Robert L. Behnken şi Douglas G. Hurley, cei doi astronauţi americani care vor fi lansaţi spre Staţia Spaţială Internaţională miercuri seară la bordul unei capsule SpaceX, sunt foşti piloţi din armata americană, recrutaţi de NASA în aceeaşi perioadă şi căsătoriţi cu femei care au zburat la rândul lor în spaţiu, informează AFP, citată de Agerpres.

Robert L. Behnken şi Douglas G. HurleyFoto: NASA

Cei doi americani au alura tradiţională a piloţilor de la NASA: o tunsoare militară, un discurs scurt şi precis şi nu par niciodată grăbiţi. De asemenea, ei respectă imaginea de marcă a astronauţilor americani: sunt zâmbitori, raţionali, competenţi şi de încredere.

S-au cunoscut în anul 2000 la începutul unui curs de formare profesională în cadrul agenţiei spaţiale americane şi au devenit de atunci prieteni foarte buni, a dezvăluit Doug Hurley, în vârstă de 53 de ani.

Conform unei tradiţii îndelungate şi respectate de mulţi astronauţi înaintea lor, Bob şi Doug au urmat traseul privilegiat pentru a putea fi recrutaţi de NASA: ambii au fost piloţi de teste în armata Statelor Unite.

Robert Behnken, în vârstă de 59 de ani, titularul unui doctorat în inginerie mecanică la California Institute of Technology, s-a înrolat în timpul studiilor şi a absolvit legendara şcoală de piloţi de teste din aviaţia americană Edwards Air Force Base din California. Ajuns la gradul de colonel, el a zburat la bordul a 25 de aparate diferite, pilotând inclusiv un avion de vânătoare F-22.

Doug Hurley este şi el tot colonel, dar ca aviator în corpul Marinei americane, fiind pilot specializat pe avioane F-18.

Între 2008 şi 2011, fiecare a zburat în spaţiu de două ori, separat, la bordul unor navete spaţiale - precedentul mijloc de transport spaţial american. În 2015, NASA le-a trasat următoarea misiune: primul zbor demonstrativ cu echipaj uman al capsulei Crew Dragon, construită de tânăra companie privată californiană SpaceX, programat iniţial în 2017.

"În calitate de foşti absolvenţi ai şcolii de piloţi pentru teste militare, dacă am fi putut să alegem o meserie de vis într-o bună zi, aceasta ar fi să ne îmbarcăm într-un nou aparat spaţial şi să conducem o misiune de testare", a declarat Bob Behnken pe 20 mai, în momentul sosirii sale la Centrul Spaţial Kennedy venind din Houston, Texas, unde se află centrul de pregătire al astronauţilor americani.

Tot în Houston şi-au format propriile familii, căsătorindu-se fiecare cu o astronaută. Bob este căsătorit cu Megan McArthur, cu care are un fiu, Theodore, în vârstă de şase ani. Doug este căsătorit cu Karen Nyberg, cu care are tot un fiu, Jack, în vârstă de 10 ani.

Soţiile lor au zburat şi ele în spaţiu.

Legătura de prietenie care îi uneşte pe cei doi astronauţi este un atu evident pentru o misiune atât de riscantă, pe durata căreia ar putea fi nevoiţi să preia comanda capsulei spaţiale, care, altfel, va zbura ghidată de un pilot automat.

Doug Hurley este cel mai meticulos, aproape maniac, dintre cei doi, afirmă Bob Behnken. "Dacă ai nevoie de informaţii utile, Doug le are", a glumit el într-un videoclip publicat de NASA.

Doug Hurley recunoaşte că este un specialist în "proceduri obscure".

Cât despre Bob Behnken, colegul său de echipaj spune despre el că anticipează totul, că "întotdeauna plănuieşte tot". Însă chipul său este foarte expresiv. "Nu ştie să blufeze", l-a tachinat Doug Hurley.

Luni, administratorul general al NASA s-a consultat pentru ultima dată, prin SMS, cu cei doi astronauţi. "Sunteţi pregătiţi?", i-a întrebat Jim Bridenstine.

"Au răspuns amândoi că sunt pregătiţi pentru lansare. Chiar sunt pregătiţi", a dezvăluit directorul agenţiei spaţiale americane.

Cu răbdare, Bob şi Doug s-au antrenat în ultimii cinci ani pentru această lansare specială.