Actualizat

VIDEO Lansarea NASA - SpaceX: Lansare reușită! / Capsula cu astronauți e în drumul spre Stația Spațială / Racheta Falcon 9 a aterizat cu succes pe o barjă în ocean!

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Sâmbătă, 30 mai 2020, 18:01 Science - Spatiul


Lansarea rachetei SpaceX
Foto: Captura YouTube
SpaceX și NASA au reușit cu succes să lanseze doi astronauți americani pe orbita Pământului, o premieră istorică în colaborarea dintre administrația americană și zona privată. Lansarea cu succes a avut loc la ora 22:22 (ora României), iar la scurt timp după racheta Falcon 9 a aterizat cu succes pe o barjă aflată pe ocean. Capsula Crew Dragon a ajuns în orbită unde va executa mai multe arderi pentru a ajunge la altitudinea Stației Spațiale Internaționale unde ar urma să andocheze duminică în jurul orei 17:30 (ora României).

LIVE VIDEO:


UPDATE:

22:55 În următoarele ore capsula Dragon va efectua mai multe arderi ale motorului pentru a urca în altitudine până când va ajunge pe o orbită cu 2,5km sub cea a Stației Spațiale Internaționale. Apoi vor urma proceduri de apropiere până când în cele din urmă capsula va andoca la ISS.

22:50 Capsula Crew Dragon a ajuns în orbită unde se va apropia de Stația Spațială Internațională (ISS) cu care va încerca să se cupleze duminică, în jurul orei 17.20, ora României.

22:35 Capsula Crew Dragon s-a decuplat cu succes de doua treaptă a motorului.
22:32 Racheta Falcon 9 a aterizat cu succes pe barja „Of course I still love you!”
22:26 Capsula s-a decuplat cu succes de corpul rachetei care acum va reveni pe pământ și va ateriza pe o barjă pe ocean.

Foto: Capsula în stânga / corpul rachetei care în drum spre aterizare (dreapta)22:24 LANSARE! Racheta Falcon 9 și capsula Crew Dragon cu cei doi astronauți NASA au decolat spre orbită unde va andoca la Stația Spațială Internațională!


22:12 Lansarea va avea loc peste câteva minute!

22:00 Totul decurge conform planului. Lansarea va avea loc la momentul stabilit. „Green across the board”, transmite centrul de control.21:52 A început alimentarea rachetei cu combustibil. Lansarea e în grafic!

21:40 Rampa de acces la rachetă și capsulă a fost retrasă. Lansarea e în grafic! Vremea se prezintă bine, momentan.


---

21:35 „Vremea permite o lansare în acest moment!” - actualizarea venită din centrul de control.


--

21:30 „Go for launch!” - au primit astronauții din cabină de la centrul de control. Vremea în continuare ar putea pune probleme, dar pregătirile finale continuă. Urmează punctul critic „Go / No go” la - 45 de minute înainte de momentul lansării când ar trebui să înceapă alimentarea cu combustibil a rachetei.

21:10 Încep ultimele verificări ale sistemului de propulsie înainte de alimentarea rachetei cu combustibil.

21:08 Momentan misiunea continuă precum a fost planificată. Vremea tot nu s-a liniștit, dar centrul de control a decis să continue cu procesul de pregătire pentru lansarea de la 22:22.

20:45 În momentul de față vremea nu ar permite o lansare, însă cei din centrul de control au comunicat astronauților de la bordul capsulei că va mai exista o actualizare pe partea de vreme la 21 fix, existând șanse ca până la momentul lansării să se îmbunătățească prognoza.

20:22 Vremea dă din nou bătăi de cap: a început să plouă în zona Centrului Spațial Kennedy și cerul s-a înnorat semnificativ. Astronauții au fost informați din centrul de control că o decizie privind lansarea va fi luată înainte de a se trece la etapa de alimentare a rachetei, cam cu o oră înaintea momentului stabilit pentru lansare.
20:10 Trapa capsulei a fost închisă după o serie de verificări și după ce cei doi astronauți au fost așezați în scaune.

19:40 Cei doi astronauți au ajuns la rachetă și au intrat în capsulă.

19:28 Cosmonautul Ivan Vagner a surprins de pe orbită, de la bordul Stației Spațiale Internaționale, o imagine cu cele două rampe de lansare, LC-39A și LC-39B, de la Kennedy Space Center, scrie parsec.ro

Falcon 9 și capsula Crew Dragon se află pe rampa LC-39A, închiriată de SpaceX (dreapta), pregătindu-se pentru un zbor spre ISS, în timp ce rampa LC-39B (stânga) este pregătită pentru viitoarea rachetă SLS. Majoritatea misiunilor Apollo și majoritatea lansărilor navetei spațiale au avut loc de pe LC-39A.19:05 Astronauții Doug Hurley şi Bob Behnken au părăsit Centrul de Operațiuni Neil Armstrong, parte din Centrul Spațial Kennedy, prin celebrele uși prin care au trecut toți astronauții în trecut. Cei doi sunt transportați la complexul de lansare 39A cu o mașină specială Tesla. Previziunile legate de vreme se mențin.
18:45 Cei doi astronauți s-au echipat în costume și se pregătesc să se deplaseze spre capsula spațială.

18.01 Sâmbătă, la prânz, previziunile arătau șanse de 50% ca lansarea să se poată executa la ora programată. Fiind vorba de o „lansare instantanee” - care depinde exact de oră și minut pentru a putea fi întâlnită pe orbită Stația Spațială Internațională - dacă vremea nu va fi 100% favorabilă, atunci lansarea va fi din nou amânată.

---

Misiunea este considerată a fi una istorică, ce ar putea reprezenta zorii unei noi ere spațiale care se bazează pe sectorul privat.

Lansarea rachetei Falcon 9 și a capsulei Crew Dragon a fost amânată miercuri, cu 17 minute înainte de lansare din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Astronauţii acestui zbor de încercare pentru noua capsulă Crew Dragon, Doug Hurley şi Bob Behnken, au fost evacuaţi din cabina de pilotaj și s-au întors în carantină, pentru a se proteja în fața riscurilor generate de epidemia de coronavirus.

Povestea Crew Dagon - noul tip de capsulă spațială care va duce astronauți americani în spațiu

SpaceX - Space Exploration Technologies Corp. - a devenit în 2012 prima societate privată care a trimis o capsulă cargo spre ISS, pe care o aprovizionează în mod regulat de atunci. Doi ani mai târziu, NASA a comandat trimiterea de oameni către ISS, prin adaptarea capsulei Dragon.

"Dacă va merge prost, va fi vina mea", a spus Elon Musk, fondatorul și CEO-ul SpaceX la CBS.

Agenția spațială a plătit trei miliarde de dolari către SpaceX pentru a concepe, construi, testa și opera capsula, reutilizabilă, pentru șase călătorii dus întors. Dezvoltarea a cunoscut întârzieri, explozii, probleme cu parașutele, dar SpaceX a învins gigantul Boeing, și el plătit pentru a produce o capsulă (Starliner) care nu este încă gata.

Crew Dragon este o capsulă, ca și Apollo, dar din secolul XXI. Ecranele tactile au înlocuit butoanele și manetele. Interiorul este dominat de alb, iluminarea este mai subtilă.Nu există nicio legătură cu imensele navete spațiale, navetele cu aripi care au funcționat între 1981 și 2011.

Spre deosebire de navete - Challenger a explodat în 1986 după decolare - Dragon se poate ejecta în procedură de urgență dacă racheta are vreo problemă.

Crew Dragon are ca misiune ajungerea la ISS, la 400 km altitudine, unde ar putea rămâne până în august.

Dacă misiunea va reuși, americanii nu vor mai depinde de ruși pentru a ajunge în spațiu: din 2011, navetele Soyuz erau singurele „taxiuri” spațiale disponibile.

Iar SpaceX va fi liberă să organizeze zboruri spațiale pentru turiști, în schimbul unui bilet care va costa cu siguranță câteva zeci de milioane de dolari.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

41310 vizualizari

 • +44 (60 voturi)    
  Bafta (Sâmbătă, 30 mai 2020, 19:34)

  1anonim [utilizator]

  Ca e necesara; Domnul fie cu voi!
  • +29 (51 voturi)    
   Ala care a dat minus chiar e un hater (Sâmbătă, 30 mai 2020, 21:37)

   YorkshireTerrier [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

   Revenind la subiectul primei lansari a unei rachete private cu echipaj uman, cred ca asta e un reper major in istoria explorarii spatiului.

   Probabil ca viitorul calatoriilor spatiale va fi privat, nu coordonat de diverse guverne. Tranzitia de la operatiuni coordonate de agentii guvernamentale ar putea sa dureze cateva zeci de ani, dar pana la urma cred ca asta e viitorul: corporatii puternice care iau pe cont propriu explorarea, colonizarea si exploatarea sistemului solar. Mediul privat e mai flexibil si mai eficient decat birocratia agentiilor spatiale de stat.
   • -37 (49 voturi)    
    Sa facă 10 lansări reușite și pe urma vorbim! (Sâmbătă, 30 mai 2020, 23:37)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

    Elon Musk este un cunoscut escroc care trage bani de la bugetul SUA (și din fondurile guvernamentale ale altor tari) iar în final face câte o demonstrație cu întârziere de câțiva ani după care trece la altceva.

    Când Falcon 9 și Crew Dragon vor efectua 10 misiuni reușite, cu oameni duși și aduși din spațiul cosmic, atunci vorbim într-adevăr de succesul lui Musk.
    • +28 (38 voturi)    
     Prefer (Duminică, 31 mai 2020, 1:16)

     graveyard_shift [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     unul ca Musk sa 'traga' bani de la buget pentru proiecte ca asta decat milioane de asistati care nu vor sa munceasca.
     • -17 (21 voturi)    
      Proiectul se va termina cu un dezastru! (Duminică, 31 mai 2020, 3:22)

      simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui graveyard_shift

      Falcon 9 și Crew Dragon sunt făcute pe genunchi cu vreo 20% din fondurile date de SUA pentru ele. Restul banilor au fost furați de Musk și cei care i-au dat contractele.

      Proiectul se va termina cu un dezastru. Ceva rău se va întâmpla și configurația Falcon 9 - Crew Dragon va fi abandonata.

      M-ar mira dacă reușesc mai mult de trei ascensiuni pe orbita cu revenire la sol.
      • +4 (6 voturi)    
       Cu aceeasi racheta ai vrut sa spui, nu? (Duminică, 31 mai 2020, 9:35)

       doejohn [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

       "M-ar mira dacă reușesc mai mult de trei ascensiuni pe orbita cu revenire la sol. "

       "Când Falcon 9 și Crew Dragon vor efectua 10 misiuni reușite, cu oameni duși și aduși din spațiul cosmic, atunci vorbim într-adevăr de succesul lui Musk."

       Cu aceeasi racheta ai vrut sa spui, nu?
      • +3 (3 voturi)    
       uf! mi-ai luat (Duminică, 31 mai 2020, 11:56)

       iodixit [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

       o piatra de pe inima.
       m-am speriat ca o sa reuseasca mereu.
       ptiu! ce sperietura am tras!
      • +5 (5 voturi)    
       Ma, (Duminică, 31 mai 2020, 13:19)

       Jar [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

       oftica e mare pe capu' vostru de pesedisti filorusi.Dezastru e in capu' vostru si in faptele voastre,ma, de pesedisti filorusi.
    • +10 (12 voturi)    
     right (Duminică, 31 mai 2020, 2:37)

     doejohn [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     Ai uitat partea in care spui ca altii (Boing, chiar si Nasa) trag bani de la bugetul SUA de n ori mai multi si nu fac nici atat.

     O sa zici ca si Tesla a pus-o pe picioare tot cu bani de la bugetul SUA.
     • +5 (11 voturi)    
      Trump si Musk relanseaza cursa spatiala americana (Duminică, 31 mai 2020, 10:21)

      animatron [utilizator] i-a raspuns lui doejohn

      Guvernele "marilor puteri" (si ale tarilor mai mici care vor face efortul necesar) vor incuraja companii private sa investeasca capital in cercetare si dezvoltare (R&D) pt domeniul spatial.

      Congresul american (la fel ca multe parlamente din lumea dominata de democratii) se opune sistematic planurilor unei expansiuni in spatiu si taie mai tot timpul din bugetele alocate agentiilor spatiale.

      Administratiile sunt peste tot niste birocratii lente si fosilizate, nu te poti astepta la flexibilitate, dinamism, anticipare, in general nu sunt prea dispuse sa coopereze cu entitati private.

      Politicienii se tem sa fie asociati cu eventuale esecuri, iar guvernele se tem ca vor fi acuzate ca arunca bani publici pe proiecte inutile/utopice.

      Poate e greu de crezut dar e prima oara in peste 30 de ani (1986 navetele US) cand USA trimite in spatiu oameni cu un nou vehicul de conceptie si constructie americana !

      Indiferent de opinia politica fata de administratia actuala republicana, merita recunoscut ca guvernul Trump a accelerat enorm programul spatial cu Space X, schimband administratori si trecand peste traditionala opozitie din Congres si birocratie.

      Poate nu stiti dar presedintele Trump a semnat nu demult si un decret care recunoaste si permite explorarea si exploatarea resurselor naturale din Sistemul Solar de catre companii private (Japonia era singura tara care avea un program public specific pt eventuala exploatare a asteroizilor).

      Evident, Trump a fost imediat criticat de alte state, dar pare un presedinte care va ramane in Istorie pentru domeniul spatial, pt ca in mandatul sau avem cel putin 2 mari premiere:
      prima "Space Force" intre armatele lumii si prima lansare in parteneriat public-privat a unor astronauti.

      In discursul de aseara Trump a pomenit unele obiective ale USA pe care le va urmari: prima baza lunara permanenta a unei natiuni (maxim 4 ani), prima misiune umana spre Marte.

      USA nu mai depinde de Rusia, un exemplu de urmat pentru Europa !
    • +13 (13 voturi)    
     mai stiu eu unul... (Duminică, 31 mai 2020, 10:39)

     IliciHater [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     ... care trage bani din bugetul Romaniei si face catedrala... Mai trage bani si de la fraieri prin organizari de pupat moaste :)
     totusi... tind sa prefer unul care sa traga bani de la buget pentru explorarea spatiuliu decat pentru explorarea prostiei!
   • -4 (12 voturi)    
    Așa este. (Duminică, 31 mai 2020, 0:09)

    anton_carpati [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

    Nu vrem birocrație în spațiu, vrem Aliens.
   • 0 (2 voturi)    
    nu exista hateri (Duminică, 31 mai 2020, 11:58)

    iodixit [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

    sint numai fosti bebelusi aruncati de trei ori in sus si prinsi numai de doua.
  • +16 (24 voturi)    
   . (Sâmbătă, 30 mai 2020, 21:40)

   ximigu [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

   Domnul Musk.
   • -13 (29 voturi)    
    E un alt Domn (Sâmbătă, 30 mai 2020, 23:48)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui ximigu

    Unul mult peste Musk. Cel căruia zicea adminisgtratorul NASA că I s-a rugat în timpul lansării....
    • +3 (3 voturi)    
     . (Duminică, 31 mai 2020, 10:38)

     ximigu [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     Dă bine la PR. Nu ajungi director NASA dc nu ai capacitatea să deosebești poveștile de realitate.
  • -27 (35 voturi)    
   Sunt cu ei (Sâmbătă, 30 mai 2020, 21:45)

   Lucian Ilea [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

   da se pare ca nu e de ajuns
   au abandonat navetele spatiale
   acuma au revenit la capsulele simple
   pai o capsula nu are motoare
   deci nu au astronautii ce sa controleze din cabina
   toate rachetele sunt atasate sub capsula
   se desprind automat ca in Kerbal
   si....am facut si eu destule rachete cu 8 motoare auxiliare,etc botezate dupa zei
   • -7 (25 voturi)    
    Spre deosebire de americani (Sâmbătă, 30 mai 2020, 22:58)

    MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui Lucian Ilea

    Tu vei si ramane la stadiul de Kerbal. Ei vor merge mai departe.

    PS: Ai idee cat de eficienta era naveta spatiala si cat de scalabil modelul, ca sa nu mai discutam de siguranta. Ai idee cat se recupera de la ea si cat se pierdea? Vezi, in Kerbal doar te joci :) Banuiesc ca ai setat jocul ca sa nu ai reintrare realistica si cu combustibil infinit, nu?
    • +8 (8 voturi)    
     KSP (Duminică, 31 mai 2020, 6:34)

     gamma [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

     N-ai jucat KSP , nu exista combustibil infinit si reintrarea nu e o problema . Exista insa modul realist facut de fani pentru ca jocul e prea simplu in modul original (2200m/s pt viteza orbitala fata de 8000 in realitate & multe alte simplificari ) .

     Dar vorbind despre F9 e clar un pas inainte in timp ce naveta a fost unul fals .Treapta intai chiar este recuperata si refolosita cu costuri neglijabile in timp ce naveta aproape ca era demontata inspectata si reconstruita la loc .
 • +39 (61 voturi)    
  Elon Musk e un erou (Sâmbătă, 30 mai 2020, 22:04)

  JohnR [utilizator]

  Ce a facut omul asta cu un buget limitat si in doar 10 ani, e fabulos. Kudos!
  • +23 (39 voturi)    
   A adus eficienta si businessul (Sâmbătă, 30 mai 2020, 22:59)

   MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

   In domeniul spatial. Doar facand zboruri profitabile industria spatiala se poate dezvolta durabil. Sper sa ajunga si pe Marte.
   • +12 (14 voturi)    
    Vor ajunge sigur (Duminică, 31 mai 2020, 6:32)

    Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

    Totul este ca USA sa doreasca acest lucru.Agentia NASA va indruma pe toti cei care investesc in calatoriile spatiale,toti americanii.Era culmea sa-i lase pe chinezi,sa ajunga deja pe Luna,cu echipamente,iar USA sa priveasca.Eu zic ca a fost profitabila industria spatiala si pe vremea programelor Gemini si Apolo:au aratat lumii ca o democratie este superioara comunismului.Plus ca foarte multi tineri de pe tot globul au fost atrasi atunci de matematica,fizica,astronomie.
    • -2 (6 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Duminică, 31 mai 2020, 15:56)

     [anonim] i-a raspuns lui Zache58

     • +1 (1 vot)    
      Du-te in Coreea de Nord (Miercuri, 3 iunie 2020, 15:01)

      Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui

      Nu a zis nimeni ca rusii sunt prosti.Si ei au recunoscut superioritatea democratiilor occidentale.Oricum,desteptaciunea lor s-a bazat si pe realizarile echipei lui Wernher....Werhner Magnus von Braun;de fapt o parte din echipa V2 a mers la rusi,o alta parte la americani si francezi.Wernher a lucrat la Saturn V in USA.Si da,rusii au riscat mai mult si au trimis primii un om in jurul Pamantului.Bravo celor curajosi si putenici.In fond este o cursa la care conteaza castigatorul final.Iar eu stiu ca este unul singur:democratia.
   • +8 (8 voturi)    
    Nu se poate (Duminică, 31 mai 2020, 6:46)

    gamma [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

    Sunt 100% de acord cu tine .
    Dar pot sa te intreb unde e eficienta si businessul in cadrul ULA ? .
    Uite poate acum vezi diferenta intre capitalismul proaspat , agil , inovativ al lui Musk si capitalismul de actionariat al fosilelor din industrie (care inoveaza aviatia in cazul MAX cu doar un senzor si soft simplistic ca sa nu cumva sa dea bani clientii pe retraining ) .
    • +4 (4 voturi)    
     Clarificare (Duminică, 31 mai 2020, 9:48)

     gamma [utilizator] i-a raspuns lui gamma

     Nu clientii ce fac economie la retraining capata un avantaj ci Boeing in fata concurentei (Airbus) .
   • +8 (8 voturi)    
    E o realizare deosebita. (Duminică, 31 mai 2020, 9:36)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

    Incepe o competitie mult mai utila decat cea dintre natiuni, competitie din care toata omenirea o sa castige.
    Evident ca nu se putea intampla in alta parte, doar in US sunt destui bani, destui nebuni, cultura potrivita si tehnologia necesara.
    A picat intr-un moment perfect: doi oameni testeaza o nava spatiala noua intr-o epoca in care oamenii se tem sa iasa din casa si au ajuns sa le fie frica si de umbra lor.
    Treaba cu "riot", cu dat foc si rasism a devenit irelevanta.
    Fara nicio indoiala meritele sunt ale lui Trump si Musk.
    Bravo lor!
 • -20 (36 voturi)    
  Acuma vom afla adevarul... (Sâmbătă, 30 mai 2020, 22:14)

  Sparafucile [utilizator]

  Care? Dumnezeu tine cu privatii sau cu statul? El personal pare cam privat...
 • -24 (30 voturi)    
  Is curios la ce altitudine vor ajunge (Sâmbătă, 30 mai 2020, 22:28)

  Lucian Ilea [utilizator]

  eu am ajuns la 276 de km inaltime cu racheta Hefaistos in Kerbal space program
  cu 4 rachete ajutatoare pe margini:)
  • +8 (22 voturi)    
   Vezi tu (Duminică, 31 mai 2020, 0:38)

   MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui Lucian Ilea

   Tu reusesti in Kerbal iar aia in realitate. Tu vei ramane la Kerbal in timp ce aia vor avansa.
  • +9 (11 voturi)    
   Inaltimea nu conteaza (Duminică, 31 mai 2020, 6:51)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui Lucian Ilea

   Trebuie sa atingi viteza orbitala , dupa lansare inclini racheta din ce in ce mai tare incat pe la 80km alt esti orizontal . Accelerezi pana la 2200m/s si esti pe orbita (in ksp) . Lumea reala e muult mai complicata dar principiul e acelasi .
 • -11 (21 voturi)    
  Admin Hotnews (Sâmbătă, 30 mai 2020, 22:32)

  un domn [utilizator]

  Simultan este Led Zeppelin pe 02 - Celebration Day
 • +3 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 30 mai 2020, 22:39)

  [anonim]

 • -24 (36 voturi)    
  Bravo! au ajuns la 201 km altitudine (Sâmbătă, 30 mai 2020, 22:52)

  Lucian Ilea [utilizator]

  intre timp cu racheta Athena ajutata de 8 rachete pe laterale am ajuns la 987 km inaltime in Kerbal space program
  din pacate racheta a explodat pt ca primul decuplator nu a functionat deloc
  • +3 (11 voturi)    
   cred ca ar trebui sa mai spuneti... (Duminică, 31 mai 2020, 4:35)

   Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui Lucian Ilea

   ...ca Kerbal este un program pe calculator, unde zborul rachetei este virtual, altfel unii dintre cititori ar putea crede ca le-ati lansat efectiv.
   Sigur ca este o prima realizare notabila pentru un rachetolog. Continuati, incercati eventual interceptarea unui asteroid.
 • +22 (28 voturi)    
  Felicitari SpacerX, NASA si... (Sâmbătă, 30 mai 2020, 23:10)

  Lucky1 [utilizator]

  ...Hotnews pentru informarea documentata si prompta a romanilor interesati.
  Misiunea Demo-2 deabia a inceput, dar una din partile cele mai grele din misiune a trecut. Aceeaa a plasarii cu succes pe orbita corecta a capsulei Dragon cu cei doi eroi - Bob si Doug - urmariti, cu sufletul la gura, de peste 10 milioane de oameni online.
  Un prim moment important atat pentru Jim Bridenstein, care spre mandria lui nu a uitat sa-l pomeneasca pe initiatorul acestui program - NASA-Companii private - Charles Bolden Administratorul NASA (pe timpul lui Obama) care a luptat ca un leu cu Congresul lipsit de interes pentru finantarea acestui program, cat si pentru echipa SpaceX eroul necontestat al zilei.
  Vor urma momente importante si emotionante. Ridicarea pe orbita superioara a capsulei pana la cca 10km sub Statia Orbitala Internationala, apoi manevre manuale de proba a capsulei efectuate de Doug - comandantul capsulei - dupa care atasarea automata la Statia Orbitala.
  Chris Cassidy, singurul astronaut american pe Statie, ii va intampina pe cei doi, moment care va avea loc dupa deschiderea chepengului intre Dragon si Statie maine dimineata. Ce sa mai spun? Sunt fericit ca sunt in viata si ma pot bucura de aceste lucruri minunate...
 • +20 (32 voturi)    
  Lol (Sâmbătă, 30 mai 2020, 23:31)

  HP [utilizator]

  Bravo lor ! O realizare extraordinară !

  Mă bucur ca un copil de fiecare dată când Falcon-9 (prima treaptă) cum revine pe Pământ și aterizează în picioare :)
  • +11 (11 voturi)    
   asa este... aterizarea verticala e uimitoare... (Duminică, 31 mai 2020, 4:23)

   Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui HP

   ...nu te poti satura sa o privesti.
   Acum cativa ani, cand au reusit prima aterizare la LZ1 in Florida, cineva spunea: a ateriza aceasta racheta vertical echivaleaza cu a arunca un creion peste Empire State Buiding care sa cada si ramana in picioare de cealalta parte a zgarie norului.
 • -10 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 30 mai 2020, 23:46)

  [anonim]

 • +7 (19 voturi)    
  What a Day! (Sâmbătă, 30 mai 2020, 23:54)

  ..13 [utilizator]

  .
 • -5 (17 voturi)    
  Perfect, (Duminică, 31 mai 2020, 1:15)

  Namaste [utilizator]

  la uriasul buget era demult cazul...
  • -3 (13 voturi)    
   Limpede, inca de la succesul lui (Duminică, 31 mai 2020, 1:30)

   Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

   Demo 1Crew Dragon, ca spacecraft-ul e impecabil!
 • +8 (10 voturi)    
  prima etapa depasita (Duminică, 31 mai 2020, 2:13)

  sile1 [utilizator]

  O excelenta realizare a inginerilor de la SpaceX.

  O decolare minunata urmata de plasarea pe orbita dupa desprinderea primei trepte propulsoare.

  Urmeaza cuplarea cu ISS care este a doua parte importanta a programului.

  Sa speram ca va fi la fel de reusita pentru a putea caracteriza ca incheiata cu succes cooperarea intre o firma privata si o firma de stat in domeniul cuceririi spatiului cosmic.
 • -16 (18 voturi)    
  Nu inteleg ce atata publicitate (Duminică, 31 mai 2020, 8:04)

  galeo [utilizator]

  Prima stire, sctis cu rosu in titlu, zeci de poze si un text kilometric.
  Ce o fi atat de extraordinar in stirea asta pentru hotnews?
  • +9 (17 voturi)    
   Pai lansarea acestei rachete (Duminică, 31 mai 2020, 9:34)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Este un eveniment istoric din mai multe motive, sunt mentionate in articol, daca l-ai citit, asta in timp ce in Romania se construiesc doar catedrale ale tampirii si biserici.
   Ca Romania e depasita si defazata istoric, o poate constata oricine, cand in New York se construiau primii zgarie nori, la noi avea loc rascoala de la 1907.
   Situatia este cat se poate de actuala, a se citi articolul despre Oltenia habsburgica, paralela care se poate face cu ,,boierii" politicieni si clericii din ziua de astazi e pura intamplare...
  • +7 (11 voturi)    
   Pai de 10 ani (Duminică, 31 mai 2020, 9:38)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   De cand au abandonat naveta spatiala singurele vehicule spatiale capabile de a transporta oameni in spatiu erau Soyuz si Shenzhou . Noi ne identificam cu civilizatia vestica si prin urmare sarbatorim impreuna evenimentul .
   • -7 (9 voturi)    
    Mai multa obiectivitate nu strica (Duminică, 31 mai 2020, 10:54)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui gamma

    Mai ales cand altii de pe planeta asta lanseaza rachete frecvent, fara sa faca din asta un eveniment extraordinar.
    Penibil!
  • +5 (5 voturi)    
   apai... (Duminică, 31 mai 2020, 14:06)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Nu stiu daca mai este o alta tara care sa foloseasca o racheta privata barosana ca asta...

   Si asta este doar un motiv...

   Apai in randul 2 parteneriatul stat- privat in spatiu zau ca nu exista si la altii...

   Si in al treilea rand americanii sunt liber la zbor fara de cooperarea aceea cu rusii - a fost o vreme, dar si-au cam mancat malaiul rusii - deh...

   Si in ultimul rand este startul catre Marte si noi programe spatiale - zau ca sunt ceva motive de sarbatoare plus ca este fun sa vezi cum se zboara.
 • -15 (19 voturi)    
  Asteptam tot atata interes din partea hotnews (Duminică, 31 mai 2020, 8:28)

  galeo [utilizator]

  Si in cazul lansaraii rachetelor soyuz
  • +4 (8 voturi)    
   . (Duminică, 31 mai 2020, 10:45)

   ximigu [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Dacă rușii o să conceapă vreodată un nou sistem de lansare probabil că o să fie tot atâta interes.
 • +5 (19 voturi)    
  mmm (Duminică, 31 mai 2020, 9:34)

  codyrocco [utilizator]

  sa ne spuna, domle, cati bani au dat la biserici, ca asta ne intereseaza!


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by