O expertă a anunțat că poate urma o mini-eră glaciară în care Soarele va hiberna pe perioada ciclului solar minim. După părerea ei, hibernarea Soarelui și vremea foarte rece se vor putea întinde pe trei decenii.

Pete solare, octombrie 2010Foto: NASA

Minimumul solar este o perioadă în ciclul Soarelui care survine la fiecare 11 ani. În timpul minimumului solar, petele de pe suprafața astrului se diminuează, conducând la emisii mai reduse de la masiva stea. Pe de altă parte, în timpul unui maximum solar, Soarele emite mai multă energie pe măsură ce se măresc petele solare.

În opinia Valentinei Zharkhova, profesoară la departamentul de matematică, fizică și inginerie electrică de la Northumbria University, Soarele este pe cale de a intra în acest an într-un Grand Solar Minimum, care este o versiune extinsă a unui minimum solar. În loc de a dura doar câțiva ani, Grand Solar Minimum se poate întinde pe 30 de ani.

Când aceasta se va petrece, profesoara a spus că Pământul va putea cunoaște o scădere globală de temperatură de un grad Celsius, ceea ce va fi suficient pentru a provoca condiții de vreme severă. „Soarele se apropie de o perioadă de hibernare. Se vor forma mai puține pete solare pe suprafața lui și astfel va emite mai puțină energie spre Pământ și planete. Scăderea temperaturii va rezulta în vreme mai rece pe Pământ, veri umede și reci, ierni reci și umede. Vor fi posibile geruri mari, așa cum se întâmplă acum în Canada unde se înregistrează temperaturi de -50C”.

Conform datelor colectate de NASA, ultimul Grand Solar Minimum a survenit în 1650 și a durat până în 1710. În timpul acelei perioade, Soarele a intrat într-o fază cunoscută ca Maunder Minimum, caracterizată într-o scădere a strălucirii Soarelui. Din cauza activității reduse a Soarelui, diferite regiuni de pe Pământ, ca America de Nord și Europa, au cunoscut înghețuri puternice, care au făcut ca ghețarii să crească și să se extindă. Vremea extrem de rece a făcut să înghețe râuri, lacuri și mari suprafețe de apă.

Pe lângă problemele de sănătate cauzate de temperaturile scăzute, regiuni de pe Pământ au trecut prin penurii alimentare din cauza vremii. „Nu putem spera decât că mini-era glaciară nu va fi la fel de severă ca în timpul lui Maunder Minimum”, a declarat Zharkhova. (International Business Times)