Dacă ochiul uman ar putea vedea radiații cosmice de energie ultra-înaltă numite raze gama, luna ar apărea mai strălucitoare decât soarele, au dezvăluit experții care au analizat datele obținute de către Telescopul spațial Fermi al NASA.

luna vazuta de telescopul FermiFoto: NASA

Mario Nicola Mazziotta și Francesco Loparco, de la Institutul Național de Fizică Nucleară din Bari, au analizat strălucirea razelor gama ale Lunii ca pe o cale de a înțelege mai bine un alt tip de radiații din spațiu: mișcarea rapidă a particulelor numite raze cosmice.

”Razele cosmice sunt în general protoni accelerați de către unele dincele mai energice fenomene din univers, precum undele exploziilor unor stele”, a explicat Mazziotta.

Pentru că particulele sunt încărcate electric, sunt puternic afectate de câmpurile magnetice, care nu există pe Lună. Ca rezultat, chiar și razele cosmice cu puțină energie pot ajunge la suprafață, transformând Luna într-un detector de particule. Când razele cosmice lovesc, acestea interacționează cu suprafața prăfoasă a Lunii, numită Regolit, pentru a produce emisii de raze gamma. Luna absoarbe majoritatea acestor raze gama, dar unele scapă.