Bizara și încâlcita saga a lui Oumuamua – ciudatul obiect care a fugit atât de repede prin sistemul nostru solar încât nici n-a fost observat decât atunci când pleca – are un nou capitol. Un nou articol publicat în Nature Astronomy declară că obiectul, care i-a încurcat pe cercetători timp de câteva luni, nu este cu siguranță (probabil) o navă extraterestră.

OumuamuaFoto: NASA

Oumuamua („cercetaș” în hawaiană) a fost descoperit inițial în octombrie 2017. A parcurs cu viteză sistemul solar și s-a îndreptat mai departe spre spațiu, devenind primul obiect interstelar observat de oameni. A fost o perioadă intensă pentru astronomi, deși nimeni n-a știut cu adevărat ce naiba a fost.

Primele observații au sugerat că este fie un asteroid, fie o cometă, iar dezbaterea asupra categoriei în care se încadrează a durat câteva luni. Unii cercetători chiar au făcut afirmația curajoasă că ar fi o navă sau o sondă extraterestră, sau o bucată din rămășițele uneia.

Ghicitul la întâmplare nu este apreciat în comunitatea științifică, unde s-a constatat că nu există dovezi care să sugereze că obiectul ar fi o creație a unor extratereștri. Ultimul studiu abordează mai temeinic proveniența lui Oumuamua, sugerând că ar fi cu adevărat un asteroid, din moment ce nu-l urmează un nor sau o coadă.

Nu se comportă ca un asteroid și chiar a accelerat ca să iasă din sistemul nostru, dar cercetătorii propun o gamă întreagă de explicații pentru comportamentul său aparent neobișnuit. Mai mult, echipa punctează că Oumuamua n-ar fi unicul vizitator interstelar în trecere prin zona noastră cosmică.

„În următorii 10 ani ne așteptăm să vedem mai multe obiecte ca Oumuamua. Large Synoptic Survey Telescope va fi un salt dincolo de orice observație curentă în termenii capabilității de a găsi mici vizitatori interstelari”, declară Matthew Knight, principal coautor al studiului. „Vom începe să vedem un nou obiect în fiecare an. Atunci vom începe să știm dacă Oumuamua este ciudat sau obișnuit. Dacă vom descoperi 10-20 de astfel de obiecte și Oumuamua tot va părea neobișnuit, atunci va trebui să ne revizuim explicațiile”. (bgr.com)