NASA va trimite, în 2022, un robot de mărimea unei mașini de golf pe Lună pentru a căuta depozite de apă sub suprafața corpului astronomic, într-un efort de a evalua resursele vitale înainte de o întoarcere a omului pe lună, programată în 2024. Astfel, NASA vrea să vadă dacă astronauții vor putea folosi apa pentru a o bea sau să face combustibil de rachetă, a spus vineri Agenția spațială americană, relatează Reuters.

VIPERFoto: NASA

Robotul Viper parcurge kilometri întregi pe suprafața prăfoasă a Lunii pentru a arunca o privire amănunțită către ceea ce administratorul NASA Jim Bridenstine susține de luni de zile a fi pungi subterane cu ”sute de milioane de tone de apă înghețată” care ar putea ajuta să transforme singurul satelit natural permanent al Pământului într-un punct de plecare către Marte

.

”VIPER va analiza unde este apă înghețată. Vop putea să descrie apa înghețată și apoi să sondăm”, a spus vineri Bridenstine la Congresul Astronautic Internațional de la Washington.

”De ce este important? Pentru că apa înghețată reprezintă ceva semnificativ. Ssusține viața”

VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) este așteptat să ajungă în regiunea polară de sud a Lunii în decembrie 2022, având asupra sa patru instrumente pentru a prelua probe din solul lunar pentru urme de hidrogen și oxigen - componentele de bază a apei care pot fi separate și sintetizate în combustibil.

VIPER va înregistra 100 de zile de date.