Un enorm telescop american situat pe vârful unei insule vulcanice din Pacific a realizat fotografii ale soarelui de o rezoluție inedită, care permit observarea bulelor de plasmă de mărimea Franței. "Nu este decât începutul", spune directorul centrului, citat de AFP.

SoareleFoto: NSO/AURA/NSF

Până în prezent, rezoluția imaginilor era limitată: un telescop spațial japonez, Hinotori, avea spre exemplu o deschidere de 50 cm. Noul telescop solar Daniel K. Inouye, pe insula hawaiană Maui, are o deschidere de patru metri, cea mai mare oglindă a lumii pentru un telescop spațial.

"Această imagine are cea mai mare rezoluție obținută vreodată", a declarat Thomas Rimmele, directorul telescopului de 344 milioane de dolari, din Boulder, unde se află National Solar Observatory, o instituție publică americană.

"Putem observa acum structuri a căror existență o bănuiam, pe baza modelelor informatice, dar nu le puteam vedea din cauza rezoluției mici", spune acest astronom german de aproape 60 de ani, care a ajuns în SUA pentru un curs post-doctoral și care s-a alăturat proiectului în urmă cu 25 de ani.

În imaginile publicate se pot vedea bulele de plasmă urcând la suprafața Soarelui. Fiecare celulă este de mărimea Franței.

După nouă ani de construcție, telescopul a fost pornit în 10 decembrie.

Provocarea este acum măsurarea câmpurilor magnetice în atmosfera Soarelui, și în special în coroana sa solară.

Telescopul a fost inaugurat în condițiile în care Soarele se pregătește să intre într-un nou ciclu de 11 ani și să înceapă să producă noi pete solare.

În prezent, ciclul este la minimum și nicio pată nu este vizibilă.