Astronauții NASA Doug Hurley și Bob Behnken au finalizat repetiția generală pentru zborul de miercuri spre Stația Spațială Internațională, la bordul unei rachete SpaceX, fiind primul zbor american cu echipaj uman din 2011, relatează BBC.

Astronautii Hurley si Behnken Foto: Captura NASA

O nouă eră a explorărilor spaţiale este pe cale să înceapă, odată cu reluarea lansărilor de astronauţi americani, cu rachete de producţie americană, de pe pământ american, după o pauză de aproape 10 ani în care transportul în spaţiu al astronauţilor americani a fost asigurat de rachete şi capsule de concepţie rusă din clasa Soyuz.

SpaceX îi va trimite în 27 mai pe cei doi astronauţi americani către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), cu noua sa capsulă Crew Dragon.

Decolarea este programată pentru ora 20.33 GMT.

Cu toate acestea o prognoză meteo publicată sâmbătă arată că sunt doar 40% șanse de condiții favorabile pentru lansare la acea oră în Florida, iar nori, ploaie și chiar tunete sunt posibile în acel timp la Centrul Spațial Kennedy. În cazul în care nu va putea fi efectuată lansarea, atunci va trebui amânată până sâmbătă.

Hurley și Behnken și-au încheiat acum pregătirile.

Cei doi, îmbăcați în costumele lor speciale, au urcat într-o Tesla și au condus până la celebrul Complex de Lansare 39 de la Kennedy Space Center.

Racheta este așezată în poziție de lansare de joi, astfel încât astronauții au urcat cu liftul până la capsulă. Repetiția a oferit întregului personal de lansare - nu numai lui Hurley și lui Behnken - oportunitatea de a-și reaminti ceea ce urmează.

Înalţi oficiali ai agenţiei spaţiale şi ai companiei Elon Musk s-au reunit de joi la Centrul spaţial Kennedy, în Florida, pentru a verifica dacă totul este pregătit şi sigur pentru misiune.

Citește și: