Cei doi astronauți americani care au ajuns pe Stația Spațială Internațională (ISS) la bordul capsulei SpaceX Dragon în mai au amerizat amerizeze duminică seara (ora 21.48 ora României) în apropiere de Florida. Misiunea este o nouă premieră pentru NASA și SpaceX, marcând prima reîntoarcere din spațiu a unui echipaj pe o capsulă privată.

Amerizarea capsulei Dragon Crew EndeavourFoto: Captura YouTube

UPDATE

23.09 Cei doi astronauți au fost scoși din capsulă și vor fi verificați din punct de vedere medical.

22.18 Capsula Dragon Endeavour a fost ridicată din apele oceanului și se află acum pe nava de recuperare Go Navigator.

22.07 Capsula Dragon se află încă în apele oceanului, iar primele nave au ajuns în apropiere și verifică dacă totul este în ordine până când astronauții vor putea fi scoși afară.

21.48 Amerizare cu succes!

21.42 Capsula a reintrat în atmosferă. Urmează deschiderea parașutelor!

21.27 Totul pare în ordine pentru ultimii pași înainte de amerizare. Vremea ține cu echipa de recuperare deja aflată în larg.

21.14 Nasul capsulei (cel care a fost deschis pentru cuplarea capsulei la ISS) a fost retras la loc.

21.03 Are loc cea mai importantă manevră a capsulei - arderea principală a motoarelor pentru poziția finală.

20:55 Capsula Dragon a început coborârea finală de pe orbită. Partea de jos a capsulei („trunchiul”) a fost abandonată și va arde în atmosfera Pământului. Capsula urmează să se reorentieze cu scutul termic către atmosferă.

Odată cu apropierea de atmosferă, capsula Dragon Endeavour va activa două seturi de parașute care se vor detașa pentru a încetini capsula înainte de amerizare. Două parașute mai mici se vor desface la aproximativ 29 km în altitudine, în timp ce Crew Dragon va avea o viteză de aproximativ 563 km/h. Patru parașute principale se vor desface la aproximativ 9600 de metri în altitudine, în timp ce Crew Dragon va avea o viteză de aproximativ 191 km/h.

Capsula Dragon, care s-a decuplat cu succes de Stația Spațială Internațională noaptea de sâmbătă spre duminică la ora 2.37 ora României. A urmat un zbor de circa 19 ore timp în care nava a efectuat manevre pentru a coborî pe orbite din ce în ce mai joase.

NASA și SpaceX a ales șapte zone țintă pentru amerizarea capsulei Dragon, toate cele șapte fiind în apropierea coastei statului Florida, fie în Golful Mexicului, fie în Oceanul Atlantic. (localitățile de referință: Pensacola, Tampa, Tallahassee, Panama City, Cape Canaveral, Daytona, Jacksonville).

Locul principal țintit pentru amerizare este cel din apropiere de Pensacola, zonă unde SpaceX a trimis deja nava de recuperare Go Navigator.

Bob Behnken și Doug Hurley au fost lansați pe 30 mai din Florida de o rachetă SpaceX, devenind primii astronauți trimiși pe Stația Spațială de o companie privată, sub contract cu NASA.

Numele dat capsulei - „Endeavour” - este inspirat de două elemente, au spus astronauții: cuvântul englez „endeavour” care s-ar traduce în română prin strădanie/tentativă/năzuință, dar și denumirea purtată de naveta spațială cu care cei doi astronauți au mai zburat în spațiu în trecut.