Astronomii din toată lumea monitorizează o cometă interstelară care se îndreptă vertiginos către sistemul nostru solar, cunoscută în acest moment ca drept C / 2019 Q4 (Borisov). Este pentru a doua oară în mai puțin de doi ani când văd un obiect care vine de pe altă stea spre ”cartierul” nostru cosmic. Este destul de misterioasă încât unii astronomi să înceapă să considere că ar putea fi desprinsă dintr-o civilizație extraterestră avansată, scrie The Atlantic.

cometaFoto: Captura YouTube

Acest al doilea obiect interstelar a fost identificat la sfârșitul lui august de către Gennady Borisov, un astronom amator din Crimeea.

Observațiile făcute cu telescoape mai puternice au dezvăluit că această cometă se mișcă mult mai repede decât un obiect care orbitează soarele.

”Oumumua”, primul vizitator interstelar cunoscut, avea o excentricitate de 1,2. Potrivit ultimelor date, această cometă are o excentricitate de 3,7.

”Vine cu siguranță din afara sistemului nostru solar”, a spus Gareth Williams, un astronom de la Centrul pentru Astrofizică Harvard & Smithsonian.

Centrul încă nu a acordat cometei eticheta de ”interstelară, dar Williams și alți astronomi spun că dovezile de până acum nu pot fi negate.

Oumuamua, anterior cunoscută drept primul obiect interstelar observat, care a trecut prin Sistemul Solar, a fost reperată la 19 octombrie 2017 de telescopul Pan-STARRS 1 instalat pe Haleakalā, în Hawaii.

Cu o lungime de 400 de metri și o lățime de doar 40, în formă de țigară, misteriosul Oumuamua, nu emitea "semnale artificiale", potrivit cercetatorilor care cautau semne ale unei inteligențe extraterestre.

A durat luni de zile pentru ca cercetătorii să concluzioneze că Oumuamua este probabil o cometă. O cometă are o poveste: când se apropie de soare, o parte din gheața sa se topește, producând o coadă strălucitoare de gaz și praf. Oumuamua a arătat semne de emisii de gaz, dar nu a avut o coadă inconfundabilă.

C/2019 Q4 are. ”Comportamentul este clar”, spune Michele Bannister, astronom la Queen’s University Belfast.

Natura puțin complicată a cometei Borisov face ca Oumuamua să fie mai misterioasă. Cu toate acestea, C/2019 Q4 are secretele ei. Pare să fie mai mare decât Oumuamua, dar mărimea și forma ei nu sunt cunoscute deocamdată.

Este aproape de soare, astfel încât coada sa este vizibilă telescoapelor, dar tocmai coada împiedică observatorii să poată distinge conturul ei.

Telescoapele vor fi capabile să cerceteze gazele C/2019 Q4 pentru a găsi indicii cu privire la compoziția sa.

”Acest lucru va fi minunat în mod particular, pentru a vedea dacă chimia este aceeași ca a cometelor din sistemul nostru solar”, a spus Karen Meech, astronom de la Institutul pentru Astronomie de la Universitatea din Hawaii.

Cometa se va putea vedea cel mai bine și va fi mai strălucitoare la mijlocul lui decembrie, când va fi mai aproape de soare. Dacă cometa nu se va rupe, cele mai bune și performante telescoape vor putea să o monitorizeze până în luna octombrie a anului viitor.