Un mic robot motorizat chinez a început să exploreze fața ascunsă a Lunii, a anunțat vineri agenția spațială a Chinei, după aselenizarea istorică a modulului de explorare Chang'e-4, salutând un "salt uriaș pentru poporul chinez", scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Roverul Yutu-2 (Iepurele de Jad 2) a coborât pe suprafața lunară joi, la ora Beijingului 10,22 (14,22 GMT), la 12 ore după ce China a reușit prima aselenizare realizată vreodată de un dispozitiv spațial pe fața ascunsă a Lunii.

Agenția a publicat o fotografie făcută de modulul Chang'e-4 (de la numele zeiței Lunii în mitologia chineză) și prezentând urmele micului vehicul teleghidat în timp ce părăsea dispozitivul spațial. Agenția spațială nu a precizat distanța parcursă de robot.

"Chiar dacă nu este vorba decât de un mic pas pentru rover, consider că este un salt uriaș pentru poporul chinez", a declarat Wu Weiren, inginer șef al programului chinez pentru explorare lunară, pentru televiziunea de stat CCTV.

O aluzie la celebra frază ("Un pas mic pentru om, un pas uriaș pentru omenire") rostită de astronautul american Neil Armstrong, primul om care a reușit să meargă pe Lună, în 1969.

Este pentru a doua oară când China trimite un dispozitiv să exploreze Luna, după micul robot motorizat Yutu ("Iepurele de jad") în 2013. Acesta a rămas activ timp de 31 de luni, pe fața vizibilă a Lunii

Spre deosebire de fața apropiată de Pământ, care este orientată tot timpul spre planeta noastră, nicio sondă sau modul de explorare nu atinsese până acum cealaltă parte a Lunii, un teritoriu muntos și accidentat, presărat de cratere.

China a investit miliarde în programul său spațial, condus de armată.

Citește și: