeta Marte cu aproape două săptămâni ăn urmă, după ce a călătorit timp de aproape șase luni de la lansarea acesteia din data de 5 mai.

InSight a parcurs aproximativ 484,000,000 km în drumul său spre Marte și a atins o viteza maximă de aproape 10000 km/oră.

Sonda are misiunea de a analiza activitățile seismice și a structurii interne a planetei și activitatea este programată să dureze doi ani. Sonda a costat 993 de milioane de dolari fiind primul dispozitiv care aterizează pe Marte după ce vehiculul de teren Curiosity a ajuns pe Marte în 2012.

Dispozitivul spaţial are la bord şi un microcip cu numele a 2,42 de milioane de oameni care s-au putut trece pe listă prin completarea unui formular online.