China vrea să trimită în luna iulie a acestui an o sondă și un mic robot pe Marte, aceasta urmând să fie prima misiune a Beijingului pe Planeta Roșie.

Crater alungit de pe Marte fotografiat de roverul OpprtunityFoto: NASA

''Obiectivul nostru era trimiterea sondei pe Marte în 2020'', a indicat Corporaţia de Ştiinţă şi Tehnică Aerospaţială a Chinei (CASC). ''Acest mare proiect progresează după cum era prevăzut şi vizăm o lansare în iulie'', se precizează într-un comunicat citat de AFP și Agerpres.

Ar fi nevoie de şapte luni pentru parcurgerea distanţei dintre Terra şi Marte, iar sonda chineză nu va ajunge la destinaţie mai devreme de anul 2021. Distanţa este în continuă schimbare, însă este de minimum 55 de milioane de kilometri.

Numită ''Tianwen'' (''Întrebări către cer''), misiunea chineză are trei obiective: să plaseze o sondă pe orbita marţiană, să atingă suprafaţa ''planetei roşii'' şi să amplaseze pe solul marţian un robot teleghidat pentru realizarea analizelor.

China a realizat deja o operaţiune similară pe Lună, unde a trimis, în 2013, un mic rover teleghidat pe roţi, numit ''Iepurele de jad'', şi apoi pe succesorul acestuia, în ianuarie 2019 (pe suprafaţa ascunsă a Lunii, o premieră mondială).

Ţara asiatică nu este singura interesată de misiunile marţiene. Statele Unite au trimis deja patru vehicule pentru explorare pe Marte şi urmează să-l lanseze în luna iunie pe al cincilea, numit ''Perseverance''. Acesta va ajunge la destinaţie în februarie 2021.

Emiratele Arabe Unite urmează să lanseze la 15 iulie prima sondă arabă în direcţia ''planetei roşii'' (Emirates Mars Mission), de la o bază din Japonia.

Misiunea ruso-europeană ExoMars - victimă a dificultăţilor tehnice agravate de epidemia de COVID-19 -, care spera să lanseze vara aceasta un robot pe Marte, a fost amânată până în 2022.