Capsula SpaceX Crew Dragon, botezată „Endeavour” de către cei doi astronauți NASA aflați la bord - Bob Behnken și Doug Hurley, s-a cuplat la Stația Spațială Internațională aflată pe orbită în jurul orei 17:30 (ora României). Cei doi astronauți au intrat pe Stația Spațială Internațională la ora 20:22. Misiunea, începută cu lansarea de succes de sâmbătă, a marcat o premieră istorică în colaborarea dintre administrația americană și zona privată.

Andocarea capsulei SpaceX la Statia Spatiala InternationalaFoto: Captura YouTube

VIDEO:

UPDATE:

20:27 Echipajul de pe Stația Spațială Internațională și cei doi astronauți de pe capsula SpaceX s-au reunit la bordul ISS.

Echipajul întregit a susținut o mini-conferință de presă.

20:22 Cei doi astronauti au intrat pe ISS!

20:02 S-a deschis și ultima trapă dintre capsulă și ISS.

19:38 Trapa din partea ISS a fost deschisă. Urmează în următoarele minute și deschiderea trapei de pe capsulă.

19:02 Cei doi astronauți se pregătesc să deschidă trapa capsulei și să intre în Stația Spațială Internațională.

18:10 Capsula SpaceX s-a cuplat cu succes la ISS și cu instrumentele și conexiunile fizice. Echipajul capsulei a făcut un test de comunicații cu solul prin intermediul echipamentelor de pe ISS.

Foto: Trapa capsulei SpaceX văzută din interiorul ISS.

17:37 Urmează o serie de teste de presurizare și de etanșeitate. Echipajul din capsulă se va dezbrăca de costumele spațiale până la momentul deschiderii trapei dintre capsulă și ISS.

17:30 Capsula Endeavour s-a cuplat cu succes la ISS!

17:16 Prima faza a cuplării s-a încheiat cu succes. Capsula practic s-a lipit de ISS și urmează etanșeizarea legăturii.

17:14 Capsula e la cinci metri de ISS și e gata de cuplare.

17:12 Capsula a staționat la circa 20 de metri de ISS până a primit ultima undă verde. „Go for docking!”, s-a auzit din capsulă.

17:10 Capsula se află la o distanță de 20 de metri. Umbra ISS deja se vede peste capsulă.

17:05 Capsula se apropie din ce în ce mai mult de ISS. Distanța în acest moment este de circa 100 de metri.

16:54 Manevrele manuale au fost încheiate. Capsula revine pe modul automat pentru a continua operațiunea de cuplare cu ISS.

16:44 Continuă manevrele de pilotare manuală în apropierea ISS. Cei doi astronauți de la bordul capsulei folosesc motoarele laterale pentru a testa diferite poziționări.

16:31 Capsula se află la circa 200 de metri de ISS, menținând poziția pe pilotare manuală.

16:25 Capsula Crew Dragon se află la circa 240 de metri distanță de Stația Spațială Internațională, aliniată pentru operațiunea de cuplare. Va urma un experiment demonstrativ de pilotare manuală a capsulei.

---

După lansarea cu succes, cei doi astronauți s-au schimbat din costumele spațiale și s-au pregătit pentru călătoria de 19 ore la bordul capsulei despre care au dezvăluit că a fost botezată Endeavor.

Numele dat capsulei este inspirat de două elemente, au spus astronauții: cuvântul englez „endeavour” care s-ar traduce în română prin strădanie/tentativă/năzuință, dar și denumirea purtată de naveta spațială cu care cei doi astronauți au mai zburat în spațiu în trecut.

Vezi și:

Lansarea cu succes a Crew Dragon și a celor doi astronauți a avut loc la ora 22:22 (ora României), iar la scurt timp după racheta Falcon 9 a aterizat cu succes pe o barjă aflată pe ocean. Capsula Crew Dragon a ajuns în orbită unde a executat mai multe arderi pentru a ajunge la altitudinea Stației Spațiale Internaționale.

Misiunea este considerată a fi una istorică, ce ar putea reprezenta zorii unei noi ere spațiale care se bazează pe sectorul privat.

Crew Dragon are ca misiune ajungerea la ISS, la 400 km altitudine, unde ar putea rămâne până în august.

Dacă misiunea va reuși complet, americanii nu vor mai depinde de ruși pentru a ajunge în spațiu: din 2011, navetele Soyuz erau singurele „taxiuri” spațiale disponibile.

Vezi și:

x