Psyche 16 este localizat între orbitele lui Marte și Jupiter și conține și alte metale solide în afară de aur: platină, fier și nichel. În total, se estimează că valoarea lor ar fi de 10.000 de cvadrilioane de dolari. Aceasta înseamnă că, dacă ar fi adus pe Pământ, ar distruge prețurile mărfurilor și ar provoca prăbușirea economiei mondiale, în valoare de 75,5 trilioane de dolari.

Centura de asteroiziFoto: NASA

Se știe de ceva vreme de Psyche 16, dar potențialul său de a produce haos pe Pământ a fost evocat recent de un miner veteran. Scott Moore, care conduce EuroSun Mining, spune că uriașa cantitate de aur din asteroid ar arunca în aer industria metalului prețios. „Titanii aurului” controlează sute de proprietăți din cele mai productive din toată lumea, a spus el pentru Oil Price. „Dar cele 4-5 milioane de uncii (110-140 de tone) de aur pe care le aduc pe piață în fiecare an pălesc în comparație cu ce este în spațiu”.

NASA pregătește o misiune spre asteroid pentru vara lui 2022. Numită Discovery Mission, va ajunge la Psyche 16 prin 2026. Dacă ar reveni cu asteroidul, ar distruge economia globală. Din fericire, agenția spațială va face drumul doar în scopuri științifice și nu se va apuca de minerit. Ea consideră că Psyche 16 este supraviețuitorul unor coliziuni violente între planete, care erau frecvente pe când se forma sistemul solar. Aceasta înseamnă că ar putea să ne spună cum s-au format nucleele Pământului și ale altor planete asemănătoare.

Dar două companii de minerit spațial – care au în spate mari celebrități – se pregătesc pentru goana după aur de când „privatizarea” asteroizilor a devenit legală în 2015. Deep Space Industries și Planetary Resources sunt ambele cu ochii pe asteroidul 2011 UW158, care este de două ori mai mare decât Turnul Londrei și valorează până la 5,7 trilioane de dolari. (Fox News)