Preşedintele american Richard Nixon a donat celor 135 de ţări ale lumii care existau în anii 1970 şi celor 50 de state americane fragmente din rocile lunare aduse pe Terra de astronauţii care au participat la misiunile Apollo 11 şi Apollo 17. Multe dintre aceste mostre sunt în prezent dispărute, relatează AFP, iar misiunea unui fost agent special al NASA, supranumit „Vânătorul de roci lunare”, este aceea de a le recupera. Unul dintre cele două eşantioane de roci lunare oferite României a dispărut în 1989, după ce acesta a fost vândut de moştenitorii dictatorului Nicolae Ceauşescu, potrivit Agerpres.

Imagini de la prima aselenizareFoto: NASA

Unele dintre rocile lunare oferite de administraţia americană celorlalte ţări ale lumii în semn de prietenie au fost pierdute, furate sau distruse de-a lungul anilor. Prezentăm mai jos povestea unora dintre ele.

Această listă se bazează pe cercetările realizate de un fost angajat al NASA, Joseph Gutheinz, supranumit "Vânătorul de roci lunare", şi de studenţii acestuia. La alcătuirea listei au participat şi jurnaliştii site-ului specializat în istorie spaţială collectSpace.com.

Afganistan

Cele două fragmente oferite autorităţilor de la Kabul au dispărut.

Cipru

Una dintre rocile lunare donate Ciprului nu a fost niciodată livrată din cauza invadării de către Turcia a unei părţi a acestei insule în iulie 1974 şi a asasinării ambasadorului american din Cipru în luna următoare.

Honduras

Roca lunară donată statului Honduras şi care provenea din misiunea Apollo 17 a fost redescoperită în 1998 de Joseph Gutheinz şi de un angajat al Poştei americane, Bob Cregger, în cadrul unei operaţiuni intitulate "Eclipsa de Lună".

Ea fusese vândută de un colonel din armata honduriană unui om de afaceri din Florida, Alan Rosen, pentru 50.000 de dolari. Alan Rose a încercat să vândă fragmentul din scoarţa selenară cu 5 milioane de dolari. Roca a fost în cele din urmă confiscată şi remisă autorităţilor din Honduras.

Irlanda

Roca lunară oferită Irlandei a fost expusă la Observatorul Dunsink din Dublin, distrus în 1977 de un incendiu. Molozul rezultat în urma distrugerii observatorului, inclusiv preţiosul eşantion lunar, au sfârşit într-o groapă de gunoi aflată la nord de capitala irlandeză.

Libia

Rocile lunare donate colonelului Muammar Gaddafi, pe atunci conducătorul Libiei, au dispărut.

Malta

Cadoul similar oferit Maltei, adus pe Terra de misiunea Apollo 17, a fost furat dintr-un muzeu în mai 2004. Roca nu a mai fost recuperată.

Nicaragua

Roca din Nicaragua, adusă pe Pământ de misiunea Apollo 17, ar fi fost vândută unui colecţionar din Orientul Mijlociu contra unei sume cuprinse între 5 milioane şi 10 milioane de dolari.

Cealaltă rocă selenară donată acestei ţări, adusă de echipajul misiunii Apollo 11, a sfârşit prin a ajunge în colecţia unui proprietar de cazinouri din Las Vegas, care a expus-o pentru o perioadă în Moon Rock Cafe, una dintre cafenelele sale. După moartea lui, roca a fost donată specialiştilor de la NASA, care au remis-o autorităţilor din Nicaragua.

România

Un muzeu din Bucureşti - Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) - expune o rocă lunară adusă pe Terra de misiunea Apollo 11 şi donată autorităţilor române.

Se crede că celălalt eşantion lunar oferit României, care provenea din misiunea Apollo 17, a fost vândut de moştenitorii dictatorului Nicolae Ceauşescu, după ce acesta a fost executat alături de soţia lui, Elena, în ziua de Crăciun din 1989.

Spania

Fragmentul selenar adus pe Terra de Apollo 17 şi donat Spaniei este expus la Museo Naval din Madrid, în urma unei donaţii făcute de familia amiralului Luis Carrero Blanco, un influent membru al regimului franchist, care a fost asasinat de organizaţia separatistă bască ETA în 1973.

Roca adusă de Apollo 11 şi donată Spaniei este în continuare dată dispărută, însă se crede că ea ar fi rămas în colecţia deţinută de familia fostului dictator Franco.