O capsulă Soyuz având la bord trei astronauţi a fost lansată joi spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), de la cosmodromul rus Baikonur din Kazahstan, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astronauţii american Christopher Cassidy şi ruşi Anatoli Ivanişin şi Ivan Vagner vor ajunge pe ISS după o călătorie prin spaţiu de şase ore.

Cei trei astronauţi au stat în carantină, în contextul pandemiei de COVID-19, pentru a elimina orice risc de infectare cu noul coronavirus.

Accesul jurnaliştilor nu a fost permis la conferinţa de presă organizată înainte de lansare, tot ca măsură de precauţie.

Cei trei vor sta 196 de zile la bordul ISS şi se vor alătura echipajului aflat deja pe avanpostul spaţial, americanii Andrew Morgan şi Jessica Meir şi rusul Oleg Skripocika.

Pe 17 aprilie, Morgan, Meir şi Skripochka se vor întoarce pe Terra.

ISS este un satelit artificial locuibil şi este cea mai mare structură pe care oamenii au trimis-o în spaţiu până în prezent. ISS nu aparţine NASA, staţia fiind construită din 1998 împreună cu Rusia, iar pe parcursul anilor, celor două naţiuni li s-au alăturat altele. În prezent este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune. ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.