Racheta Falcon 9 a fost ridicata la verticala pe rampa de lansare 39A de la Cape Canaveral, pentru cea mai importanta misiune a sa pe anul in curs, Demo 2: dupa zborul din marte, ea trebuie sa transporte pe orbita al doilea cargo Crew Dragon, de aceasta data cu echipaj uman la bord. In testele premergatoare zborului, desfasurate in urma cu cateva zile, toate sistemele au fost declarate operationale si misiunea a primit unda verde din partea NASA, potrivit Space Alliance.

SpaceXFoto: SpaceAlliance

Fereastra de lansare se va deschide la 20:33 GMT, miercuri 27 mai, cu a doua optiune pentru sambata 30 mai la ora 19:22 si o a treia optiune pentru duminica, 31 mai, la 19:00 GMT. Probabilitatea de zbor, din punct de vedere al conditiilor meteo, este de 60% pentru miercuri si creste in zilele urmatoare.

Evenimentul este unul important pentru NASA si putem spune istoric pentru SpaceX:

  • refacerea capabilitatii SUA de lansare cu echipaj uman dupa aproape o decada de pauza (ultimul zbor a avut loc in 2011, de atunci astronautii americani trebuind sa apeleze la capsulele rusesti Soyuz, cu un cost de peste 80 de milioane de dolari pe loc).
  • In cele din urma o confirmare a succesului viziunii de atunci, de a retrage vechea naveta spatiala si de a externaliza servicii pentru atragerea investitorilor privati, astazi America dispunand de o sumedenie de companii spatiale mai mici sau mai mari, un Silicon Valley spatial gata sa ia startul in noua cursa spatiala dincolo de orbita Pamantului
  • intrarea oficiala a SpaceX in programul Artemis si accelerarea activitatilor cu echipaj uman; o testare in conditii reale si o experienta extrem de utila pentru intentiile lui Musk pe termen mediu si lung de a calatori regulat in spatiul interplanetar

Nu in ultimul rand, simbolic, intr-un moment delicat, in care toata planeta, afectata de deciziile luate in timpul crizei Covid este ingrijorata asupra viitorului, acest zbor poate fi un motiv de optimism si o raza de speranta petru un viitor mai bun asa dupa cum, insusi Elon Musk spunea: 'You want to wake up in the morning and think the future is going to be great - and that’s what being a spacefaring civilization is all about. It’s about believing in the future and thinking that the future will be better than the past. And I can’t think of anything more exciting than going out there and being among the stars', potrivit Space Alliance.