Prima incursiune în spațiu (spacewalk)cu un echipaj alcătuit în întregime de femei va avea loc la sfârșitul acestei luni, la 35 de ani după ce prima femeie a luat parte la o misiune de acest tip, informează The Guardian.

NASAFoto: jpl.nasa.gov

Agenția spațială NASA susține că astronautele Christina Koch și Anne McClain vor păși în afara Stației Spațiale Internaționale pe 29 martie pentru a luat parte la o misiune de înlocuire a bateriilor instalate vara trecută.

Acestea vor primi ajutor de la sol de la directoarele de zbor, Mary Lawrence și Kristen Facciol, care lucrează la Agenția Spațială Canadiană de la Centrul Spațial Johnson din Texas.

,,Nu îmi pot stăpâni entuziasmul”, a scris Facciol pe Twitter.

Cosmonauta sovietică Svetlana Savitskaya a devenit pe 25 iulie 1984 prima femeie care a participat la o astfel de activitate în spațiu.

Au existat 213 incursiuni în spațiu la ISS din 1998 pentru mentenanță, reparații, testări de echipamente și experimente științifice, potrivit informațiilor furnizate de NASA.

Kock va decola pe 14 martie pentru prima ei misiune în spațiu. NASA estimează că incursiunea cosmonautelor în spațiu va dura aproximativ șapte ore.

McCain și Kock au făcut parte din generația NASA din 2013, iar clasa care a pregătit această generație de exploratori spațiali a avut în componență 50% femei.