SpaceX va simula, duminică, ejectarea de urgență a astronauților dintr-o rachetă la câteva minute după lansare, ultimul test major înainte de a trimite în două luni un echipaj NASA pe Stația Spațială Internațională, relatează AFP și Reuters.

Starliner si Crew DragonFoto: Boeing/SpaceX

Testul, fără nicio persoană la bord, va avea loc între 13.00 și 19.00 GMT la Centrul Spațial Kennedy din Florida. Testul, inițial prevăzut pentru sâmbătă, a fost amânat din cauza vântului și a mării agitate în zona de aterizare.

Compania spațială a lui Elon Musk, care are contract cu NASA, a fixat noua sa capsulă Crew Dragon în vârful uneia dintre rachetele sale Falcon 9, pentru a simula un scenariu de urgență de abandon a misiunii care va dovedi că astronauții se pot întoarce în siguranță.

Testul este crucial pentru capsula SpaceX. Dacă reușește asta înseamnă că îndeplinește condițiile să transporte oameni către Stația Spațială Internațională, o realizare pe care NASA așteaptă să aibă loc la mijlocul lui 2020. Vine după ani de dezvoltare și amânări în timp ce Statele Unite vrea să revitalizeze programul de zbor spațial.

Boeing și SpaceX au primit miliarde de dolari de la agenția spațială pentru a dezvolta noi vehicule și să asigure transportul unui total de 48 de astronauți până în 2024.

SpaceX a realizat deja o misiune de test pe capsula Crew Dragon, cu un manechin, pe Marte.

Potrivit administratorului NASA Jim Bridenstine, cel puțin unul dintre cele două vehicule va fi omologat să asigure un prim transport la începutul lui 2020, care ar fi prima oară din 2011 când astronauții vor fi trimiși în spațiu din Statele Unite.

NASA nu avea niciun mijloc de transport pentru astronauții lor de la retragerea navetelor spațiale în 2011, după 30 de ani aflate în serviciu. Ea depinde de racheta rusească Soyuz pentru călătorii spre și de la Stația Spațială Internațională, o dependență de care Washington încearcă să scape.

Citește și:

VIDEO Capsula Dragon a SpaceX a amerizat cu succes în oceanul Atlantic

VIDEO UPDATE Test de zbor eșuat pentru NASA și Boeing. Capsula spațială Starliner se va întoarce pe Pământ în 48 de ore