​Science News: Oameni de știință au găsit un răspuns pentru „cea mai veche întrebare deschisă” din astrofizică

de A.Th.C.     HotNews.ro
Vineri, 3 ianuarie 2020, 21:36 Science - Spatiul


Pamantul Soarele Luna
Foto: Hotnews
După 350 de ani, fizicienii tocmai au ajuns la o soluție statistică pentru „problema celor trei corpuri” a lui Newton – adică problema de a afla cum se vor mișca prin spațiu trei obiecte sau trei corpuri într-un mod care să respecte legile mișcării și gravitației. Autorii celui mai recent studiu au descris problema celor trei corpuri drept „probabil cea mai veche întrebare deschisă din astrofizică” și chiar dacă n-au rezolvat integral problema, s-au apropiat cel mai mult de aflarea unei soluții statistice care răspunde întrebării deschise, în anumite scenarii.

Concret, ei au urmărit cercetări vechi de două secole care promovează ideea următoare: în sisteme instabile și haotice de trei corpuri, unul dintre acestea este în cele din urmă expulzat, lăsând în urmă o relație binară stabilă între cele două rămase. În timp ce savanții precizează că nu au ajuns la o soluție completă și exactă pentru problema celor trei corpuri, ei au dezvoltat o metodă statistică de lucru care acoperă o mulțime de evoluții de la trei corpuri la două și care poate fi foarte utilă pentru ca fizicienii să vizualizeze procese complicate.

„Când am comparat previziunile noastre cu modele generate de calculator ale mișcărilor lor reale, am constatat un grad înalt de acuratețe”, a spus Nicholas Stone de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Cele trei legi ale mișcării descrise de Isaac Newton în 1687 sunt: obiectele rămân în stare de inerție dacă nicio forță nu acționează aupra lor; relația dintre accelerație și forța aplicată este forța egală cu masa înmulțită cu accelerația (F = ma); pentru fiecare acțiune există o reacțiune egală și opusă. Totul este splendid câtă vreme este vorba despre fizica de bază a Universului. Dar Newton a întâmpinat dificultăți aplicându-și regulile la Pământ, Lună și Soare – cele trei corpuri originale.

I-a fost mult mai greu să le urmărească pe baza acestor reguli matematice. În timp ce savanții au descoperit soluții pentru cazuri speciale, o formulă generală pentru problema celor trei corpuri s-a dovedit a fi dificil de stabilit. Este ca o încercare a aplica un model matematic la „efectul fluturelui” (exemplul clasic este cel al unei tornade – momentul exact de formare, traiectoria exactă – influențate de bătăile din aripi ale unui fluture îndepărtat, cu câteva săptămâni mai devreme) – prea haotic pentru a fi urmărit.

În acest caz, cercetătorii au aplicat o ipoteză de probabilitate numită ergodicitate, care utilizează principiile mediilor pentru a determina ce se va petrece într-un anumit sistem. Este important că, în timp, procesele ergodice păstrează o relație minoră cu starea lor inițială (întocmai ca sistemul celor trei corpuri). Ceea ce face noua soluție este aceea că permite oamenilor de știință să înțeleagă cum se vor comporta cei doi supraviețuitori ai unei probleme cu trei corpuri într-o varietate de noi scenarii stabile – iar această înțelegere poate fi crucială în astrofizică.

„Luați trei găuri negre care se orbitează reciproc”, spune Stone. „Orbitele lor vor deveni în mod necesar instabile și chiar și după ce una din ele va fi exclusă noi vom fi în continuare foarte interesați de relația dintre cele două rămase”.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature. (science alert.com)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18812 vizualizari

 • -22 (32 voturi)    
  Mai apare o intrebare tulburatoare... (Vineri, 3 ianuarie 2020, 23:26)

  Sparafucile [utilizator]

  Nu cumva intre corpurile ceresti, fie ele doua, trei sau mai multe, in afara de relatiile mecanice exista si anumite RELATII MAGICE stabilite de o divinitate? Si care nu vor putea fi niciodata descrise de ecuatii? Chiar Newton ne lasa sa credem asta desi el a evitat vreodata sa defineasca FORTA DIVINA. Noi, insa, plecind de la formula stabilita de el, cu usurinta putem deduce ca forta divina este masa divina de inmultit cu acceleratia divina. Nu rideti! Acestea nu sunt bancuri de autobaza. Acestea sunt incercari legitime de a descifra mici farime din coplesitoarele taine ale Universului.
  • +17 (25 voturi)    
   apare o intrebare si mai tulburatoare (Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, 3:12)

   dorinmac [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

   respectiv aceea ca de ce unii au refuzat scoala si acum incearca sa-si compenseze lipsurile prin metode comode de felul "credinta","magie" blah blah... calcand in picioare cunostintele omenirii dobandite cu atata efort de oameni cu adevarat demni de luat in seama pe parcursul a atata amar de vreme (sute, mii de ani) ... poti tu Sparafucile sa raspunzi la asta? si apoi sa treci si pe la scoala pentru putin "exorcism" :)
   • -9 (21 voturi)    
    Nu te mai da tu savantul savantilor... (Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, 9:56)

    Sparafucile [utilizator] i-a raspuns lui dorinmac

    Fiindca cimitirele sunt pline de savanti ca tine , pe care cunostintele omenirii dobindite cu atita efort pe parcursul a atita amar de vreme ( sute, mii de ani) nu i-a putut impiedica sa dea ortul popii.
    • +1 (11 voturi)    
     cuminte (Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, 11:46)

     Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

     Stai cuminte, acolo sunt mult mai multi cei tot atat de "destepti"ca tine....
     • -6 (12 voturi)    
      Inseamna ca n-ai sesizat deosebirea... (Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, 12:43)

      Sparafucile [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

      Cei ca mine nu si-au pus nadejdea in cunostintele omenirii dobindite cu atita efort pe parcursul a atita amar de vreme ( sute, mii de ani) pentru a fenta Doamna cu Coasa. Ăilalţi asteptau cu mult interes ca acele cunostinte ale omenirii dobindite cu atita efort pe parcursul a atita amar de vreme ( sute, mii de ani) sa le ofere o viata ceva mai vesnica .
    • +4 (8 voturi)    
     Dupa unii (Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, 12:30)

     sipu [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

     ramane ceva , dupa alti !!!?...............................
     • -4 (16 voturi)    
      Stii care-i paradoxul? (Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, 13:09)

      Sparafucile [utilizator] i-a raspuns lui sipu

      Că ăia dupa care chiar ramine ceva, in imensa majoritate a cazurilor recunosc ca nu puteau produce nimic fara inspiratia pe care intr-un anumit moment le-a daruit-o o divinitate. Iar cazul de manual cel mai concludent este Newton.
  • +8 (14 voturi)    
   Perioada Romantica a inceputului ... (Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, 8:43)

   Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

   ...Secolului 19 redevine actuala?
   Intrebarile dvs au fost iterate deja de William Wordsworth in Anglia si Friedrich Schelling in Germania. Lasati-i sa odihneasca in pace.
   Stiinta a ajuns astazi sa dezlege atatea mistere care in urma cu sute de ani erau considerate inexplicabile.
   Religia insasi s-a nascut din necesitatea explicarii unor fenomene la momentul cand stiinta era aproape nula. Sigur, a avut o mare importanta in istoria umanitatii, in special prin impunerea unor standarde necesare coexistentei umane, atat de problematica la inceputurile ei. Paradoxal, chiar Biserica, a deschis drumul descoperirilor stiintifice ceea ce ma face sa ma intreb acum daca clericii puneau de atunci sub semnul intrebarii existenta divinitatii incalcand principiul "crede si nu cerceta".
   • -2 (16 voturi)    
    Am sa admir fara rezerve stiinta ... (Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, 11:09)

    Sparafucile [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

    Atunci cind ea ii va putea impiedica pe oameni sa moara. Sau cind va reusi sa-i readuca la viata dupa ce au murit. Ori macar sa explice cine in Univers a hotarit ca orice forma de viata pe lumea asta sa fie muritoare. Pina atunci religia inca ii da cu tifla. Dar m-as multumi si cu performante mai modeste din partea stiintei: sa produca un vaccin impotriva cheliei. Sau sa reuseasca un transplant de ochi. Sau sa descopere un cocktail de substante care odata amestecate sa produca un ou de gaina din care sa iasa un pui.Dar tu poti s-o admiri si numai pentru ca ea explica de ce dupa noapte urmeaza zi.
    • +4 (12 voturi)    
     Vad ca nu apreciezi conditiile de viata... (Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, 14:13)

     Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

     ...de azi, pe care le accepti ca ceva dat, fara sa gandesti cum traia omul acum 3-4000 de ani in urma. Vad ca citesti si folosesti un computer pentru care nici nu te intrebi cum ti-a parvenit.
     Cred ca nu te mai duci la privata in fundul curtii sa-ti faci nevoile si nu te speli in lighean, cu apa de ploaie sau carata de la parau.
     Ti-ar trebui o lectie serioasa, sa traiesti in evul mediu si sa te rogi la Divinitate sa te vindece de plaga. Nici macar prin cap nu-ti trece ca, pentru a beneficia de realizarile Stiintei azi, au trebuit sa moara multi "eretici" sau pionieri care sa deschida drumuri noi sau lucrand la vreo inventie care sa-ti faca azi viata usoara si placuta. Pentru ce ai vrea sa fii nemuritor? Ce cunostinte ai asa de pretioase sa fie cunoscute de altii, ai vreo abilitate speciala care sa merite a te face nemuritor? Scriind un text aici, la rand cu noi toti muritorii de rand, nu te scoate in evidenta cu nimic valoros comunitatii, decat ca iti doresti...
     • +2 (6 voturi)    
      Simpla statistica! (Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, 18:12)

      soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

      According to "100 Years of Nobel Prize , a review of Nobel prizes awarded between 1901 and 2000, 65.4% of Nobel Prize Laureates, have identified Christianity in its various forms as their religious preference (423 prizes). Overall, Christians have won a total of 78.3% of all the Nobel Prizes in Peace, 72.5% in Chemistry, 65.3% in Physics, 62% in Medicine, 54% in Economics and 49.5% of all Literature awards.

      Other numbers:

      Jews - over 20% of total Nobel Prizes winners

      Atheists, agnostics and freethinkers - 10,5% of total Nobel Prizes winners

      Muslims - 0,8% of total Nobel Prizes winners
      Muslims comprise about 20% of the world's population and yet, they make up just 0,8% of Nobel Prizes winners. Whereas the Jews comprise about 0,02% of the world's population and they make up 20% of Nobel Prizes winners. How do you see such a fact?

      Atheists, despite all their aggressiveness towards religion, going so far as to accuse religion of being something antagonistic to scientific progress, make up just 10.5% of Nobel Prize winners (when they are put together with Agnostics and Freethinkers), in other words, they are far behind the religious people in this regard. Having said that, is not unfoundedly hubristic on their part to regard religion as anathema?
   • +7 (13 voturi)    
    Draga Luky1 (Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, 13:09)

    Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

    Daca ai fi deschis o Biblie ai fi remarcat ca nicaieri in aceasta carte(cea mai raspanadita de pe glob!) nu gasesti sintagma"crede si nu cerceta" . Ea a fost inventata de filozoful roman Celsus in sec al II-lea si a fost apoi, de-a lungul secolelor, preluata de atei si mai ales de comunistii care au reincalzit-o la maximum. Un alt lucru, Biserica nu se opune stiintei, cea care incearca sa explice cat de extraordinara este creatia divina. Sa nu uitam ca majoritatea covarsitoare a savantilor lumii au fost(si sunt) credinciosi. Printre ei:Newton,Bacon,Kepler, Copernic,Maxwell,Descartes,Pascal,Pasteur,Planck etc,etc. Un ex. mai special: Georges Lemaitre, autorul teoriei Big-Bang-ului, preot catolic(Univ Louvain-Belgia)dar si fizician, care declara ca teoria lui nu contravine credintei sale privind creatia, si bun prieten cu Einstein.
    • +3 (5 voturi)    
     Parțial adevărat (Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, 17:54)

     trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

     Întradevăr știința și religia studiază lucruri diferite. Religia e în general axată pe "de ce" iar știința mai mult pe "cum". De asemenea deși în Biblie nu este spus crede și nu cerceta, este spus "crede și nu te îndoi" iar îndoiala este totuși la bazele științei.

     Întradevăr au fost mari oameni de știință religioși (mai ales cei mai din trecut) dar la mulți dintre ei viziunea lor despre Dumnezeu lor este oarecum diferită față de Biblie sau alte religii.
    • 0 (0 voturi)    
     Celsus,,, (Duminică, 5 ianuarie 2020, 4:51)

     Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

     ...imi pare rau dar nu a fost roman ci grec, un adept al lui Platon, si ateu, un activ critic Crestinatatii.

     In schimb Sfantul Anselm de Canterbury a fost un filosof englez cunoscut a fi spus:

     ":“For I do not seek to understand in order that I may believe, but I believe in order to understand. For this also I believe-that unless I believe I shall not understand." care in traducere este:

     "Eu nu cercetez pentru a putea crede, dar eu cred pentru a intelege. Si pentru asta eu cred ca, atunci cand nu crezi nu intelegi."

     Ceea ce demonstreaza clar ca: Este suficient sa crezi pentru a intelege, deci pentru a intelege si cunoaste adevarul nu trebuie sa cercetezi ci doar sa crezi.
     Este de fapt dictonul "Credo ut intelligam" care are la baza scrierile lui Augustine Hippo (354-430 DC) un filozof neoplatonic al Crestinismului Timpuriu, cu poate cea mai mare influenta asupra Crestinismului si filozofiei westice.
     • 0 (0 voturi)    
      Indemnul lui Iisus e clar: (Duminică, 5 ianuarie 2020, 12:39)

      Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

      "Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide.
      Că oricine cere primeste, cel care caută află, şi celui ce bate i se va deschide"(Matei, 7 si 8)..
      • 0 (0 voturi)    
       Iisus, prima piatra in constructia... (Duminică, 5 ianuarie 2020, 23:36)

       Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

       ...religiei, Crestinismul Iudaic sau primitiv, a propovaduit o credinta absolut oarba, de la care ma abtin sa comentez. Important pentru scolarii Crestinismului sunt filosofii care l-au facut viabil si omniraspandit si au aparut dupa trecerea Imparatului Constantine si, odata cu el, a Imperiului Roman cu toate populatiile cucerite, la Crestinism. De acum putem vorbi de o invatatura filozofica, cea mai evoluata si complexa de la aparitia umanitatii.
  • +5 (13 voturi)    
   Viorica, tu ești? (Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, 9:29)

   fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

   ??
   • -4 (10 voturi)    
    Nu Liviu, nu sunt eu (Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, 12:17)

    Sparafucile [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

    Dar daca doresti un pachet as putea-o anunta sa ti-l aduca.
 • 0 (6 voturi)    
  Adevărată zicala cui aruncatul pietrei în apă. (Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, 9:45)

  asavreau [utilizator]

  Prostul a rămas cu prostia,deștepții și-au verificat teoria.Câștigători tot deștepții.Normal.
 • +6 (8 voturi)    
  concluzie (Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, 11:48)

  Ilidia [utilizator]

  In concluzie totusi n-au rezolvat-o....
  • +2 (4 voturi)    
   Lumea e plină de probleme nerezolvate (Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, 22:50)

   trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

   dar rezolvate.

   Pornind de la banalul PI care nu este rezolvat în sens absolut dar îl putem calcula la câte zecimale dorim.

   La fel problema celor 3 corpuri (apropo o trilogie SF interesantă e scrisă de un autor chinez). Nu o putem calcula exact dar o putem aproxima din ce în ce mai bine.

   Dacă vrei ca toate problemele să fie rezolvate perfect sau nu la unele din ele vei aștepta o eternitate sau te retragi la mânăstire.


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by