VIDEO Surprinzătoarele ”focuri de tabără” din Soare - Satelitul Solar Orbiter a trimis primele imagini

de Vlad Barza     HotNews.ro
Joi, 16 iulie 2020, 17:19 Science - Spatiul


Primele imagini de la Solar Orbiter
Foto: Agentia Spatiala Europeana
Solar Orbiter, satelitul de observare a Soarelui, dezvoltat de Agenția Spațială Europeană (ESA) cu participarea NASA, a trimis primele imagini cu mini-erupții solare pe care cercetătorii le compară cu niște focuri de tabără. Misiunea spațială este abia la început, iar în aproape doi ani Solar Orbiter va ajunge la 42 milioane km de Soare. Imaginile din prezent au fost trimise de la 77 milioane km.Solar Orbiter a fost lansat pe 10 februarie 2020 și cei de la ESA spun că deja pot observa fenomene care nu putea până acum să fie studiate în detaliu.

Aspectul cu totul special este că puține sonde vor ajunge atât de aproape de Soare, iar cei de la ESA vorbesc metaforic despre ”focuri de tabără” ce au fost detectate de instrumentele satelitului care se află cam la jumătate distanței Soare - Pământ (la 77 milioane km de Soare, distanța totală fiind de 148 milioane km).

”Aceste <focuri de tabără> sunt înrudite cu erupțiile solare pe care le putem vedea de pe Pământ, doar că sunt de milioane sau chiar de miliarde de ori mai mici”, spune David Berghmans de la Royal Observatory of Belgium (ROB), ”Soarele poate părea liniștit la prima vedere, dar când privim în detaliu putem vedea peste tot aceste erupții miniaturale”, mai spune el.

”Aceste focuri de tabără sunt nesemnificative dacă le luăm separat, dar dacă luăm în considerare efectul lor comun asupra Soarelui, ar putea avea contribuția dominantă la încălzirea coroanei solare”, spune Frédéric Auchère, de la Institut d'Astrophysique Spatiale.

Cercetătorii nu știu încă dacă aceste ”focuri de tabără” sunt versiuni miniaturale ale erupțiilor de mare dimensiuni sau sunt propulsate de un mecanism diferit.

Coroana este stratul superior al atmosferei solare și se întinde milioane de kilometri în spațiu, începând cu aproximativ 2.100 km de la fotosferă, iar temperatura ajunge la peste câteva milioane de grade, mult peste ce se întâmplă la suprafața Soarelui (fotosfera) unde sunt 5.500 C. Coroana solară nu are o limită superioară clar definită și nu poate fi văzută de pe Terra cu ochiul liber decât în timpul unei eclipse totală de Soare.

Chiar și după mai multe decenii de studii, mecanismele fizice care fac să fie atât de fierbinte coroana nu au fost pe deplin înțelese, iar identificarea lor este un fel de ”sfânt Graal” al fizicii solare.

Soarele nu are o scoarță tare, precum Terra, materia lui găsindu-se sub formă de plasmă sau de gaz. Energia Soarelui vine din nucleul său super-fierbinte, de peste 15 milioane grade C. La marginea Soarelui, hidrogenul clocotește neîncetat și milioane de tone din acest gaz ajung în spațiu unde întâlnesc câmpul magnetic extrem de puternic al Soarelui.

Soarele are deja 4,5 miliarde de ani și va mai arde încă 5 miliarde de ani, după care va produce îndeajuns de mult heliu încât să inițieze și fuziunea lui.

Obiectivele misiunii ESA țin de studierea proceselor care se află la originea vântului solar, a câmpului magnetic heliosferic, a particulelor solare energetice, a perturbațiilor interplanetare tranzitorii precum și a câmpului magnetic al Soarelui.

Satelitul duce cu el 10 instrumente care combină măsurarea mediului in situ și observații ale Soarelui de la distanță (telescoape). Aceste echipamente sunt plasate în spatele unui scut termic destinat să protejeze obiectul spațial de temperaturile foarte înalte.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5398 vizualizari

 • -6 (22 voturi)    
  Unde esti, Hawking? (Joi, 16 iulie 2020, 18:10)

  Sparafucile [utilizator]

  Ca sa ne spui ca originea Universului poate fi foarte bine explicata fara existenta lui Dumnezeu. Pai nu pronuntam numele lui Dumnezeu, il inlocuim cu acela de CREATOR. Fiindca mintea noastra cea proasta nu poate concepe ideea ca ceva sa existe fara sa fi fost creat . Iar daca a fost creat, a fost creat de cineva. Orice stire despre complexitatea uluitoare a Universului sau a oricareia din stelele sale ne infioara . Suntem paralizati de admiratie si infricosati in fata acelei forte care a fost capabila sa creeze asemenea minunatii. Mai straniu e ca ne cuprinde si un sentiment de jena si rusine fata de nimicnicia noastra iremediabila si de ingrata soarta ce ne-a fost harazita de a face umbra Pamintului.

  Fericit acela ce se poate desfata cu stiri despre splendoarea radianta a Universului!

  P.S. Expresia " splendoare radianta" este copyright Einstein.
  • +15 (15 voturi)    
   Faptul ca iti imaginezi ceva (Joi, 16 iulie 2020, 19:30)

   Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

   Ca fiind creat din altceva sau de catre Cineva este linistitor si asta pentru ca presupui existenta unui "inainte", a ceva sau cineva precursor a ceea ce exista azi.

   Sa te impaci insa cu gandul ca ceva atat de magnific, de vast, de puternic poate aparea din NIMIC, poate urmand ca peste un timp foarte, foarte lung sa redevina NIMIC cere chiar mai multa imaginatie si putere de acceptare.

   Nu uita ca multe din lucrurile pe care le consideram stiinta nu sunt decat acceptarea unor fapte pe principiul ca "asa sunt". Este o abordare pur empirica si antropica. Stim cum functioneaza fizica cuantica (cu probabilitatile si fluctuatiile ei) dar habar nu avem de ce functioneaza asa. Stim ca avem un principiu generalizat al relativitatii, este verificat de observatii, dar habar nu avem de ce el exista sau de ce in acea forma si nu altfel.

   In final insa ar putea exista o explicatie: s-ar putea ca universul nostru sa fie doar unul din nenumaratele alte universuri care se formeaza din NIMIC iar al nostru a fost suficient de stabil (printr-o coincidenta arbitrara a conditiilor initiale si legilor ce il guverneaza) ca sa aparem noi. Alte universuri poate dispar la xiimi de secunda dupa ce au aparut iar altele poate evolueaza atat de lent ca dau senzatia ca nu se intampla nimic, nici chiar in miliarde de ani.

   Sau poate intreg universul nostru nu e decat materialul reorganizat in interiorul unei gauri negre intr-un univers cu o dimensiune mai mult decat avem noi aici (5 asadar), iar atunci creatorul e o banala stea care a implodat iar tot ce vedem este un proces indelungat de acretie si reorganizare.

   Toate acestea sunt supozitii, vise, rod al imaginatiei. Dar la fel este si teoria existentei unui Creator, indiferent de ce nume poarta si cum arata. In plus, de ce sa fim discriminatorii: de ce nu ar exista mai multi creatori iar universurile lor sunt de fapt o colectie de arta in care acestia se intrec?!?
   • -10 (10 voturi)    
    Tu poti sa faci apologia NIMICULUI... (Joi, 16 iulie 2020, 23:51)

    Sparafucile [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

    Insa nu esti nici credibil, nici convingator.
    • +9 (9 voturi)    
     Tu poti sa faci apologia CEVAULUI... (Vineri, 17 iulie 2020, 8:27)

     Doina Pantazi [anonim] i-a raspuns lui Sparafucile

     Dar ma indoiesc ca poti fi credibil sau convingator (exista niste gata convinsi pe care nu-i poti scoate din ideile fixe despre creatia creatorului din... oare ce?, dar nu e meritul tau).
     • -2 (2 voturi)    
      Hai incearca tu sa fii convingatoare (Vineri, 17 iulie 2020, 11:28)

      Sparafucile [utilizator] i-a raspuns lui Doina Pantazi

      Si convinge-ne ca tu n-ai aparut dintr-un ceva care se numeste mama ci dintr-un nimic nedefinit si fara nume. Faci pe indignata in fata ideii de creatie dar n-ai admite sa sustii ca tu, ca om ai aparut din neant.
      • +4 (4 voturi)    
       Problema e (Vineri, 17 iulie 2020, 13:00)

       Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

       Ca o fluctuatie cuantica poate aparea intr-adevar din nimic. Confunzi modul in care se scrie istoria macroscopica (guvernata de relativitatea generalizata, forte si energie) de lumea microscopica (guvernata de mecanica cuantica).

       Eu nu am cum sa te conving ca mama ta se afla in mai multe locuri cu diverse probabilitati si ca atunci cand te uiti la ea, ea colapseaza intr-una din ele, celelalte devenind neant. Mecanica cuantica insa ASA MERGE. Poti crea particule si energie din nimic urmand ca in viitor sa le anihilezi tot in nimic. HABAR NU AM de ce este asa dar asa este. Exact ce spuneam despre stiinta: de multe ori este o acceptare a unui fenomen fara intelegerea cauzelor sale.

       Si arunc bomba: din ce cauza ar exista un Dumnezeu?

       Iar daca imi vei spune ca pentru creatie, ok, accept ideea. Insa tot ce facem este sa mutam discutia cu un plan mai sus. Adica daca universul este necesar sa apara din ceva ca urmare a unui proces de creatie, de ce acel ceva nu are nevoie de un proces de creatie pentru a aparea? Si deci: cine l-a creat pe Dumnezeu? Iar daca presupui ca acesta a existat dintotdeauna, vezi ca faci o mica eroare: TIMPUL are valoare strict in universul nostru. Si nici macar nu stim exact ce e, daca e continuu sau in cuante si mai ales de ce nu ne putem misca in directie inversa (cum o facem in celelalte dimensiuni).

       Iar daca presupui ca toate dimensiunile au sens chiar si in afara universului, tocmai ai spus ca universul nu e o creatie ci o banala constructie din materiale deja existente. Si atunci, pe acelea cine le-a creat si mai ales din ce?
       • -3 (3 voturi)    
        Nu te pierde in sofisme (Vineri, 17 iulie 2020, 16:38)

        Sparafucile [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

        Ce exista nu dispare chiar daca omului i se pare ca dispare. Pur si simplu omul n-are unelte potrivite ca sa afle in ce s-a transformat o combinatie de particule despre care el crede ca a disparut. Si similar este si la aparitie, tot lipsa de scule potrivite il face pe om sa creada ca ceva a aparut din nimic si prin urmare fara Creator.
        • +2 (2 voturi)    
         Daca stii mai multe (Vineri, 17 iulie 2020, 17:51)

         Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

         Atunci demonstreaza. Vei revolutiona mecanica cuantica.

         Dar te intreb: care e diferenta intre ceva ce nu exista si ceva ce exista dar nu poate interactiona in absolut nici un fel, nici macar indirect cu ce se afla in universul nostru. Eu zic ca din punct de vedere al efectelor, nici una.
        • +2 (2 voturi)    
         Recomandare de lectura (Vineri, 17 iulie 2020, 17:56)

         Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

         Efectul Casimir

         https://en.wikipedia.org/wiki/Casimir_effect

         In mod cudat, nici una din referinte nu este catre Creator. Dar nu este exclus sa adaugi tu una, eventual si cu o demonstratie. Cum de care demonstratie? Una irefutabila!
    • +3 (3 voturi)    
     Exact aici e problema (Vineri, 17 iulie 2020, 10:31)

     Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

     Eu nu imi doresc sa fiu nici credibil, nici convingator. Am prezentat un punct de vedere. Sa te CONVING de el?!? Departe de mine acest gand. Punctul meu de vedere este rezultatul a 40 de ani de viata, de citit, de studiat, de cercetat. Cum poti sa crezi ca as incerca sa te conving sau sa il prezint in totalitate in 10 randuri de text?!?

     In plus sa il numesti apologie, este o exagerare. Nu este bun nici macar de prefata uneia.

     Speram sa spui ca punctul meu de vedere este corect, acceptabil/plauzibil sau total gresit, poate chiar absurd (si sa imi invoci cateva motive). Sa ii cer cumva cuiva sa ma urmeze in gandire cand eu insumi nu ii pot demonstra corectitudinea?!?
    • +3 (3 voturi)    
     Inca ceva, ca o paranteza (Vineri, 17 iulie 2020, 13:06)

     Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

     Daca presupui (fie si gresit) ca un intreg univers poate aparea din nimic, te face sa ai poate mai mult respect, chiar si fata de nimic/nimicuri. Sa nu le strici ci sa incerci sa le faci mai bune. Caci din acele nimicuri poate ai aparut si tu insuti.

     PS: era o metafora.
  • +10 (12 voturi)    
   Iar in viata (Joi, 16 iulie 2020, 19:32)

   Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

   Cel mai bine e sa fii asa cum esti si sa ai conduita morala si simt de raspundere fara frica unui creator in fata caruia vei raspunde dupa moarte. Pur si simplu pentru ca asa trebuie sa fii in lume. Cu respect. Iar daca intr-adevar Dumnezeu exista si vei intra in Paradis, tocmai ai obtinut un bonus gratuit. Dar daca el nu exista, atunci fii linistit: nu ai pierdut absolut nimic, nu ai ratat nici o sansa. Iar daca ai intr-adevar nevoie sa vorbesti cu cineva apropiat tie, din cand in cand, gaseste-ti un prieten. Universul este plin, nu gol. Chiar daca just, este foarte, foarte mult spatiu gol in el.
  • -7 (9 voturi)    
   Daca imi dati voie sa va citez (Joi, 16 iulie 2020, 19:52)

   Iorgovan [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

   "... fara existenta lui Dumnezeu"
   "...sentiment de jena si rusine..."
   "... nimicnicia noastra iremediabila...".

   Cu Dumnezeu e cu totul altfel.
  • +8 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 16 iulie 2020, 20:44)

   [anonim] i-a raspuns lui Sparafucile

   • -2 (10 voturi)    
    Stiu, stiu, la INFATUARE suntem buni (Joi, 16 iulie 2020, 23:54)

    Sparafucile [utilizator] i-a raspuns lui

    Si nu ne intrece nimeni. Noi suntem buricul Universului dar ne-am frint gitul intr-o particula minuscula de materie care ne infecteaza de ne merg fulgii.
    • +4 (4 voturi)    
     Eu am inteles altceva (Vineri, 17 iulie 2020, 10:37)

     Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

     Si anume ca la finalul lantului de observatii, determinari, masuratori sta un om care interpreteaza rezultatele prin simturile si logica sa. De fapt intreg universul, culorile, densitatile, si toti ceilalti parametri fizici sunt interpretati de catre un creier uman care poate "vedea" subiectiv.

     Sa iti dau un exemplu: daca intr-o camera inchisa si opaca pui o sursa de infrarorii si un om, acesta iti va spune (in absenta unei surse de lumina) ca e intuneric bezna. Daca insa ochii omului ar vedea lumina infrarosie (cum pot vedea serpii), acesta iti va spune ca e un bec orbitor.

     In mod ciudat, ambele declaratii ar fi corecte simultan de unde si natura relativa, antropica de a vedea universul. De aceea trimitem sonde in spatiu, capabile sa "vada" in alte lungimi de unda. Fara ele noi ca oameni am fi spus: aha, intuneric, acolo nu e nimic. Si ar fi fost gresit.
  • +6 (10 voturi)    
   Cati zei au fost in istorie? (Joi, 16 iulie 2020, 22:15)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

   Pick one ... ramai cu el, pe noi lasa-ne sa ne bucuram de Univers in otata splendoarea sa, fara sa ne gandim la creaturi imaginare. Pentru asta am Netflix si HBO.
   • -2 (2 voturi)    
    Hai, las-o mai moale! (Vineri, 17 iulie 2020, 11:16)

    Sparafucile [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    Fiindca sansa ca cei dependenti de HBO si Netflix sa se bucure de splendoarea Universului e cam tot atit de mare ca iubitorii de manele sa fie ahtiati dupa Beethoven si sa cunoasca diferenta dintre o sonata si o simfonie.
    • +3 (3 voturi)    
     Manelele sunt si ele (Vineri, 17 iulie 2020, 12:50)

     Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

     O forma de arta. Estetic poti gasi chiar si in urat. Fara "urat" nu ar exista "frumos" si ne intoarcem la relativitatea antropica de a privi lucrurile.

     Nu uita: in univers cele mai frumoase lucruri dpdv estetic, sunt si cele mai cataclismice si deci letale. Poti spune ca ceva mortal pentru civilizatii intregi sau de natura catastrofal-distructiva este "frumos"?

     Cat despre sonate sa nici nu aud. Sunt eu sonat destul.
     • 0 (0 voturi)    
      Pai despre manele era vorba? (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 14:40)

      Sparafucile [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

      Era vorba despre improbabilitatea totala ca un iubitor de manele sa fie ahtiat si dupa Beethoven. Fiindca cele doua genuri pretind anverguri intelectuale incompatibile intre ele.
    • +3 (3 voturi)    
     Adaug ceva (Vineri, 17 iulie 2020, 13:09)

     Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

     Nu confunda arta cu valoarea. Ceva poate fi o manifestare artistica finnd fara valoare (daca m-as apuca eu sa cant, sa pictez sau sa dansez, crede-ma, asta ar fi) si putem avea ceva de valoare fara sa fie arta.

     Asadar poti avea arta in manele dar nu poti avea valoare in ele, cel putin din punct de vedere acceptat de comunitate. Deci poti avea lucrari de arta non valori.
 • +2 (2 voturi)    
  Interesante discutii.. (Luni, 20 iulie 2020, 15:21)

  SoulRider [utilizator]

  Universul, Creatia, Big Bang-ul, sunt subiecte care intotdeauna au fasciat si au generat teorii apartinand celor mai mari minti ale fizicii. Va recomand sa cititi postarile lui Victor Toth, de pe Quora, tot atatea raspunsuri ale unei inti briliante la intrebarile care ne framanta pe toti legate de geneza si evolutia Universului. Veti vedea ce inseamna fizica moderna, cum a evoluat cosmologia si cate de incredibil este acest Univers in care prin cine stie ce minune sau lege nestiuta, am aparut si noi. Poate ca materia evolueaza spre constienta existentei de sine. Atfel, cine ar admira frumusetile acestui Univers minunat?


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by