Misiunea a luat sfârşit pentru primul robot umanoid rus trimis în spaţiu, Fedor, care nu va mai fi folosit pentru astfel de operaţiuni, ci va fi înlocuit cu un model mai potrivit, au anunţat miercuri dezvoltatorii săi, potrivit AFP, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Nu va mai zbura (în spaţiu). Nu i-a mai rămas nimic de făcut acolo, el şi-a îndeplinit misiunea”, a declarat pentru agenţia de presă Ria Novosti Evgeni Dudorov, şeful echipei care a proiectat robotul Fedor.

Robotul umanoid a revenit pe Pământ la începutul lunii septembrie, după ce a petrecut mai mult de o săptămână la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

Potrivit dezvoltatorilor săi, robotul antropomorf, care măsoară 1,80 metri înălţime şi cântăreşte 160 kg, nu este capabil să înlocuiască astronauţii în misiuni periculoase, precum ieşirile în spaţiu.

Fedor, acronim pentru Final Experimental Demonstration Object Research, este capabil să reproducă mişcările umane şi poate fi controlat de la distanţă, însă nu este capabil să se deplaseze în condiţii de gravitaţie zero şi picioarele sale lungi sunt inutile la bordul ISS.

Evgeni Dudorov a declarat că dezvoltatorii ruşi elaborează deja planurile înlocuirii sale, care „va trebui să îndeplinească condiţiile unei activităţi în afara navei”.

Agenţia spaţială rusă Roskosmos speră să utilizeze robotica pentru a efectua operaţiuni delicate, precum ieşirile în afara ISS şi, eventual, „cucerirea spaţiului”.

Purtând numărul de identificare Skybot F850, Fedor este primul robot umanoid care a fost trimis în spaţiu de Rusia. El a fost precedat în 2011 de robotul NASA Robonaut 2, revenit în cele din urmă pe Pământ în 2018 din cauza unor probleme tehnice, şi de micul robot japonez Kirobo în 2013.

Construcţia robotului Fedor, planificat iniţial pentru misiuni ale Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, a costat aproximativ 300 de milioane de ruble (aproximativ 4,2 milioane euro), potrivit presei ruse.