NASA planifică trimiterea primei femei din toate timpurile pe Lună, la aproape cinci decenii de când nu au mai fost făcute expediții pe suprafața lunară. Decizia de a le relua a fost luată datorită creșterii suplimentare a bugetului agenției spațiale de către președintele Trump, conform CNN.

NASAFoto: Wikipedia

Doar 12 astronauți, toți de sex masculin, au reușit să pășească pe suprafața Lunii și toți au fost americani, potrivit Bettinei Inclán, directoarea pentru comunicare NASA. „Ultima persoană a mers pe Lună în 1972", a declarat Inclán. „Nicio femeie nu a mers vreodată pe suprafața lunară".

„Sub conducerea mea, readucem NASA la măreție și ne întoarcem pe Lună, apoi pe Marte", a fost anunțul făcut de Donald Trump luni, atunci când a făcut public faptul că intenționează să ofere 1.6 miliarde de dolari în plus agenției spațiale.

NASA a anunțat tot luni că Trump a cerut agenției să facă tot posibilul să aterizeze la polul sud al lunii până în 2024. Reamintim că în decembrie 2017, Trump a semnat Directiva 1 privind politica spațială, prin care a cerut NASA să retrimită oamenii pe Lună, dar și pe alte planete.

Agenția spațială a dezvăluit că denumire misiunii va fi „Artemis”, zeița greacă a lunii și sora geamană a lui Apollo. Misiunea „Apollo 11” a reușit să ducă primii oameni pe Lună pe 20 iulie 1969.

„La cincizeci de ani de după Apollo, programul Artemis va purta următorul bărbat și prima femeie pe lună", a spus Jim Bridenstine, administrator NASA.