Naveta spațială israeliană Beresheet s-a prăbușit în cursul operațiunii de aselenizare, în urma unor defecțiuni tehnice la motorul principal, iar conexiunea cu naveta s-a întrerupt, informează Mediafax citând postul BBC News.

Beresheet (Foto: SpaceIL)Foto:

"Nu am reușit, dar în mod clar am încercat", a declarat Morris Kahn, inițiatorul proiectului.

În cazul în care ar fi fost un succes, ar fi fost prima aselenizare cu o navetă spaţială privată, iar Israelul ar fi devenit al patrulea stat din lume care reușește să ajungă pe Lună, după Uniunea Sovietică, SUA și China.

Vehiculul Beresheet (Geneză, în ebraică) a fost construit, începând din 2011, de SpaceIL, o organizaţie non-profit din cadrul Universităţii Tel Aviv.

Organizația şi-a început activitatea în 2011, pe baza iniţiativei Google Lunar XPrize, care oferea un premiu de peste 20 de milioane de dolari primei organizaţii cu finanţare privată care reuşea să ajungă pe Lună.

Atunci, un grup de trei ingineri a anunţat, în timpul unei conferinţe pe tema spaţiului, că intenţionează să construiască o navetă spaţială care să ajungă pe satelitul natural al Pământului. Declaraţia a atras atenţia miliardarului sud-african Morris Kahn, care s-a oferit să îi finanţeze după ce a aflat că ei nu dispuneau de un buget.