Explozia unui meteorit deasupra Mării Bering la sfârșitul anului trecut a eliberat de 10 ori mai multă energie decât bomba atomică care a distrus Hiroshima, au dezvăluit oamenii de știință, relatează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mingea de foc s-a sfărâmat pe cer deasupra peninsulei rusești Kamceatka pe 18 decembrie și a descătușat o energie echivalentă cu 173 de kilotone de dinamită. A fost cea mai mare explozie care a avut loc în aer de la meteoritul de la Celeabinsk, în sud-vestul Rusiei, acum șase ani, și a doua cea mai mare în ultimii 30 de ani.

Spre deosebire de meteoritul din Celeabinsk, care a fost surprins de camerele de supraveghere, telefoane mobile și camerele de bord ale mașinilor, evenimentul din decembrie a trecut în mare parte neobservat pentru că a explodat într-o locație izolată.

Nasa a primit informații informații cu privire la explozie de la Forțele Armate americane după ce sateliții militari au detectat o lumină infraroșie vizibilă provenită de la mingea de foc în decembrie.

Lindley Johnson, un ofițer de apărare planetară de la NASA, a spus pentru BBC, că explozii de mărimea asta sunt așteptate doar de două sau de trei ori pe secol.

Analiza Agenției Spațiale arată că meteoritul, probabil de doar câțiva metri, a intrat în atmosfera Pământului și a explodat la o altitudine de 16 mile (25,74 kilometri). Explozia a eliberat aproximativ 40% din energia exploziei meteoritului de deasupra Celeabinskului, potrivit lui Kelly Fast, managerul programului de observare a obiectelor din apropierea Pământului de la NASA.

Evenimentul de la Marea Bering ne readuce aminte că în ciuda eforturilor de a identifica și localiza roci spațiale care ar putea amenința Pământul, meteoriți de mărime considerabilă pot încă ajunge pe neașteptate.

NASA încearcă să identifice 90 la sută dintre asteroizii din apropierea Pământului mai mari de 140 de metri până în 2020, dar atingerea obiectivului ar putea dura alți 30 de ani.

Meteoritul de la Celeabinsk, care avea un diametru de circa 20 de metri și care s-a dezintegrat pe 15 februarie 2013, după ce a intrat în atmosfera Pământului, a fost cu de 30 de ori mai luminos decât soarele. Nimeni nu a murit, dar peste 1.200 de persoane au fost rănite atunci. Mulți au suferit arsuri de retină pentru că au observat evenimentul fără ochelari.

În 1908, în Tunguska, a avut loc cea mai puternică explozie a unui meteorit din istoria modernă. Estimările privind energia exploziei se încadrează între 5 și 30 megatone de TNT.