Rusia a pierdut controlul asupra unicului său radiotelescop spațial, Spektr-R, dar lucrează la restabilirea comunicațiilor, a anunțat luni Agenția sptțială rusească Roscosmos, care s-a confruntat cu o serie de eșecuri în ultimii ani, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Telescopul gigant - Spektr-R sau RadioAstron - nu mai răspunde la instrucțiunile centrului de control de pe Terra de joi, a precizat Roscosmos.

Un observator american a reușit însă să capteze semnale ale aparatului, ceea ce înseamnă că sistemele de bord funcționează în regim autonom, a precizat agenția spațială a Rusiei.

Telescopul Spektr-R - supranumit "Hubble rusesc", telescopul spațial american - a fost lansat în 2011 pentru a cerceta în special găurile negre, stelele cu neutroni și câmpurile magnetice.

Cu antena sa de zece metri, este unul dintre cele mai mari telescoape din lume.

"Nu poți îngropa un satelit care este în continuare, fără nicio îndoială, în viațăt", a declarat directorul de proiect Iuri Kovalev, refuzând să spună dacă telescopul este definitiv pierdut.

"Este ca și cum ai cere un comentariu despre starea de sănătate a unui bolnav în momentul în care doctorii se bat pentru a-l salva", a adăugat el.

Telescopul Spektr-R trebuia inițial să rămână în serviciu până în 2014, dar misiunea sa a fost prelungită. Potrivit experților, acest proiect a fost o reușită importantă pentru programul spațial rusesc.

Rusia prevede lansarea în acest an a unul alt telescop, Spektr-RG, a cărui misiune va fi de a "completa harta lumii", potrivit Roscosmos.

În octombrie, racheta Soyuz care trebuia să ducă doi astronauți spre Stația Spațială s-a confruntat cu o problemă iar cei doi au revenit pe Pământ după catapultarea automată a capsulei în care se aflau.