La o săptămână de la succesul istoricei misiuni Crew Dragon, capsula companiei SpaceX, antreprenorul Elon Musk a anunțat că SpaceX se va concentra pe dezvoltarea rachetei de nouă generaţie Starship, concepută pentru misiuni pe Lună şi Marte.

Racheta Starship a SpaceXFoto: SpaceX / Zuma Press / Profimedia

„Vă rugăm să consideraţi că prioritatea SpaceX (exceptând orice ar putea reduce riscul legat de revenirea pe Terra a capsulei Dragon) este Starship”, a scris Musk într-un e-mail intern, potrivit Mediafax.

Racheta Falcon 9 cu care a fost lansată Crew Dragon a fost folosită cu succes în 85 de misiuni în ultimul deceniu, dar este parţial reutilizabilă. Starship este concepută să fie total reutilizabilă şi să lanseze o sută de persoane într-o misiune, rezultând o reducere a costurilor.

Programul a suferit patru eşecuri în ultimele luni. Un prototip al rachetei a explodat în timpul unor teste în noiembrie, la sediul companiei din Boca Chica, Texas. Cel mai recent prototip a explodat în timpul unui test al motoarelor, pe 29 mai.

În afară de capsula Crew Dragon şi racheta Starship, SpaceX mai dezvoltă un program, și anume reţeaua de sateliți Starlink, ce are ca scop furnizarea de internet la nivel global.

Citește și: