La 40 de ani după ce a părăsit planeta Pământ, sonda spațială Voyager 2 a intrat în spațiul interstelar, a anunțat NASA luni, potrivit DW. Voyager 2 a trecut de vânturile solare și acum explorează teritorii necunoscute umanității, care ne-ar putea furniza informații prețioase.

Voyager 2 Encounters TritonFoto: NASA

Agenția Spațială din SUA a declarat că nava spațiale a depășit granița exterioară a heliosferei - balonul de vânturi solare pe care soarele îl creează în jurul său - la începutul lunii noiembrie.

Voyager 2 este acum la aproximativ 11 miliarde de mile (aproximativ 18 miliarde de kilometri) de Pământ și este cel de-al doilea obiect uman care reușește să pătrundă în vasta zonă a spațiului interstelar.

NASA a reușit să determine poziția Voyager 2 pe baza datelor colectate de la unul dintre instrumentele sale cheie - un Plasma Science Experiment(PLS). Aparatul a înregistrat o scădere bruscă a vitezei particulelor de vânt solar pe 5 noiembrie și nu a mai înregistrat nici un flux de vânt solar.

Sonda sa geamănă, Voyager 1, a fost primul obiect spațial creat de om care a pătruns spațiul interstelar în 2012, deși instrumentul său PLS a încetat să mai funcționeze în urmă cu zeci de ani.

NASA estimează că sondele ar putea rezista încă cinci până la 10 ani, dar frigul extrem în afara vehiculelor și scăderea consumului lor de energie înseamnă că vor deveni mai puțin folositoare, a declarat managerul de proiect Voyager, Suzanne Dodd.

,,Cred că suntem cu toții fericiți și ușurați că sondele Voyager au funcționat suficient de mult încât să depășească această etapă", a spus Dodd.

Ambele nave spațiale se află încă în sistemul nostru solar, deoarece acestea nu au trecut de marginea exterioară cunoscută sub numele de Norul Oortului.

Ar putea dura încă 30.000 de ani înainte ca sondele să zboare dincolo de acest punct și să se apropie de alte stele, a spus NASA.

Între timp, sondele încă trimit informații cruciale despre Pământ despre zona dincolo de heliosferă - și spațiul dintre stele.