În afară de lucrurile esențiale pentru orice călătorie, suvenirurile, obiectele norocoase sau care poartă o anumită simbolistică spun multe despre lumea noastră interioară. Când cei doi astronauți de la bordul rachetei SpaceX Falcon 9 au pornit în călătoria istorică înspre Stația Spațială Internațională, totemul lor a fost un dinozaur de jucărie, luat cu ei la cererea băieților lor, notează The Guardian.

Astronaut pe LunaFoto: Media Defense Gov

Credincioșii obișnuiesc să ia cu ei un crucifix, un rozar sau o copie a Bibliei; marinarii superstițioși încă poartă cu ei amulete pentru a avea parte de o „călătorie lină”; soldaților le sunt dragi pozele iubitelor iar înainte de apariția fotografiei aceștia obișnuiau să poarte cu ei un medalion cu o bucată din părul persoanei iubite.

Când cei doi astronauți de la bordul rachetei SpaceX Falcon 9 au pornit în călătoria lor istorică, totemul lor a fost un dinozaur de jucărie, luat cu ei la cererea băieților lor.

În timpul misiunilor Apollo pe lună obiectele pe care astronauții le puteau lua cu ei erau limitate: fiecare avea dreptul la doar o mică pungă pentru lucruri personale.

Deloc surprinzător, mulți au ales să ia cu ei fotografii cu familia deși mai unic a fost astronautul Charles Duke, care a lăsat fotografiile sale pe suprafața lunii cu un mesaj scris de mână pentru posterioritate, neștiind că radiațiile solare vor șterge în cele din urmă pozele.

Când modulul lunar Eagle al misiunii Apollo 11 a aterizat pe lună la 20 iulie 1969, creștinul devotat Buzz Aldrin a avut cu el un potir în miniatură, vin și pâine. Înainte ca Neil Armstrong să iasă din capsulă și devină primul om care pășește pe suprafața lunii, Aldrin a cerut un moment de liniște și a citit din Evanghelia după Ioan.

În cadrul misiunii Apollo 14 din 1971, Alan Shepard a reușit să convingă NASA să îl lase să își ia cu el crosa și mingile de golf. Deși a ratat prima sa lovitură, a doua ar putea foarte bine să fie cea mai lungă înregistrată vreodată, mulțumită gravitației reduse.

Însă posibil cea mai surprinzătoare este povestea unei plachete ceramice minuscule (2cm x 1,3cm) care conține șase piese de artă transportate ilicit la bordul modulului lunar al Apollo 12. Lucrarea, intitulată „Muzeul Lunii”, a fost creația unui artist din New York, Forrest Myers, care a mituit un amic inginer la NASA să ascundă placheta într-unul din picioarele modulului lunar.

„Muzeul Lunii” conține o lucrare de-a lui Myers și a altor 5 artiști, printre care și Andy Warhol. Întrucât modulul a rămas pe suprafața lunii, la fel s-a întâmplat și cu prima galerie de artă lunară.

Când sondele Voyager 1 și Voyager 2 au pornit în călătoriile lor care în cele din urmă urmau să le aducă în afara sistemului solar, sunete, muzică și imagini alese cu atenție au fost lăsate înăuntrul lor. Aceste obiecte, imagini și înregistrări de pe sondele gemene ar putea într-o zi să informeze alte forme de viață asupra ecologiei, istoriei și culturii planetei noastre.

Citește și: