Cei doi astronauți americani care au ajuns pe Stația Spațială Internațională (ISS) la bordul capsulei SpaceX Dragon în mai au început călătoria de întoarcere pe Pământ în noaptea de sâmbătă spre duminică. Decuplarea capsulei Dragon a avut loc cu succes duminică la ora 02:37. Urmează o călătorie pe orbită până când va avea loc amerizarea duminică seară. Misiunea este o nouă premieră pentru NASA și SpaceX, marcând prima reîntoarcere din spațiu a unui echipaj pe o capsulă privată.

Decuplarea capsulei Dragon de ISSFoto: Captura YouTube

UPDATE

2.43 Cei doi astronauți au transmis un mesaj de mulțumire celor de pe ISS care i-au găzduit în ultimele două luni. Capsula Dragon se îndepărtează de ISS și va urma o călătorie de circa 19 ore timp în care va executa o serie de arderi ale motorului pentru a se poziționa din ce în ce mai jos pe orbită până când va fi în poziție să reintre în atmosferă. Capsula Dragon cu cei doi astronauți urmează să amerizeze în Golful Mexic, aproape de coasta Floridei, duminică seară la ora 21.42 (ora României).

2.37 Capsula Dragon cu cei doi astronauți s-a decuplat cu succes!

2.33 Cârligele care țin capsula Dragon andocată de ISS au început să fie retrase, odată cu „cordonul ombilical”.

2.25 Capsula e pregătită de decuplare. După 02.34 vor urma două foarte scurte arderi ale motorului pentru a îndepărta capsula Dragon de ISS:

2.00 Ultimele teste au fost efectuate cu succes. Capsula e pregătită de decuplarea de ISS.

1.38 Ultimele teste de comunicații și presiune înainte de decuplarea finală.

1.18 Ultima trapă a fost închisă. Momentan capsula Dragon e prinsă de ISS cu 12 cârlige și un „cordon ombilical” care face practic legătura informațională între capsulă și stație. Cordonul va fi retras și cârligele vor fi desfăcute, iar apoi Capsula va iniția câteva arderi foarte scurte ale motorului pentru a se distanța de ISS.

00.58 Cei doi astronauți sunt deja în cabina capsulei Dragon, iar trapele dintre capsulă și ISS sunt acum în proces de închidere.

00.30 Echipele NASA și SpaceX continuă să monitorizeze îndeaproape uraganul Isaias și evaluează impactul său asupra locului de amerizare din Golful Mexic / zona coastei Floridei.

00.20 Momentul decuplării de la ISS va avea loc în jurul orei 2.34 (ora României). Pentru cei doi astronauți de la bordul Capsulei Dragon va urma apoi o cursă de circa 19 ore până la momentul când vor ameriza în apropiere de coasta Floridei (duminică, în jurul orei 21.42 ora României)

00.17 - Transmisia live-video a început:

Bob Behnken și Doug Hurley au fost lansați pe 30 mai din Florida de o rachetă SpaceX, devenind primii astronauți trimiși pe Stația Spațială de o companie privată, sub contract cu NASA.

Numele dat capsulei este inspirat de două elemente, au spus astronauții: cuvântul englez „endeavour” care s-ar traduce în română prin strădanie/tentativă/năzuință, dar și denumirea purtată de naveta spațială cu care cei doi astronauți au mai zburat în spațiu în trecut.