VIDEO Capsula Dragon cu doi astronauți americani la bord a amerizat cu bine / Misiune istorică pentru NASA și SpaceX

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Duminică, 2 august 2020, 20:47 Science - Spatiul


Amerizarea capsulei Dragon Crew Endeavour
Foto: Captura YouTube
Cei doi astronauți americani care au ajuns pe Stația Spațială Internațională (ISS) la bordul capsulei SpaceX Dragon în mai au amerizat amerizeze duminică seara (ora 21.48 ora României) în apropiere de Florida. Misiunea este o nouă premieră pentru NASA și SpaceX, marcând prima reîntoarcere din spațiu a unui echipaj pe o capsulă privată.

UPDATE

23.09 Cei doi astronauți au fost scoși din capsulă și vor fi verificați din punct de vedere medical.




22.18 Capsula Dragon Endeavour a fost ridicată din apele oceanului și se află acum pe nava de recuperare Go Navigator.




22.07 Capsula Dragon se află încă în apele oceanului, iar primele nave au ajuns în apropiere și verifică dacă totul este în ordine până când astronauții vor putea fi scoși afară.




21.48 Amerizare cu succes!


21.42 Capsula a reintrat în atmosferă. Urmează deschiderea parașutelor!

21.27 Totul pare în ordine pentru ultimii pași înainte de amerizare. Vremea ține cu echipa de recuperare deja aflată în larg.

21.14 Nasul capsulei (cel care a fost deschis pentru cuplarea capsulei la ISS) a fost retras la loc.

21.03 Are loc cea mai importantă manevră a capsulei - arderea principală a motoarelor pentru poziția finală.

20:55 Capsula Dragon a început coborârea finală de pe orbită. Partea de jos a capsulei („trunchiul”) a fost abandonată și va arde în atmosfera Pământului. Capsula urmează să se reorentieze cu scutul termic către atmosferă.

Odată cu apropierea de atmosferă, capsula Dragon Endeavour va activa două seturi de parașute care se vor detașa pentru a încetini capsula înainte de amerizare. Două parașute mai mici se vor desface la aproximativ 29 km în altitudine, în timp ce Crew Dragon va avea o viteză de aproximativ 563 km/h. Patru parașute principale se vor desface la aproximativ 9600 de metri în altitudine, în timp ce Crew Dragon va avea o viteză de aproximativ 191 km/h.



Capsula Dragon, care s-a decuplat cu succes de Stația Spațială Internațională noaptea de sâmbătă spre duminică la ora 2.37 ora României. A urmat un zbor de circa 19 ore timp în care nava a efectuat manevre pentru a coborî pe orbite din ce în ce mai joase.

NASA și SpaceX a ales șapte zone țintă pentru amerizarea capsulei Dragon, toate cele șapte fiind în apropierea coastei statului Florida, fie în Golful Mexicului, fie în Oceanul Atlantic. (localitățile de referință: Pensacola, Tampa, Tallahassee, Panama City, Cape Canaveral, Daytona, Jacksonville).

Locul principal țintit pentru amerizare este cel din apropiere de Pensacola, zonă unde SpaceX a trimis deja nava de recuperare Go Navigator.

Bob Behnken și Doug Hurley au fost lansați pe 30 mai din Florida de o rachetă SpaceX, devenind primii astronauți trimiși pe Stația Spațială de o companie privată, sub contract cu NASA.

Numele dat capsulei - „Endeavour” - este inspirat de două elemente, au spus astronauții: cuvântul englez „endeavour” care s-ar traduce în română prin strădanie/tentativă/năzuință, dar și denumirea purtată de naveta spațială cu care cei doi astronauți au mai zburat în spațiu în trecut.





Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















17238 vizualizari

 • +25 (33 voturi)    
  mai sunt si vesti bune nu doar covid (Duminică, 2 august 2020, 21:50)

  Francisc 1 [utilizator]

  ura !
  • -39 (51 voturi)    
   Ce sens o avea sa aterizezi cu motoarele oprite?!! (Duminică, 2 august 2020, 22:02)

   Argon [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   SpaceX Dragon a fost inițial proiectata ca o capsula destinata aterizării verticale pe sol, fără parașute.

   Ulterior s-a luat decizia sa cada cu parașuta în ocean însă ajunge pe Pământ cu masa foarte mare din cauza motoarelor care nu ii mai servesc la nimic deoarece capsula este nereutilizabila. Nu le poate lasa în exteriorul atmosferei ca Soyuz.

   SpaceX Dragon este o improvizație fără nici un viitor, un circ marca Elon Musk.
   • +16 (20 voturi)    
    N-as (Duminică, 2 august 2020, 22:06)

    My50cents [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    Pune pariu pe asta ��
    • -14 (20 voturi)    
     Comparatie: Soyuz=2850 kg; Crew Dragon=9500 kg!! (Duminică, 2 august 2020, 23:10)

     Argon [utilizator] i-a raspuns lui My50cents

     Capsula de reintrare in atmosfera Soyuz are masa de 2850 kg (maxim 3 persoane la bord) iar Crew Dragon 9500 kg (maxim 4 astronauti).

     Acest modul de aterizare al SpaceX este foarte greu (de 3.33 cat Soyuz) și nu oferă decât ceva mai mult spațiu pentru echipaj și un loc în plus fata de nava rusească.

     Crew Dragon este o aiureala.

     Vezi:

     http://www.braeunig.us/space/specs/soyuz.htm

     https://en.wikipedia.org/wiki/Crew_Dragon_Demo-2#cite_note-1
     • +6 (10 voturi)    
      Lol (Luni, 3 august 2020, 9:18)

      gamma [utilizator] i-a raspuns lui Argon

      Ai dreptate tu cu cifrele dar n-ai prins nici acum ideea de baza . Motoarele alea fac parte din sistemul obligatoriu de salvare in caz de accident si NU sunt aruncate in timpul lansarii ca in cazul Soyuz . Nous spil e cum sa NU arunci racheta in apa (sau cel putin cat mai putine parti din ea ) .
      • -1 (5 voturi)    
       Salvarea la accident e 25% din rolul motoarelor! (Luni, 3 august 2020, 14:31)

       Argon [utilizator] i-a raspuns lui gamma

       Motoarele și rezervoarele de combustibil foarte grele, cu care aterizeaza Crew Dragon, au rol de: salvare la ascensiunea prin atmosfera, manevrare pentru cuplarea la ISS, deorbitare si aterizare verticala (la care s-a renuntat).

       SpaceX trebuia sa reproiecteze Crew Dragon împărțind nava în cel puțin doua bucati (dacă se renunță la compartimentul cargo):

       1) Cabina cu echipaj, parasute și scut termic.
       2) Compartimentul motoare care trebuie sa ramana în exteriorul atmosferei.

       Devine evident ca aceasta capsula nu este refolosibila, după halul în care arată în pozele cu recuperarea ei, deci sa aterizezi cu o masa de peste trei ori mai mare ca a Soyuz nu se justifica.
       • 0 (4 voturi)    
        Crew dragon (Luni, 3 august 2020, 15:17)

        trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Argon

        este alcătuit din două bucăți. Un compartiment presurizat pentru pasageri și ceva cargo și unul nepresurizat pentru cargo. Cel nepresurizat nu este recuperabil și se detașează de capsulă după ce s-a inițiat manevra de coborâre.

        Motoarele alea "grele" de care te plângi că nu le aruncă sunt de două feluri. Cele super draco necesare la decolare în caz de urgență și cele draco necesare pentru manevre în spațiu și la coborâre pentru stabilizare.

        Nu știu ce te deranjează capsula mai grea la coborâre, nu folosește mai mult combustibil, îi trebuie doar parașute bune.

        Citez: "Devine evident ca aceasta capsula nu este refolosibila, după halul în care arată în pozele cu recuperarea ei".

        Capsula a fost făcută să fie refolosibilă, punct. Că s-a dus vopseaua e o nimica toată, conteaza structura și motoarele.
        • 0 (4 voturi)    
         Capsula grea = scut greu și parașute grele! (Luni, 3 august 2020, 16:57)

         Argon [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

         Capsula Crew Dragon fiind grea are nevoie de un scut masiv și parașute pe măsură.
         • -1 (3 voturi)    
          Scut masiv ... (Luni, 3 august 2020, 18:09)

          trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Argon

          Greutatea scutului nu depinde de greutatea modului ci de suprafața care o acoperă adică fundul capsulei. Încetinirea vitezei nu depinde de scut ci de parașute.

          Parașutele întradevăr pot fi mai mari dar nu adaugă o greutate extraordinară. Kilogramele alea de țesătură în plus ți le scoți când reutilizezi capsula.

          Sunt sigur că ar putea fi găsit un design mai bun și mai eficient dar pe moment ăsta este și este peste Soyuz ca capabilități și raport preț/kilogram.
          • +1 (1 vot)    
           Scutul Crew Dragon = 3 x Soyuz! (Marţi, 4 august 2020, 0:02)

           Argon [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

           Crew Dragon are diametrul scutului de 3.7 m iar Soyuz de 2.2 m. Asta înseamna ca la capsula americana scutul trebuie sa fie de (3.7/2.2)^2 = 2.82 mai greu ca la cea ruseasca, considerând ca are aceeași grosime, ceea ce nu este adevarat fiind de fapt mai gros.
           • -1 (1 vot)    
            Insiști aiurea pe greutate (Marţi, 4 august 2020, 12:31)

            trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Argon

            Scutul e întradevăr mai mare deoarece suprafața e mai mare și asta nu din cauza motoarelor ci din cauză că capsula are capacitate de transport mai mare (și către stația orbitală și la întoarcere pe Pământ).

            Nu văd niciun motiv de a fi mai gros deoarece vitezele de intrare sunt similare, doua obiecte cu aceeași formă și greutate diferită coboară cu aceeași viteză (dacă nu au greutatea comparabilă cu a aerului). Greutatea la coborâre nu contează decât la dimensionarea parașutelor pentru frânare.

            În plus uiți că Soyuz are și el niște motoare care le pornește în ultimul moment pentru a încetini pe când Crew dragon se bazează doar pe parașute.

            Ignori în continuare faptul că capsula de la SpaceX se refolosește precum și racheta care o lansează pe cand la Soyuz capsula ajunge în muzeu sau la fier vechi iar racheta rusească bloc de locuințe pentru pești.
            • +1 (1 vot)    
             Scutul e o parașută de mare viteza (Miercuri, 5 august 2020, 17:22)

             Argon [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

             1) Regula de la parașute se aplica și la scut pentru ca acesta nu este altceva decât o parașută de mare viteza. Ai parașute mari și grele și scutul este tot la fel.

             2) Doua corpuri identice ca forma și volum cad cu aceeași viteza doar în vid, indiferent de masa lor. In aer însă cel mai greu va cădea mai repede deoarece rezistenta aerodinamica este aceeași cu a celui mai ușor dar greutatea mai mare:

             ma=F_aerodinamica-mg

             sau

             a=F_aerodinamica/m-g

             Cu cât masa este mai mare cu atât accelerația de frânare, a, este mai mica și în consecința viteza mai mare.

             Iti trebuie scut mare și greu pentru capsula masiva (Crew Dragon) ca sa o frânezi repede.
             • +1 (1 vot)    
              Continuare (Miercuri, 5 august 2020, 23:22)

              Argon [utilizator] i-a raspuns lui Argon

              a=F_aerodinamica/m_total_capsula-g

              F_aerodinamica=(1/2)*k*ro_aer*S_scut*v^2

              S_scut=k'*m_scut

              Asta înseamnă ca, cu cat m_scut / m_total_capsula se apropie de 1 cu atat accelerația de franare este mai mare, lucru de dorit.

              Cum masa capsulei fără scut este dictată de alte considerente decat diametrul scutului, fiind o cantitate data, ai nevoie de un scut cât mai greu posibil (suprafața scutului și rezistenta sa aerodinamica sunt proportionale cu masa scutului dacă acesta este considerat aproximativ sub forma de disc cu grosime constanta).
     • +1 (3 voturi)    
      Pai varianta urmatoare de Soyuz va arata tot asa (Luni, 3 august 2020, 20:12)

      Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Argon

      Mujicii copie tot de la Concordsky la Buran nu au ratat nimic. Cum acum Soyuz e complet depasit si extrem de riscant (sa nu mai vorbim de costuri care sunt uriase) sigur va aparea, rod al "naucei" ruse inchinat "narodului" de mujic un Dragonsky.
      • 0 (0 voturi)    
       Multumiri de la Kremlin... (Marţi, 4 august 2020, 16:40)

       Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

       Ei n-au incredere in "idiotii utili", care-i lauda, rusilor le plac cei care ii critica mai dusmanos...;-);-);-)
   • +20 (38 voturi)    
    >>>> (Duminică, 2 august 2020, 22:09)

    GemstonePig [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    Nimic nu se compara cu maretele realizari ale Uniunii Sovietice!
   • +7 (15 voturi)    
    numai Soyuz (Duminică, 2 august 2020, 23:16)

    John_Re [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    aterizeaza cu motoarele oprite.

    chiar fara parasute.

    schimba echipajul si intr-o jumatate de ora sunt inapoi pe orbita.


    thks... au aparut iar bancurile cu rusi.... :))
   • +11 (15 voturi)    
    Circ faci matale (Duminică, 2 august 2020, 23:21)

    JohnR [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    SpaceX Dragon este reutilizabila iar Nasa tocmai a acceptat reutilizarea ei. Si capsulele SpaceX anterioare, de cargo au fost refolosite cu succes.
   • +12 (16 voturi)    
    Iar repeți prostiile (Duminică, 2 august 2020, 23:25)

    trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    din Pravda ca la comentariul trecut.

    Capsula este reutilizabilă după ce este recondiționată inclusiv motoarele alea care sunt folosite în caz de urgența (cele superdraco folosite în caz că explodează racheta la decolare) și cele Draco care sunt folosite la manevrare.

    Ce este refolosibil la Soyuz?
    • +8 (12 voturi)    
     Cum ce e refolosibil la Soyuz? (Luni, 3 august 2020, 8:52)

     ximigu [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

     Rușii din ea.
   • +10 (14 voturi)    
    Sper ca nu te platesc (Luni, 3 august 2020, 0:53)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    .... la poastare, ca nu-i corect sa iei banuti pentru aceleasi comentarii postate iar si iar.
   • +9 (13 voturi)    
    ! (Luni, 3 august 2020, 1:02)

    imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    Te-ai gandit ca pot fi folosite ca back-up ? Nu ma pricep, zic si eu, dar nu incep sa pun la indoiala munca unor ingineri care sunt 20 de trepte peste mine intr-un domeniu in care nu ma pricep, cum faci tu. Decat daca esti inginer la NASA, caz in care te rog frumos sa ma scuzi.
   • +5 (11 voturi)    
    continui cu prostiile tale... (Luni, 3 august 2020, 1:36)

    Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    ...de ce nu te ocupi de alte subiecte cu care, poate, ai mai multa afinitate si pricepere.
    uita de capitolul asta, zboruri spatiale, rachete, etc. Nu ai nici un viitor cu el!
   • +5 (7 voturi)    
    cineva sa ii aminteasca lu mama omida .... (Luni, 3 august 2020, 8:59)

    un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    Capsulele Dragon au fost deja re / utilizate in mai multe randuri pentru a duce cargo la SSI. Acum e prima data cu echipaj uman.
  • +4 (10 voturi)    
   S-au dus pe ISS sa se distanteze social (Duminică, 2 august 2020, 23:17)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   Ce nu fac unii sa scape de neveste.
 • +25 (31 voturi)    
  welcome home!!! (Duminică, 2 august 2020, 21:51)

  ..13 [utilizator]

  Right in time!

  Good job done SpaceX Crew Dragon and NASA.
 • +25 (39 voturi)    
  ! (Duminică, 2 august 2020, 21:58)

  tudorr [utilizator]

  Intre timp romanii se taraie in genunchi prin jurul bisericilor...
  • +6 (12 voturi)    
   Fiecare cu nivelul lui (Duminică, 2 august 2020, 23:18)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   Nu putem fi cu totii destepti si capabili, unii dintre noi asteapta 4 ani sa ia puiul congelat si caldarea.
  • +1 (9 voturi)    
   Asta nu e foarte grav... (Duminică, 2 august 2020, 23:37)

   Sparafucile [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   In schimb tot mai multi americani pun un genunchi in pamint.
  • -11 (19 voturi)    
   Câteva completări (Luni, 3 august 2020, 1:36)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   După spusele lor cei doi membrii ai echipajului sunt creștini practicanți.

   Echipajul prime nave spațiale ce a părăsit orbita pământului (Apollo 8) a ales ca în seara de Crăciun a anului 1968, în timp ce orbitau în jurul lunii, să citească (au citit toți 3 pe rând, fiecare câteva versete) în ultima lor transmisie în direct înainte de a ppleca spre pământ, primul capitol al Bibliei, Geneza/Facerea.

   Primul echipaj ce a aselenizat (a coborât pe Lună) în vara lui 1969 a oficiat împărtășania catolică Pilotul modului lunar Buzz Aldrin a avut o dispensă de la Papa (el nefiind preot) ca să o oficieze. A folosit o cupă miniaturală și o fiolă de vin sfințit.

   Pe de altă prate Ceaușescu și Academicana lui erau liberi cugetători ce nu credeau în chestiile astea...
  • -1 (5 voturi)    
   Pentru ca e suficient (Luni, 3 august 2020, 2:31)

   MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   Ca sa ajungi acolo sus. Cica.
 • -3 (7 voturi)    
  ;poze facut cu telefonul (Duminică, 2 august 2020, 22:55)

  Mistrelutz [utilizator]

  cu camera de 1mp ..ce aiurea..in rest..super reusita
 • +1 (15 voturi)    
  "MAGA in space", programul Artemis (Luni, 3 august 2020, 0:25)

  animatron [utilizator]

  O reusita care micsoreaza influenta Rusiei (pana acum exista o dependenta americana de lansarile rusesti) si care relanseaza industria spatiala americana in cursa spre Luna, Marte si exploarea sistemului solar.

  "In December 2017, President Donald Trump signed Space Policy Directive 1, authorizing the lunar campaign. Artemis draws upon ongoing spacecraft programs including Orion, the Lunar Gateway, and Commercial Lunar Payload Services."

  https://en.wikipedia.org/wiki/Artemis_program

  https://www.nasa.gov/specials/artemis/

  Initiativa presedintelui Trump a intalnit pasiunea antreprenorului miliardar Elon Musk, un vizionar (Tesla, Space X, in viitor Neuralink), cei doi au relatii apropiate (ceea ce deja provoaca critici ale presei obediente PD-ului) si iata ca prima lansare a fost una de succes.

  USA, datorita industriei private si a unui presedinte republican care vrea expansiunea viitoare a Americii spre planetele si resursele Sistemului Solar, are din nou capabilitatile de a trimite echipaje umane in spatiu.

  In plan militar, presedintele Trump a ordonat reorganizarea si autonomizarea fortelor spatiale americane intr-o noua structura independenta creata in 2019, "US Space Force".

  Aceste decizii sunt fara precedent in ultimele decenii.
  Acum 40 de ani, un alt presedinte republican, Ronald Reagan, lansa o "cursa a inarmarilor" spatiale care a contribuit substantial la falimentarea URSS, regimul sovietic fiind incapabil sa tina pasul cu efortul financiar si progresele tehnologice americane.
  • +2 (10 voturi)    
   Tipa Bush ca-l fura hotul (Luni, 3 august 2020, 10:01)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   De fapt totul deriva din programul COTS initiat in 2006 pe vremea lui Bush junior si implementat in versiunea 1 in 2008 de nomina odiosa Obama . Fara COTS spacex n-ar fi fost unde este acum . In opinia mea ar fi ajuns tot aici dar in timp mult mai lung , banii NASA chiar au uns bine motorul dezvoltarii F9 . Dl Trump n-a sforait decat niste vorbe mai lipsite de substanta decat insasi previziunile celebre ale lui Musk :)
 • -5 (9 voturi)    
  Open that door, police! Password qwerty... (Luni, 3 august 2020, 0:26)

  Namaste [utilizator]

  Ce de glume pe chat, ehei!
  Acum, la videoconferință, Bridenstein NASA a promis ca pe viitor va fi mai bine...
 • -5 (9 voturi)    
  Bridenstein promite că (Luni, 3 august 2020, 1:04)

  Namaste [utilizator]

  dată viitoare vor face mai bine lucrurile...
 • +8 (12 voturi)    
  O misiune realizata perfect, daca nu ... (Luni, 3 august 2020, 1:49)

  Lucky1 [utilizator]

  ...consideram o anomalie la generatorul electric al vasului de salvare trimis pentru recuperarea capsulei si echipajului.
  Aceasta misiune de demonstratie DM2 odata certificata de NASA si SpaceX va deschide larg usile unei colaborari apropiate intre NASA si SpeceX ca si cele ale turismului in spatiu extraterestru. Un eveniment care va aparea curand in atentia publicului este Filmul pe care Tom Cruise intentioneaza sa-l faca in spatiu si pe Statia Internationala terestra si pentru care detine deja aprobarea NASA.Cei amatori de aceasta tema for fi foarte ocupati cu subiectele care se vor dezbate in spatiul public.
  Felicitari SpaceX si NASA, lui Bob si Doug ca si celor care ne-au adus aceste stiri frumoase la cunostinta.
  Numai bine!
 • +2 (6 voturi)    
  Bravo (Luni, 3 august 2020, 13:42)

  sile1 [utilizator]

  Excelenta realizare a unor ingineri adevarati !

  Pasii inainte efectuati cu aceasta misiune sunt evidenti si vor redesena viitoarele misiuni spatiale.


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by