Oamenii de știință francezi din domeniul spațial folosesc carantina COVID-19 pentru a simula condițiile de izolare prelungită într-o navetă spațială aflată într-o misiune către Marte, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Subiecții experimentului sunt 60 de studenți izolați în dormitoarele lor dintr-un campus universitar aflat în orașul Toulouse din sudul Franței.

În timp ce guvernul francez a impus restricții de circulație pentru a preveni răspândirea pandemiei, cercetătoarea Stephanie Lizy-Destrez a decis să profite de situație și a racolat studenții-voluntari.

Nu e tocmai o simulare a unei misiuni spațiale clasice: sarcinile precum culegerea de roci de pe suprafața unei planete folosind un rover nu fac parte din program, iar studenții pot lua o pauză oricând de la călătoria spațială virtuală pentru o plimbare zilnică afară.

În schimb ei efectuează sarcini pe calculator precum teste de memorie și exerciții de agilitate mintală. De asemenea ei păstrează un jurnal zilnic și odată la cinci zile trebuie să completeze un chestionar.

Studenții au un set de motivații diferite decât astronauții reali, a afirmat Lizy-Destrez, profesor asociat de inginerie spațială la ISAE-SUPAERO, un institut de aeronautică spațială din sudul Franței.

„În cazul participanților la experimentul desfășurat în campus, este vorba de o izolare care a fost impusă asupra lor”, a afirmat aceasta.

Dar spațiul de locuire îngust - studenții trăiesc în camere de 12 metri pătrați - și limitările cu privire la activitățile pe care le pot desfășura sunt similare cu cele care pot fi întâlnite în spațiu.

La fel sunt și efectele adverse asupra psihicului uman, pe care cercetătorii doresc să le studieze înainte de a trimite astronauții într-o călătorie de câteva luni până pe Marte.

În 2017, șase voluntari au petrecut două săptămâni în Polonia într-o versiune simulată a unei baze marțiene iar Stația de Cercetare Mars Desert din Utah, Statele Unite, organizează la rândul ei misiuni simulate.

Avantajul experimentului desfășurat de cercetătorii francezi o reprezintă grupul de studiu numeros avut la dispoziție, majoritatea misiunilor simulate având între patru și șase voluntari.