Cel mai sofisticat rover al NASA a fost lansat joi spre Marte pentru a răspunde la una dintre cele mai importante întrebări: a apărut vreodată viață pe altă planetă?

Roverul PerseveranceFoto: NASA/JPL-Caltech

Controlorii zborului și-au stabilit drept țintă pentru amartizare Jezero, un crater cu diametrul de 45 de kilometri aflat la nord de ecuatorul planetei, scrie Guardian.

Rocile formate când craterul găzduia un lac enorm reprezintă unul din cele mai promițătoare locuri unde s-ar fi putut păstra microbii marțieni.

Roverul în care s-au investit 2,7 miliarde de dolari este dotat cu o serie de instrumente care urmează să analizeze rocile în căutarea ”semnăturilor biologice”, dar va și colecta mostre de la sol, acestea urmând să fie aduse pe Pământ cu o misiune viitoare.

Dacă nu apar probleme tehnice și vremea va permite, misiunea Perseverance își va începe călătoria de jumătate de miliard de kilometri la 14.50, ora României, când motoarele rachetei Atlas V ar trebui să se aprindă pe baza de lansare din Cape Canaveral.

Pe lângă dezvoltarea de noi instrumente și îmbunătățirea sistemului de conducere autonomă, inginerii au dotat roverul și cu un elicopter, primul care va zbura pe o altă planetă.

Botezat Ingenuity, elicopterul de 1,8 kg va fi ”deschizător de drumuri” pentru viitoarele vehicule aeriene cu rotor ce vor servi drept călăuze pentru rover-uri sau chiar pentru astronauți.

Dacă Perseverance va ajunge în siguranță pe Planeta Roșie, Ingenuity va încerca să zboare de cinci ori în 30 de zile, agățându-se de rarefiatul aer marțian cu pale de 1,2 metri, realizate din fibră de carbon, ce se vor roti cu 2.400 de rotații pe minut.