Agenția spațială rusă Roscosmos, până acum singura capabilă să trimită cosmonauți la Stația Spațială Internațională (ISS), a felicitat duminică compania americană SpaceX pentru decolarea cu succes a rachetei sale care transporta doi astronauți americani la stația orbitală, potrivit AFP.

Capsula si racheta SpaceX in spatiuFoto: Captura YouTube

Cu această lansare reușită de la Kennedy Space Center, SpaceX a devenit prima companie privată care a trimis astronauți în spațiu, un succes istoric care oferă Statelor Unite un nou mijloc de transport spațial după nouă ani de întrerupere.

"Aș dori să-i salut pe colegii noștri americani", a declarat cosmonautul Sergei Krikaliov, directorul executiv al agenției spațiale ruse pentru programele cu echipaj uman, într-un videoclip postat pe pagina de Twitter a lui Roscosmos.

"Succesul acestei misiuni ne va aduce noi oportunități de care vor beneficia întregul program internațional" de zboruri spațiale cu echipaj, a adăugat el.

Din anul 2011, rachetele rusești Soyuz care decolau de pe Cosmodromul Baikonur din Kazahstan au fost singurele capabile să transporte astronauți pe ISS.

SpaceX și NASA au reușit cu succes să lanseze doi astronauți americani pe orbita Pământului, o premieră istorică în colaborarea dintre administrația americană și zona privată. Lansarea cu succes a avut loc la ora 22:22 (ora României), iar la scurt timp după racheta Falcon 9 a aterizat cu succes pe o barjă aflată pe ocean. Capsula Crew Dragon a ajuns în orbită unde va executa mai multe arderi pentru a ajunge la altitudinea Stației Spațiale Internaționale unde ar urma să andocheze duminică în jurul orei 17:30 (ora României).