Compania spațială americană SpaceX a anunțat joi un parteneriat menit să trimită trei turiști la bordul Stației Spațiale Internaționale, lucru care nu s-a mai întâmplat de mai bine de 10 ani, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Compania lui Elon Musk a semnat o înțelegere cu Axiom Space pentru a-i acorda locuri la bordul capsulei Crew Dragon.

Programată pentru a doua jumătate a lui 2021, călătoria „va marca un punct de cotitură în universalizarea accesului la spațiu”, a declarat șeful Axiom Space, Michael Suffredini, fără a da detalii cu privire la preț.

Fiecare lansare a rachetei Falcon 9 costă SpaceX în jur de 60 de milioane de dolari. La acest cost de adaugă cheltuielile cu construirea capsulei, astfel încât o estimare realistă cu privire la prețul biletului dus-întors la Stația Spațială Internațională ar fi undeva de ordinul câtorva zeci de milioane de dolari.

Opt turiști spațiali au vizitat până acum stația internațională la bordul unor rachete rusești Soyuz. Primul a fost Dennis Tito, un multimilionar american care a plătit 20 de milioane de dolari pentru o ședere de 8 zile la bordul SSI. Cel mai recent a fost fondatorul Circque du Soleil, Guy Laliberté, în 2009.

SpaceX a mai anunțat în februarie un alt parteneriat, cu compania Space Adventures, pentru a trimite patru turiști în orbită la o altitudine care nu a mai fost atinsă până în prezent de un zbor privat. Misiunea e programată de asemenea pentru a doua jumătate a lui 2021 dar se preconizează că e mai probabil să aibă loc în 2022.