Cincizeci de ani de vise și îndoieli legate de pașii omului pe Lună

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Duminică, 21 iulie 2019, 19:42 Science - Spatiul


aselenizare
Foto: Hotnews
20 iulie 1969 e o dată de referință nu doar pentru astronautică, ci și pentru visători. Atunci a avut loc prima aselenizare cu oameni pe Lună, eveniment ce a marcat finala unei înverșunate curse în spațiu între americani și sovietici. Au marcat americanii. Eram copil pe atunci, însă tot am văzut integral evenimentul, la un televizor românesc marca „Cosmos“. Un nume parcă predestinat, pentru a reda acel moment. De la tatăl meu au rămas și fotografii de pe transmisia de la televizor, într-atât de mare a fost fascinația „omului ajuns pe Lună“. Cu timpul, au apărut și contestatari ai aselenizării, care o consideră un „fake news“ și un „scenariu de studio”.

A fost sau nu a fost

Zece argumente aduc, în principal, contestatarii debarcării umane pe Lună. Tuturor acestor argumente ale teoriei conspirației li s-a replicat în timp, mai mult sau mai puțin convingător. Iată-le, după cum urmează.

Steagul "fluturând" al SUA este cel mai des evocat argument pentru „înscenarea“ aselenizării. Deoarece niciun vânt nu suflă pe lună, nici steagul nu ar trebui să fluture, invocă criticii. Cu toate acestea, Ralf Jaumann de Centrul Aerospațial German (DLR) a subliniat că „mișcările țesăturii agățate pe bretele-cruce ar putea proveni nu de la o adiere de vânt, ci în urma unor vibrații ale suportului”.

Multe imagini prezintă urme de talpă a încălțămintei astronauților care au pășit pe lună. Cum poate praful de pe suprafața Lunii să păstreze forma acestor amprente, se întreabă criticii. Urs Mall, de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea sistemelor solare explică acest fapt prin consistența aparte a prafului extrem de fin de pe lună, care nesupus ploii și vânturilor, ar fi rămas extrem de compact.

Salturile astronauților de pe suprafața lunară sunt prea joase, spun criticii. Având în vedere gravitatea scăzută -aproximativ o șesime din gravitatea pămantului-, astronauții ar fi putut face salturi de metri întregi. Expertul german explică salturile joase prin greutatea suplimentară a costumelor de astronauți (cca. 85 de kilograme) și a mobilității limitate, din motive de siguranță a deplasării pe solul străin.

Astronauții s-au deplasat și cu vehicule, pe lună. Având în vedere gravitatea scăzută, acestea ar fi trebuit să derapeze la curbe, spun criticii. Forța centrifugală depinde în special de rază și viteză. Potrivit NASA. viteză maximă a vehiculelor a fost de cca 15 kilometri pe oră (care corespunde unei viteze de 37,5 km/h deplasare pe Pământ). În această situație, inexistența unui derapaj la curbe poate fi explicabilă.

Criticii mai invocă similitudinile de peisaj lunar din diverse imagini înregistrate, care ar fi dovezi de folosire a unor „culise recurente“. Acest fapt este contra-argumentat prin monotonia peisajului lunar și prin multitudinea de capturi pe aceeași țintă, din diverse unghiuri, făcute de astronauți.

Contestatarii veridicității aselenizării cu oameni pe luna mai invocă lipsa marcajelor de focalizare și estimare a distanței, de pe lentilele camerelor Hasselblad, folosite de astronauți, în unele înregistrări. Ei vorbesc și despre „editare și fotomontaj ulterior“. Se mai menționează lipsa de stele pe cer din imagini, nepotrivirea umbrelor, lipsa craterului de aterizare din jurul navei.

Se invocă și expunerea echipajului, în timpul călătoriei de întoarcere a navei, unui nivel letal de radiații al benzii Van Allen, care înconjoară Pământul –radiații cărora, teoretic, echipajul nu i-ar fi putut supraviețui.

Agenția spațială americană NASA nu comentează, în principiu, teoriile conspiraționiste. Însă cu câțiva ani în urmă a publicat imagini transmise de "Lunar Reconnaissance Orbiter" (LRO). Sonda spațială a transmis pe Pământ imagini cu rezoluție inaltă, de la aterizările misiunilor Apollo pe Lună. Imaginile arată urmele vehicolului și chiar amprentele încălțărilor astronauților, de lângă instrumentele abandonate.

În plus, potrivit oamenilor de știință Jaumann și Mall, de la Institutul Max-Planck pentru cercetarea sistemului solar, mii de angajați au participat la cele șase misiuni. "Păstrarea timp de zeci de ani a secretului contrafacerilor este foarte dificilă", a precizat Mall, pentru Süddeutsche Zeitung online.

O altă dovadă clară ar fi și cele peste 380 kilograme de rocă lunară adusă de astronauți, pe Pământ. Spre deosebire de meteoriții lunari descoperiți mai târziu, care au căzut pe pământ, aceste roci nu au suferit modificări -cum s-a întâmplat cu meteoriții afectați de călătoria lor prin atmosfera Pămantului.

Fărâma de Lună de la București

Un eșantion lunar pus sub o lupă și ambalat corespunzător, ca un „cadou oficial“, am văzut cu ochii mei prin anii 80, la Muzeul de Istorie al României, secția „cadouri primite de Nicolae Ceaușescu“ de la omologi și notabilități de vârf internaționale. Era cadoul făcut în semn de prietenie președintelui României, de către administrația americană a lui Richard Nixon.

A fost o experiență „spațială“ să vezi acea pietricică de culoare închisă, care ar fi putut proveni de pe astrul care ne luminează nopțile și căruia îi dedicăm poezii. Din păcate, misiunile Apollo, pe lângă faptul că au costat enorm, nu au adus beneficiile scontate, ba chiar au fost marcate de accidente, cum a fost explozia unui rezervor al Apollo 13, care se afla în drum spre Lună.

Din fericire, cei trei membri ai echipajului spațial au putut fi aduși vii pe Pământ, lucru care nu s-a întâmplat și cu cei șapte membri ai misiunii shuttle Challenger (1986). La 73 de secunde de la lansare, cosmonauții și învățătoarea Christa McAuliffe și-au pierdut viața într-o explozie și în ceea ce a fost numită „cea mai mare catastrofă din istoria zborurilor spațiale ale SUA“. A duce un civil în spațiu, care să transmită de acolo live, a fost cu siguranță un potențial de plus electoral pentru președintele de atunci, Ronald Reagan.

Luna din Marte

Între timp, aselenizarea a devenit „trecut“. Dar nu chiar de tot, deoarece președintele SUA, Donald Trump, recomanda într-un tweet din luna iunie a acestui an direcția Marte, „din care Luna este o parte“: „Cu câți bani cheltuim acum, NASA n-ar trebui să vorbească despre călătorii pe Lună. Am făcut-o, acum 50 de ani. Ar trebui să-și îndrepte atenția spre lucruri mult mai mari pe care să le facem și aici includ Marte (din care Luna este o parte), apărarea și știința”.

Fostul membru al unei misiuni Apollo, William Anders, spune pentru site-ul de știință Pro-Physik.de, că Apollo nu era "un program științific", de fapt a fost o "bătălie a războiului rece". "Desigur, am adunat niște pietre și am făcut niște fotografii, dar dacă nu ar fi existat această competiție cu rușii, nu am fi avut niciodată sprijinul contribuabililor".

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3235 vizualizari

 • +7 (13 voturi)    
  O inscenare de proportii colosale... (Duminică, 21 iulie 2019, 20:47)

  Intermezzo [utilizator]

  Asa ceva ar fi trebuit sa fie toata aselenizarea daca ea n-ar fi avut loc intr-adevar. Cu mii de complici,care in 50 de ani ar fi ciripit cu siguranta daca totul ar fi fost fake. Cu astronauti complici care ar fi riscat un oprobiu generalizat pe tot restul vietii daca s-ar fi descoperit falsul. Toti ar fi intrat , fara exceptie, intr-un HALL OF SHAME. Uite,si Maradona a marcat un gol cu mina la un campionat mondial, dar pina la urma tot s-a aflat. Iar Maradona acum este un om distrus de remuscari. Ma rog, si de alte cauze...
  • -8 (12 voturi)    
   Datele telemetrie pierdute. Dovezi aselenizare 0! (Luni, 22 iulie 2019, 0:53)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

   Căutările benzilor magnetice, pe care s-au înregistrat datele telemetrice a 6 aselenizări reușite și una, Apollo 13, eșuată, plus doua zboruri circumlunare (Apollo 8 și 10), s-au soldat cu un eșec total. Nu mai exista nimic, nici măcar transmisiile video originale.

   Viteza modulelor Apollo fata de Pământ sau Luna, accelerația, poziția funcție de timp, temperatura interioara, nivelul radiațiilor, etc., toate benzile cu aceste datele, așa cum veneau ele prin radio pe Terra, în forma bruta, au dispărut.

   Nu mai este nimic, absolut nimic. Cum sa credem ca aselenizările au existat dacă americanii nu sunt capabili sa prezinte ca dovada decât niște poze (pretinse autentice) plus filme și convorbiri radio, nici una în original, toate copii. Transmisia în direct din vara lui 1969 cu Armstrong și Aldrin pe Luna a fost convertita din semnalul inițial în unul compatibil cu standardul TV american, imaginea proiectată pe un ecran alb și apoi filmată de canalele TV. Asta este bătaie de joc. Evident ca aveau ceva de ascuns dacă s-a ajuns sa fie date la TV imagini asa slabe după 3 conversii succesive, din care 2 inutile.

   Mai putin de 100 oameni știau de trucarea misiunilor Apollo, incluzându-l pe președintele SUA și pe astronauți. Restul, chiar dacă au fost implicați în construcția navelor Apollo nu au avut nici un control asupra misiunilor efective. Nu pot confirma existenta loc.

   Cei din centrul de comanda vedeau pe monitoare niște date, venite de la antene, care puteau fi falsificate ușor înainte de transmisie. Fiecare operator (erau câteva zeci maxim) primea datele de care era responsabil după care totul a fost pus la păstrare și pierdut.

   Sub 10 oameni puteau fabrica informații telemetrice cu care păcăleau pe moment operatorii de buna credința. Sigur, toate aceste date puse cap la cap și comparate cu cele ale altor misiuni lunare ce au urmat (rusești, chinezesti) sau chiar americane, fără oameni, ar fi dus imediat la neconcordante flagrante.
   • +7 (9 voturi)    
    Lipseste un argument fundamental (Luni, 22 iulie 2019, 1:52)

    Intermezzo [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Cum de rusii n-au reusit sa cumpere cu bani grei nici macar o singura persoana implicata in trucare, care sa le ofere declaratii si dovezi ca totul a fost un fals? Aud?
    • -5 (9 voturi)    
     Persoana aia ar fi fost un astronaut! (Luni, 22 iulie 2019, 5:06)

     simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

     Toti cei implicați în frauda aselenizărilor cu oameni din 1969-1972, care într-adevăr puteau aduce dovezi serioase ca totul a fost un fals, erau câteva zeci de oameni, îndeosebi Armstrong, Aldrin și ceilalți astronauți Apollo. Astia erau agenți CIA sau persoane controlate de serviciile secrete americane care nu ar fi avut ce sa facă cu banii deoarece ar fi fost lichidați imediat. Ce interes avea un astronaut american sa fuga în Rusia, singura care ii garanta securitatea, și sa facă acolo dezvăluiri? Bani ii dăduseră deja americanii sa păstreze secretul.
     • +6 (6 voturi)    
      Teoria ta e mai subreda ca un sopron de chirpici (Luni, 22 iulie 2019, 10:51)

      Intermezzo [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

      ​Fiindca oamenii in evolutia lor nu au numai idealuri, ambitii si veleitati mercantile. Ci si dorinta irepresibila de a se acoperi de glorie. Ideea ca dintre sumedenia de tainuitori ai adevarului nu s-a gasit macar unul dornic sa devina celebru prin dezvaluirea uriasei farse , de pilda prin scrierea unei carti, este neverosimila si depaseste cota de perplexitate. S-a vazut prin doua exemple recente ca oamenii sunt dispusi sa-si asume riscuri incalculabile numai ca sa devina faimosi: Snowden si Assange. Asta ca sa nu pomenim si cazul national al lui Pacepa. Asa ca presupunerea ta ca martorii farsei s-ar fi lasat intimidati de perspectiva unui asasinat si ar fi renuntat la uriasa glorie pe care le-ar fi adus-o dezvaluirea de-a fir a par a monstruoasei inscenari capata proportii si accente ridicole. Era imposibil ca in 50 de ani cineva sa nu ciripeasca.
      • 0 (2 voturi)    
       Snowden și Assange nu erau faimoși înainte (Luni, 22 iulie 2019, 18:00)

       simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

       Snowden și Assange nu erau faimoși înainte de dezvăluirile pe care le-au făcut în timp ce Armstrong, Aldrin si ceilalți astronauți erau deja cunoscuți pe plan mondial. Le ce le-ar fi servit sa spună ca aselenizările au fost o mare minciuna.

       Alte persoane din cele maxim 100 care au participat la trucare nu aveau nici una suficiente documente încât sa demonstreze ca totul a fost un fals. Atunci nu se puteau fura gigabiti de date pe un Hard Disk.
       • +2 (4 voturi)    
        Pe patul de moarte multi spun adevarul (Marţi, 23 iulie 2019, 4:30)

        Intermezzo [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

        Iar Armstrong chiar a murit. Ceilalti, urmeaza. Si pina una, alta, nicio marturisire. In afara de asta, notorietatea lor, ajunsa la cote maxime in acei ani, s-a estompat consistent in deceniile care au urmat. Oricind putea aparea la unul din ei nostalgia de a ajunge din nou in bataia reflectoarelor, si ce mai lovitura si ce mai bookseller ar fi fost o carte in care sa dezvaluie toate trucurile folosite la marea escrocherie. Cum s-ar fi vindut ca painea calda si cita agitatie ar fi produs... Si pina una, alta, nimic. Eu trag de aici concluzia ca n-aveau nimic de marturisit dar tu iti poti pastra inca speranta ca intr-o buna zi minunea se va produce si teoria ta indragita se va confirma.
   • +4 (4 voturi)    
    Dar stii ca avem filmari de calitate. (Luni, 22 iulie 2019, 8:46)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Adica au transmis live si urmatoarele aselenizari, si nu au mai reformatat filmarea.
    Da se mai pierd unele date. Nu de alta dar, cautarea datelor telemterice a inceput in 1995 toamna. Pana atunci nu le-a mai cautat sau atins nimeni din 69-70 cand au fost analizate. Asta inseamna 25 de ani.
    Din toate informatiile continute in acestea, de adevarata valoare (personal) ar fi doar filmarea mai buna neformatata. Restul datelor sunt mai putin interesante, si nu ar putea sa linisteasca conspiratiile.
    • 0 (2 voturi)    
     arhive (Luni, 22 iulie 2019, 10:59)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     Mericanii au filmari color de la debarcarea din Okinawa 1945.
    • -3 (5 voturi)    
     Filmări bătaie de joc ca cele de la Apollo 12 (Luni, 22 iulie 2019, 11:11)

     simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     Vezi aici: Apollo 12 - Lunar Orbit TV
     https://www.youtube.com/watch?v=VqQcGz_AI0M

     și aici Luna fotografiata prin telescop:
     https://www.youtube.com/watch?v=giTdkmurDts

     Sunt mai bune imaginile luate de pe Pământ decât cele din orbita Apollo 12.
     • +1 (3 voturi)    
      Scopul Apollo 12 nu a fost foto video. (Luni, 22 iulie 2019, 14:13)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

      Nici o misiune din Apollo nu a avut ca scop cu foto/video. Cam intelegi asta nu?
      Nici Apollo 12 cu toate ca au avut camere mai bune si la fel au rezolvat si transmisia. Nu uita tehnologia informatica, pentru ca asta este, era foarte limitata. Rezolutii de 300x200 sau 500x300 erau HD-ul zilei pentru transmisii live.
      Si compari o camera foto sau video cu un telescop? Nu e fair.
   • -3 (5 voturi)    
    buna argumentare (Luni, 22 iulie 2019, 10:55)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    F.bine ca scris astea cu documentele arhivate care... nu-s.
 • +9 (13 voturi)    
  Inca un argument puternic (Duminică, 21 iulie 2019, 21:43)

  ipolitic [utilizator]

  in inregistrari video si fotografii se vede -cica- Pamantul-dar nu se vede brosca testoasa care il sustine; e clar ca pozele sunt falsificate.
 • -6 (6 voturi)    
  despre cosmos (Luni, 22 iulie 2019, 10:58)

  Toni_Romania [utilizator]

  Voiaj prin spatiu spre Lună? Pe bune?
  Cosmosul e un monstruos cuptor plin de radiatii gamma si particule de inalta energie ce vin dinspre Soare si aștri f. ucigași (quasari, pulsari, magnetari, găuri negre) și nava spatiala ar trebui sa aiba pereti din plumb, ca altfel oamenii s-ar prăji in ea dupa ce ar trece de centurile Van Allen care protejeaza viata pe Terra (limita efectului magnetismului protector al Terrei). Deci banuiala ca nimeni nu a calatorit nimeni Terra-Lună și inapoi este explicabila.
 • -1 (1 vot)    
  Doua teorii ale conspiratiei (Luni, 22 iulie 2019, 15:43)

  Setalcott [utilizator]

  1. Guvernul america, anggajat intr-un razboi propagandistic cu URSS, a pus la cale o imensa lovitura de imagine, cheltuind miliardede dolari si conspirand cu o armata de oameni de stiinta, ingineri si cosmonauti pentru a trimite oameni pe luna.
  2. Guvernul america, anggajat intr-un razboi propagandistic cu URSS, a pus la cale o imensa lovitura de imagine, cheltuind milioane de dolari si conspirand cu o armata de agenti, jurnalisti si artisti de la Hollywood pentru crea impresia ca a a trimis oameni pe luna

  https://www.youtube.com/watch?v=zlvS-GrA00I


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by